18.7 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Μία ολόκληρη πόλη στη Σουηδία ετοιμάζεται να… μετακομίσει!

    H Kiruna, η βορειότερη πόλη της Σουηδίας, βυθίζεται. Για την ακρίβεια, έως το 2050, οι περισσότερες από τις δομές της θα έχουν… καταρρεύσει λόγω των ορυχείων σιδήρου κάτω απ’ αυτήν που ετοιμάζονται να την “καταπιούν”. Έτσι, οι μηχανικοί έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση ενός ιδιαίτερα φιλόδοξου σχεδίου να… μετακομίσουν την πόλη και τους 20.000 κατοίκους της… τρία χιλιόμετρα ανατολικά. Ένα νέο ντοκιμαντέρ εξηγεί πώς ακριβώς σχεδιάζεται αυτό.

    k80bk0kjhtqgdyiafrjo

    Πίσω στο 2004, γνωρίζοντας ότι η πόλη βυθίζεται λόγω των ορυχείων, η κρατική εταιρεία εξόρυξης Luossavaara-Kiirunavaara AΒ πραγματοποίησε ένα διαγωνισμό global design με στόχο να βρει την καλύτερη πρόταση μετακόμισης της πόλης. Το διαγωνισμό κέρδισε η White Arkitekter AB για το σχέδιό της Kiruna 4, η οποία και ανέλαβε δράση πάνω σ’ αυτό.

    Το σχέδιο είναι οι κάτοικοι να μετακινηθούν μέσα σε δύο δεκαετίες. Στην ουσία πάντως μόνο τρεις ιστορικές δομές θα μετακινηθούν κυριολεκτικά. Οι υπόλοιπες θα ανακυκλωθούν και τα υλικά θα χρησιμοποιηθούν για τις νέες κατασκευές. Ο αρχιτέκτονας Mark Szulgit πάντως σημειώνει ότι “η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μετακινηθούν τα μυαλά των ανθρώπων”.

    Το “This Is Kiruna: How to Move a City” είναι ένα νέο film που δημιούργησε η σουηδική κυβέρνηση, εστιάζοντας στην τεράστια προσπάθεια που απαιτείται στο κομμάτι των υποδομών για να μεταφερθεί μία πόλη και μάλιστα πολύ κοντά στον Αρκτικό Κύκλο με πολύ δύσκολες κλιματικές συνθήκες, χιόνι και σκοτάδι ένα μέρος του χρόνου.

    Δείτε το, έχει πραγματικά ενδιαφέρον!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles