23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    «Μήνας ασφάλειας» από τη devolo: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ασφάλεια στο Internet

    Καθώς η 1η Φεβρουαρίου τιμάται ως «Ημέρα Αλλαγής Password» και η 8η Φεβρουαρίου ως «Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Internet» θα μπορούσε εύκολα να πει κάνεις, ότι ο Φεβρουάριος είναι «μήνας ασφάλειας» Ωστόσο, αυτές οι παγκόσμιες ημέρες έχουν ως πρώτιστο στόχο, να ευαισθητοποιήσουν, να ενημερώσουν και να προφυλάξουν από τους διάφορους κινδύνους που βρίσκονται στον κυβερνοχώρο και απειλούν όλο και περισσότερο όσους σερφάρουν σε αυτόν. Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες πρέπει να γνωρίζουν τους διαδικτυακούς κινδύνους και ποια εργαλεία καθιστούν την πρόσβαση στο Internet όσο το δυνατόν ασφαλέστερη.

    Τα πιο δημοφιλή passwords

    Ακόμα κι αν δεν είναι δυνατή η απόλυτη προστασία στο Internet, οι χρήστες θα πρέπει να τηρούν ορισμένους, βασικούς κανόνες. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται η επιλογή μακροσκελών, μοναδικών και πολύπλοκων κωδικών πρόσβασης. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι παίρνουν αυτή τη συμβουλή στα σοβαρά. Το 2021, το Ινστιτούτο Hasso Plattner αξιολόγησε μια βάση δεδομένων που περιείχε περισσότερες από 600 εκατομμύρια ψηφιακές ταυτότητες.

    Στις προτιμήσεις κωδικών πρόσβασης βρίσκονταν οι:

    • “123456” (1η θέση)
    • “password” (2η θέση)
    • “12345” (3η θέση)

    Η λίστα με τους κωδικούς πρόσβασης συνέχιζε κάπως έτσι, με αρκετούς κωδικούς να μην πληρούν τα βασικά κριτήρια για ένα ισχυρό password. Με λίγη φαντασία, οι λογαριασμοί των χρηστών θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο ασφαλείς. Αρκεί λοιπόν ένας λίγο πιο σύνθετος και ευφάνταστος κωδικός πρόσβασης.

    Two-factor authentication

    Ένα άλλο βασικό εργαλείο για την ασφάλεια είναι ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων, γνωστό και ως two-factor authentication. Μεγάλες πλατφόρμες και εταιρείες που βρίσκονται στο Internet το προσφέρουν και μάλιστα χωρίς χρέωση. Ουσιαστικά, όταν ο χρήστης συνδέεται σε έναν ιστότοπο, θα πρέπει να εισάγει έναν τυχαίο κωδικό που αποστέλλεται ως SMS. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν κάποιος χάκερ γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασης, δεν μπορεί να συνδεθεί και να κατασκοπεύσει ή ακόμα και να κλέψει τον λογαριασμό του χρήστη. Προσοχή όμως! Εάν αλλάξετε τον αριθμό του τηλεφώνου σας, τότε θα πρέπει να ενημερώσετε όλα τα προφίλ σας ώστε να συνεχίσετε να έχετε πρόσβαση σε αυτά.

    Χρήση του Internet με ασφάλεια

    Ο κυβερνοχώρος μπορεί να εύκολα να μετατραπεί σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Μια από τις πιο σημαντικές συμβουλές για γονείς στην καθημερινή χρήση του διαδικτύου είναι να γνωρίζουν τι περιεχόμενο επισκέπτεται το παιδί. Πρώτα όμως θα πρέπει να γίνει μια «εκπαίδευση» στα παρακάτω σημαντικά θέματα:

    • Το υλικό στο Internet μπορεί να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο σε οποιονδήποτε χρήστη
    • Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να προσποιούνται ότι είναι κάποιοι άλλοι online
    • Φαινομενικά αβλαβείς σύνδεσμοι και διαφημίσεις μπορεί να κρύβουν κακόβουλο περιεχόμενο

    Φυσικά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι γονείς να ενημερώνονται για τους κινδύνους και να επικοινωνούν με τα παιδιά ώστε να τα εκπαιδεύουν σωστά. Είναι προτιμότερο οι γονείς να μπορούν να απαντήσουν σε όλες τις απορίες των παιδιών, παρά να ψάχνουν μόνα τους online με κίνδυνο να πέσουν θύματα μιας απάτης.

    Ασφαλές Internet με τη devolo

    Το λογισμικό ασφαλείας που χρησιμοποιείτε είναι εξίσου σημαντικό. Τα προϊόντα της devolo προσφέρουν υπερσύγχρονες λειτουργίες προστασίας, όπως κρυπτογράφηση 128 bit AES και δυνατότητα περιορισμού του χρόνου χρήσης του διαδικτύου σε όλους τους προσαρμογείς Magic και Mesh. Καθορίζοντας το χρόνο χρήσης των συσκευών του παιδιού σας, μπορείτε να έχετε τον έλεγχο των ωρών που θα είναι online και ενδεχομένως να το βοηθήσετε να ανακαλύψει τον κυβερνοχώρο σταδιακά και πειθαρχημένα. Ταυτόχρονα όμως μπορείτε και εσείς να απολαμβάνετε το Internet όπως το θέλετε χωρίς άγχος για το παιδί σας.

    Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα πραγματικότητα με τους προσαρμογείς από τη σειρά προϊόντων devolo Magic και devolo Mesh, καθώς οι προσαρμογείς μετατρέπουν οποιαδήποτε πρίζα σε σημείο πρόσβασης Internet υψηλής ταχύτητας, είτε ασύρματα είτε ενσύρματα. Οι σύγχρονες λειτουργίες Mesh WiFi καθιστούν την online σύνδεση ιδιαίτερα σταθερή και αξιόπιστη. Για παράδειγμα, οι προσαρμογείς ελέγχουν αυτόματα τη διανομή δεδομένων και διασφαλίζουν ότι οι τελικές συσκευές επικοινωνούν πάντα με το πιο δυνατό σημείο πρόσβασης. Η υποστήριξη του τρέχοντος προτύπου ασφαλείας WPA3 της WiFi Alliance εξασφαλίζει επίσης ιδιαίτερα ασφαλείς συνδέσεις και προστατεύει τα δεδομένα.

    Τιμές και διαθεσιμότητα

    Το νεότερο devolo Magic 2 WiFi 6 Starter Kit που αποτελείται από δύο προσαρμογείς διατίθεται σε τιμή κοντά στα  239 €. Για μεγαλύτερους χώρους, προτείνεται το Multiroom Kit, το οποίο διαθέτει τρεις προσαρμογείς με τιμή γύρω στα 399,90 €. Όσοι θέλουν αργότερα να επεκτείνουν το δίκτυο τους, μπορούν να αγοράσουν ξεχωριστά έναν προσαρμογέα επέκτασης add-on με ένα κόστος που δεν ξεπερνά τα 180 €. Τέλος, να σημειωθεί ότι η devolo παρέχει 3 χρόνια εγγύηση για όλα της τα προϊόντα της.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles