19.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Misuse: «Σιγά σιγά απομένουν αυτοί που αγαπούν αυτό που κάνουν περισσότερο από τον εαυτό τους»



    Το ομώνυμο ντεμπούτο τους μας είχε αφήσει άφωνους. Όταν το καταφέρνει αυτό για δεύτερη φορά ελληνικό συγκρότημα… εεε, βασικά δεν θυμόμαστε τα τελευταία χρόνια να το έχει καταφέρει εκ νέου άλλη εγχώρια μπάντα με τέτοιο πειστικό τρόπο. Το April είναι το νέο  instrumental κατόρθωμα των Misuse, μία ακόμα πιο ώριμη παραλλαγή της post rock θεωρίας τους, με τον κιθαρίστικό ήχο τους να γεμίζει από ιδέες, προσθήκες και συναίσθημα. Μέχρι να ψάξετε άμεσα τρόπο να ακούσετε το άλμπουμ, διαβάστε τι είχαν να μας πουν.

    Τι μεσολάβησε από τις μέρες του πρώτου άλμπουμ; Παραμείνετε δραστήριοι και συγκεντρωμένοι ή χαλαρώσατε και λίγο;
    Το πρώτο άλμπουμ περιείχε κομμάτια ορισμένα εκ των οποίων παίζαμε και δουλεύαμε για πάνω από μια πενταετία. Άρα, όσο το επέτρεπε ο χρόνος  – διότι έπρεπε  να γίνονται συχνά και πρόβες για τις εκάστοτε συναυλίες -, δουλεύαμε, από πολύ νωρίς κιόλας, κυρίως πάνω σε καινούργιες ιδέες. Το γκρουπ ανά περιόδους χαλαρώνει και λίγο, τα μικρά διαλείμματα είναι απαραίτητα και κάνουν καλό στην υγεία του. Όσο περνούσε ο καιρός όμως, η ολοένα αυξανόμενη συγκέντρωση ήταν αναγκαία για να μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Ποιο στοιχείο από το ντεμπούτο θέλατε να αφήσετε εκτός στην καινούργια ηχογράφηση;
    Δεν είναι τόσο ότι θέλαμε να αφήσουμε εκτός, όσο να δοκιμάσουμε μία καινούργια προσέγγιση. Πάντως συνειδητά προσπαθήσαμε να αποφύγουμε τη στουντιακή “γυαλάδα” του πρώτου άλμπουμ και επιδιώξαμε να ακούγεται πιο άμεσο και ζωντανό.

    Μπήκατε πανέτοιμοι στο στούντιο και απλώς ηχογραφήσατε ή τα κομμάτια διαμορφώθηκαν στην πορεία;
    Οι πρόβες αποκλειστικά για την ηχογράφηση τού δίσκου ξεκίνησαν γύρω στο Δεκέμβρη του 2010 και συνεχίστηκαν ως τις αρχές του περασμένου Ιουνίου, οπότε το 80-90% ήταν ήδη έτοιμο όταν μπήκαμε στο στούντιο. Εκεί ήρθε να μας βοηθήσει και ο Φίλιππος Καπώνης, τού οποίου το αισθητικό κριτήριο και τη γνώμη εμπιστευόμαστε. Τα κομμάτια υπό τις συμβουλές και απόψεις του, καθώς και του Άλεξ Κετεντζιάν που έκανε τις μίξεις στο Unreal Studio, έφτασαν σιγά σιγά στην τελική τους μορφή που ακούτε.

    Στο νέο άλμπουμ κάνουν την παρουσία τους κάποιες παραπάνω ηλεκτρονικές φόρμες. Υπήρξε συγκεκριμένο ερέθισμα που συνέβη αυτό;
    Πρώτα από όλα τα ακούσματα των περισσοτέρων αυτά τα 3 χρόνια κυμαίνονταν σε μεγαλύτερο βαθμό από,τι παλιότερα σε ηλεκτρονικά πλαίσια. Από κει και πέρα ακολούθησε η χρήση ηλεκτρονικών οργάνων (samplers, drum machines, iOS applications κλπ) και το πράγμα πήγε από μόνο του όσο εξοικειωνόμασταν με αυτά στις πρόβες.

    Πως «βγήκε» στο στούντιο η όλη Ελληνική ατμόσφαιρα;
    Υπήρχαν μέρες που κανονίζαμε και πηγαίναμε στο στούντιο αφού είχαμε κατέβει στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Ήταν καθημερινό θέμα συζήτησης απο τις πρόβες ήδη και όλοι μαζί προσπαθούσαμε και προσπαθούμε ακόμα να βγάλουμε άκρη για όλα αυτά που συμβαίνουν. Σίγουρα πάντως μας έκανε πιο προσηλωμένους σε αυτό που κάναμε, εν είδη αντίδρασης στον παραλογισμό έξω από το στούντιο.

    Ποιο είναι για σας το μεγαλύτερο καλό που έφερε η «κρίση» στα πράγματα και στην καθημερινότητα;
    Νομίζουμε πως έχουμε δρόμο ακόμα να τραβήξουμε πριν κρίνουμε αν οι αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι για καλό ή για κακό. Το μεγαλύτερο, πάντως, καλό θα ήταν, ίσως, αν όλη αυτή η κατάσταση εμφυσούσε ένα αίσθημα υπεθυνότητας και μία διάθεση αυτοκριτικής σε όλους.

    Μήπως η «κρίση» κατάφερε να σκοτώσει το στοιχείο lifestyle που υπήρχε στον indie χώρο;
    Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε. Πάντως, μας αρέσει να σκεφτόμαστε πως μία πλευρά της κρίσης, και όχι αποκλειστικά στον indie χώρο αλλά και στον ευρύτερο καλλιτεχνικό χώρο, είναι αυτή του “ξεσκαρταρίσματος”. Σιγά σιγά απομένουν αυτοί που αγαπούν αυτό που κάνουν – τη μουσική εν προκειμένω –  περισσότερο από τον εαυτό τους.

    Τι θα ακολουθήσει της κυκλοφορίας; Live εμφανίσεις ίσως;
    Αρχικά, στις 17 Δεκέμβρη, θα παρουσιάσουμε live το April στο Bios (Πειραιως 84). Σε αυτή τη συναυλία, θα συνεργαστούμε ξανά, σε ότι αφορά στο οπτικό μέρος της, με τον Hope και τη βραδιά θα ανοίξει o Lunar Miasma, του οποίου η μουσική μας αρέσει πάρα, πάρα πολύ. Από εκεί και πέρα ελπίζουμε να παίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα live σε όσα το δυνατόν περισσότερα μέρη. Πάνω από όλα θεωρούμε τους εαυτούς μας μπάντα των ζωντανών εμφανίσεων και μετά από τόση στουντιακή δουλειά, ειλικρινά, μας έχουν λείψει οι συναυλίες και ανυπομονούμε.

    Το άλμπουμ είναι μία παραγωγή των Puzzlemusik και Spinalonga.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles