21.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    MLS iQTab Astro3G hands-on review: “Αστέρι” μέσης κατηγορίας

    Τα tablets γνώρισαν «έκρηξη» πωλήσεων το 2013, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Φυσιολογικά, λοιπόν, όλα τα τμήματα της «αλυσίδας», από τους κατασκευαστές μέχρι τους παρόχους και τους retailers έχουν ρίξει μεγάλο βάρος σε αυτή την κατηγορία συσκευών, η οποία προς το παρόν ίσως δεν έχει αγγίξει ακόμα το peak της. Η τελευταία πρόταση έρχεται από την MLS και ονομάζεται iQTab Astro3G, πάμε να το δούμε!

    MLS iQTab Astro3G-1

    Το Astro3G τοποθετείται τιμολογιακά σε μια δύσκολη, ομολογουμένως, κατηγορία, με τιμή €249, έχοντας απέναντί του ισχυρούς αντιπάλους ξένων κολοσσών και όχι μόνο. Κύρια όπλα του είναι το συνοδευτικό software φωνητικής αναγνώρισης και εντολών της MLS, αλλά και η δυνατότητά του να χρησιμοποιηθεί και σαν τυπικό smartphone για κλήσεις ομιλίας.

    Κατασκευή και σχεδιασμός

    Το iQTab Astro3G είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, το οποίο καλύπτει σχεδόν όλη την επιφάνειά του, εκτός από την πρόσοψη και ένα μικρό, πλαστικό τμήμα στο πάνω μέρος της ράχης του. Έτσι, αφήνει ωραία αίσθηση στο χέρι, χωρίς να υπολείπεται σε grip. Οι διαστάσεις του δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες για 8άρι tablet, στα 202,7x138x7,9 mm, ενώ το βάρος του διατηρείται σε λογικά επίπεδα, στα 366 γραμμάρια. Γενικά πρόκειται για μια ποιοτική κατασκευή, χωρίς σημάδια προχειρότητας και με καλή συναρμογή.

    Στο κουτί συμπεριλαμβάνονται καλώδιο USB και φορτιστής 2A (που κάνει τη φόρτιση αρκετά γρήγορη διαδικασία), ενώ δώρο δίνονται η κλασική βάση αυτοκινήτου με βεντούζα και ο φορτιστής αυτοκινήτου της MLS.

    MLS iQTab Astro3G

    Στο εμπρός μέρος βρίσκουμε το κρύσταλλο που καλύπτει την οθόνη αλλά και όλη την πρόσοψη, την προστατεύει από χτυπήματα και γρατζουνιές αλλά οι δαχτυλιές πάντα είναι ένα πρόβλημα. Από εκεί και πέρα διακρίνεται μόνο η εμπρόσθια κάμερα και τίποτε άλλο. Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε το power/lock πλήκτρο και το διπλό πλήκτρο έντασης, τα οποία είναι καλοφτιαγμένα (πλαστικά) με καλό feedback και ιδανικό μέγεθος. Σκοπός των ανθρώπων της MLS ήταν το Astro3G να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το ένα χέρι και η τοποθέτηση των πλήκτρων βοηθά στην επίτευξή του. Στην αριστερή πλευρά υπάρχουν δύο πλαστικά πορτάκια, ένα για τη microSD και ένα για τη SIM, τα οποία δεν αφαιρούνται τελείως αλλά συγκρατούνται στη θέση τους για να μη τα χάσετε. Λιτό και το πίσω μέρος, με την κύρια κάμερα στην πάνω-αριστερή γωνία και την έξοδο του ηχείου στην κάτω-αριστερή. Στο κάτω μέρος υπάρχει η microUSB θύρα, το μικρόφωνο και το audio jack, ενώ στο πάνω δε θα βρείτε κάτι.

    Oθόνη, hardware και επιδόσεις

    Όπως προείπαμε, η MLS ήθελε να κρατήσεις τις διαστάσεις του Astro3G σε ένα επίπεδο που θεωρούσε εύλογο για χρήση και με το ένα χέρι, έτσι κατέληξε λίγο κάτω από τις 8 ίντσες, στις 7,85” για την ακρίβεια. Το panel είναι κλασικά IPS και έχει ανάλυση 1024×768 (976×768 αν αφαιρέσουμε το χώρο που καταλαμβάνουν τα virtual πλήκτρα αφής) pixels, μάλλον αρκετή για άνετη χρήση χωρίς όμως να κερδίζει και δάφνες ευκρίνειας. Αισθητήρας φωτός για αυτόματη ρύθμισή της δεν υπάρχει, θα βρείτε όμως μια επιλογή για αυτόματη προσαρμογή του φωτισμού ανάλογα με το φόντο που προβάλλεται. Σε γενικές γραμμές είμαστε ικανοποιημένοι από την οθόνη της συσκευής, που έχει καλή απόκριση και επαρκή φωτεινότητα για χρήση σε όλες τις συνθήκες. Ο ανταγωνισμός, πάντως, προσφέρει υψηλότερες αναλύσεις.

    MLS iQTab Astro3G-2

    MLS iQTab Astro3G-3

    Στο εσωτερικό του iQTab Astro3G κρύβεται ένα τετραπύρηυνο chipset της MediaTek (MT6589/MT8389) με τους πυρήνες στο 1,2GHz, συνοδεία 1GB DDR3 μνήμης RAM. Την επεξεργασία των γραφικών αναλαμβάνει το PowerVR SGX 544MP chip. Ο άνωθι συνδυασμός κρίνεται επαρκής για τις βασικές ανάγκες κάθε χρήστη από ένα 8άρι tablet, αν και δε βάζει «φωτιά» στα benchmarks, όπως θα δείτε και παρακάτω. Ο εσωτερικός χώρος αποθήκευσης είναι 8GB αλλά μπορείτε να τον επεκτείνετε κατά 32GB ακόμη μέσω microSD.

    Άλλες δυνατότητες και χαρακτηριστικά του Astro3G περιλαμβάνουν το Wi-Fi, τη συνδεσιμότητα 3G φυσικά, το Bluetooth και το USB-OTG μέσω της micro-USB θύρας, ενώ υποστηρίζεται και DLNA.

    Αυτό που θέλαμε από το tablet και που το κατάφερε, ήταν η ομαλή λειτουργία και οι αξιοπρεπείς επιδόσεις. Το Astro3G κάνει γρήγορο browsing και δε θα διαμαρτυρηθεί αν το ζορίσετε λίγο παραπάνω με μερικές εφαρμογές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχετε και το ελεύθερο να το υποβάλλετε σε βασανιστικό multi-tasking. Σαφώς ξεχωρίζει από τα tablets «της σειράς» που τα βρίσκουν σκούρα με το παραμικρό, έτσι σε γενικές γραμμές μας ικανοποίησε με την απόδοσή του.

    MLS iQTab Astro3G-5

    MLS iQTab Astro3G-6

    Software και λοιπές δυνατότητες

    Το IQTab Astro3G παρουσιάστηκε ταυτόχρονα με το iQTalk Silk που είδαμε πολύ πρόσφατα και στην κατηγορία του software, είναι σαν δυο σταγόνες νερό. Τρέχουν το ίδιο Android (4.2.2), έχουν το ίδιο, σχεδόν, interface αλλά το tablet μπορεί να χωρέσει 8 συντομεύσεις εικονιδίων/φακέλων στην κάτω μπάρα του, εκατέρωθεν του πλήκρου για το menu. Δυστυχώς τα quick toggles δεν μεταφέρουν άμεσα στις ρυθμίσεις, αλλά υπάρχει ένα πλήκτρο που το κάνει ανάμεσα στα υπόλοιπα. Ως συνήθως, κάνοντας swipe down από τα αριστερά της οθόνης εμφανίζονται οι ειδοποιήσεις ενώ από τα δεξιά τα quick toggles. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα προγραμματισμού ενεργοποίησης/απενεργοποίησης της συσκευής σε προκαθορισμένες ώρες και μέρες. Όταν γυρνάτε τη συσκευή σε landscape mode, τα τρία virtual πλήκτρα την «ακολουθούν» και εμφανίζονται ξανά στο κάτω μέρος.

    Όσο για τα apps, ισχύει και πάλι ο,τι είπαμε για το iQTalk Silk smartphone: Το Kingsoft Office και ένας file manager είναι τα μόνα που θα βρείτε πέρα από τα «τυπικά», εξαιρώντας φυσικά τις εφαρμογές της MLS. Τα Talk&Call, Talk&SMS, Talk&Email, Talk&Drive και Talk&Post για το Facebook είναι όλα εδώ, λύνοντας τα χέρια σας με τις δυνατότητες φωνητικής αναγνώρισης και εκτέλεσης εντολών. Παρόν και το νεότευκτο Talk&Lock για να ξεκλειδώνετε φωνητικά το tablet με μία λέξη-κλειδί που η συσκευή αναγνωρίζει μόνο από το δικό σας στόμα! Πάντως, κάτι πρέπει να γίνει με την ανάλυση του Talk&Drive, αφού σε τόσο μεγάλη οθόνη το οπτικό αποτέλεσμα απέχει αρκετά από αυτό που θα θέλαμε, σε επίπεδο λεπτομέρειας. Το MLS updater αναλαμβάνει την ενημέρωση όλων των προαναφερθέντων εφαρμογών, ενώ, τέλος, υπάρχει και FM radio αλλά και δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης περιφερειακών (π.χ. πληκτρολόγιο) μέσω Bluetooth.

    mls-iqtab-astro3g-menu-2

    Να μην ξεχάσουμε την πολύ σημαντική (για κάποιους χρήστες) ύπαρξη phone app στο Astro3G, έτσι μπορείτε να καλέσετε τις επαφές σας και να μιλήσετε στο τηλέφωνο κανονικά, όπως με οποιοδήποτε smartphone. Η συσκευή δεν έχει ακουστικό, βέβαια, οπότε αναγκαστικά ακούτε μέσω hands-free ή του ηχείου. Τέλος, το Astro3G δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας διαφορετικών profiles για τους χρήστες του, με μόνο ένα profile (admin) να έχει πρόσβαση σε αρχεία, ενώ τα δευτερεύοντα profiles μπορούν απλά να χρησιμοποιήσουν τα apps που έχει ο κάθε χρήστης και να τροποποιήσουν αισθητικά την επιφάνεια εργασίας (wallpapers) όπως θέλουν. Χρήσιμο αν θέλετε να το δίνετε στα παιδιά σας, για παράδειγμα, ή αν έχετε ένα κοινόχρηστο tablet στο γραφείο και δε θέλετε να έχει κανείς πρόσβαση στα δεδομένα σας, να μην πειράζει τα apps σας κ.λπ.

    mls-iqtab-astro3g-menu

    Κάμερα, ήχος και αυτονομία

    Οι κάμερες είναι οι ίδιες με του iQTalk Silk, δηλαδή μια οπίσθια των 3,2 MPixels και μια εμπρόσθια VGA (0,3 MP), ικανές για υποτυπώδεις λήψης εικόνων και video (720p). Μη περιμένετε θαύματα, αλλά αν χρειαστεί να καταγράψετε κάτι, η δυνατότητα φυσικά και υπάρχει.

    Το ηχείο παράγει ισχυρό και σχετικά καθαρό ήχο, θα σας καλύψει απόλυτα στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά δεν αποτελεί κάτι το εξαιρετικό βέβαια. Ο μέσος χρήστης δε χρειάζεται κάτι περισσότερο, ενώ και η έξοδος δεν παρεμποδίζεται όταν ακουμπατε τη συσκευή σε επίπεδες επιφάνειες.

    mls-iqtab-astro3g-benchmarks

    Όσο για την αυτονομία του Astro3G, είχαμε τις αμφιβολίες μας εξ’αρχής λόγω της σχετικά μικρής μπαταρίας (3.500mAh). Με βάση την κατανάλωση που περιμέναμε να έχει η συσκευή και τη χωρητικότητα της μπαταρίας, το αποτέλεσμα των 4-4,5 ωρών συνεχούς χρήσης ήταν αναμενόμενο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θέλαμε κάτι περισσότερο από ένα tablet αυτής της οικονομικής κατηγορίας. Η αυτονομία είναι πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό αυτών των συσκευών και οι περισσότεροι χρήστες θα θυσίαζαν 1-2 χιλιοστά πάχους ευχαρίστως για 1-2 ώρες αυτονομίας παραπάνω.

    Όπως αναφέραμε ήδη, το MLS iQTab Astro3G διατίθεται έναντι €249 από το δίκτυο καταστημάτων του ΟΤΕ, προς το παρόν. Είναι μια τιμή που το τοποθετεί απέναντι από δυνατά μοντέλα της αγοράς και σίγουρα δε μπορεί να θεωρηθεί ένα φθηνό tablet. Ωστόσο, είναι γρήγορο, είναι 8άρι και με το συνοδευτικό software της MLS και τη βάση+φορτιστή αυτοκινήτου, είναι μια πολύ καλή επιλογή της μεσαίας κατηγορίας, ανάλογα με το τι θέλετε από ένα tablet. Όπως με όλα τα μοντέλα της MLS, το φωνητικό software είναι αυτό που τους δίνει υπεραξία και όχι τόσο το hardware καθ’εαυτό, έτσι γνωρίζετε τι παίρνετε με τα χρήματα που κοστίζει. Μια άξια επιλογή για το μέσο χρήστη.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles