18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    MLS iQTalk Fingerprint hands-on review: Προέκταση του χεριού σου!

    Όταν λάβαμε την πρόσκληση για την παρουσίαση της νέας συσκευής της MLS και μάθαμε περί τίνος επρόκειτο, είχα τις αμφιβολίες μου, δε το αρνούμαι. Άλλωστε, ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων είχε αποδειχθεί «λίγος» ακόμα και σε ακριβές συσκευές μεγάλων κατασκευαστών παγκοσμίως, έτσι θα μπορούσε να γίνει δίκοπο μαχαίρι για μια ελληνική συσκευή, η οποία μάλιστα πήρε το ονομά της ακριβώς από αυτό το χαρακτηριστικό. Έχοντας ήδη δοκιμάσει το iQTalk Fingerprint, όμως, μπορώ να πω ότι με εξέπληξε ευχάριστα.

    iqtalk fingerprint

    Κατασκευή και σχεδιασμός

    Όπως θα περίμενε κανείς, η συσκευή είναι κατασκευασμένη από πλαστικό, με glossy φινίρισμα το οποίο και καλύπτει σχεδόν όλη τη συσκευή. Κρύσταλλο προστατεύει την οθόνη και όλη την πρόσοψη, ενώ στο πίσω μέρος δεσπόζουν η κάμερα και το dual-LED flash. To πλαστικό σε συνδυασμό με την όλη κατασκευή και σχεδίαση δε βοηθάει το grip, πάντως, με τη συσκευή να γλιστρά κάπως κατά τη χρήση με το ένα χέρι. Το πίσω καπάκι είναι αφαιρούμενο (αρκετά δύσκολα, είναι η αλήθεια) και αποκαλύπτει τη μπαταρία, την υποδοχή microSD αλλά και τις δύο (2) υποδοχές για κάρτες SIM (full-size).

    Στο εμπρός μέρος και κάτω από την οθόνη υπάρχουν τρία πλήκτρα: Δύο φωτιζόμενα αφής και στο κέντρο το Home button, το οποίο φέρει και τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Το θέμα είναι πως αυτό το πλήκτρο είναι επίσης αφής, αν και εξέχει αισθητά από την επιφάνεια του κινητού, με αποτέλεσμα να περιμένεις το «πάτημά» του και το σχετικό feedback, αλλά στην πράξη χρειάζεται απλά ένα άγγιγμα για να δώσει την εντολή. Αυτό μάλλον έγινε για τις ανάγκες λειτουργίας του αισθητήρα και δεκτόν, αλλά ποτέ δε θα δώσει την αίσθηση που ένα “hard” home button πρέπει να έχει. Πάνω από την οθόνη υπάρχουν το ακουστικό, οι διάφοροι αισθητήρες και ένα αρκετά έντονο notification LED.

    iqtalk fingerprint  3

    iqtalk fingerprint 4

    iqtalk fingerprint  2

    Όσο για τα πλαϊνά πλήκτρα, τόσο αυτά της έντασης στην αριστερή πλευρά όσο και το power/lock στη δεξιά είναι πλαστικά και δεν εξέχουν αρκετά, έτσι και πάλι δεν διευκολύνουν τη χρήση με το ένα χέρι, λόγω και της συμμετρικής τοποθέτησής τους εκατέρωθεν της πρόσοψης. Στο κάτω μέρος βρίσκεται η microUSB θύρα και στο πάνω το audio jack.

    Να πούμε πως η MLS δεν παρέλειψε να δώσει τα «δώρα» της και με το Fingerprint, ήτοι τον φορτιστή αυτοκινήτου και την αντίστοιχη βάση στήριξης, εκτός από το hands-free, τον φορτιστή σπιτιού και το μικρό εγχειρίδιο που περιλαμβάνονται στη συσκευασία.

    iqtalk fingerprint 7

    Οθόνη, hardware, software, επιδόσεις

    Η MLS δε μας έχει συνηθίσει σε συσκευές που κοστίζουν €399, έτσι θα περιμέναμε συνολικά ένα καλό «πακέτο» γι’αυτά τα χρήματα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τον ανταγωνισμό σε αυτή την κατηγορία τιμών. Η οθόνη είναι 4,8” και για πρώτη φορά όχι IPS, αλλά Super AMOLED, με ανάλυση 720p! Ευχάριστη προσθήκη στο Fingerprint που του χαρίζει πολύ καλή ποιότητα απεικόνισης και φωτεινότητα, ακόμη και υπό ήλιο. Προστατεύεται από κρύσταλλο Dragontail, έτσι προστατεύεται από γρατζουνιές και φθορές, ενώ η χρήση της τεχνολογίας One Glass Solution στην πράξη προσφέρει όντως καλή απόκριση στο άγγιγμα. Όσο για την αυτόματη φωτεινότητα, λειτουργεί ικανοποιητικότατα, αν και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού είναι ίσως λίγο «επιθετική» η ρύθμιση.

    Αν περιμένατε να δείτε Qualcomm chipset θα απογοητευθείτε ελαφρώς, καθώς η εταιρεία παραμένει πιστή στα MediaTek, εν προκειμένω το τετραπύρηνο MT6589 με συχνότητα λειτουργίας 1,2GHz, συνοδευόμενο από 1GB μνήμης RAM και GPU PowerVR SGX 544MP. Γνωρίζουμε και γνωρίζετε πως δεν πρόκειται για έναν τρομερό high-end συνδυασμό εκρηκτικών επιδόσεων, αλλά τη δουλειά που πρέπει να κάνει με το iQTalk Fingerprint, την κάνει και με το παραπάνω. Τα benchmarks δείχνουν τη μέτρια επεξεργαστική ισχύ, στην πράξη όμως η συσκευή είναι αρκετά γρήγορη και αποκρίσιμη σε κάθε εντολή και άγγιγμα, ακριβώς όπως επιτάσσει η κατηγορία στην οποία πωλείται, ενώ δε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα και με πιό απαιτητικές εφαρμογές.

    iqtalk fingerprint antutu

    Από πλευράς λειτουργικού και interface, καμία έκπληξη…ή μάλλον μια μικρή έκπληξη. Android Jelly Bean 4.2.1 (αντί 4.2.2 έστω), επιλογή που μας προξενεί απορία, αν και ελπίζουμε πως μελλοντικά ίσως δεχθεί κάποιο update η συσκευή, πέρα από τα τυπικά updates της MLS για τις εφαρμογές της. Το κλασικό UI δεν αλλάζει, τυπικό Android, ενώ οι όποιες “extra” λειτουργίες είναι στο μενού των ρυθμίσεων και δεν χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης. Ειδική μνεία, όμως, πρέπει να γίνει για τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Όπως προείπαμε, είναι ενσωματωμένος στο home button και η MLS εγκατέστησε μια ειδική εφαρμογή για τη ρύθμισή του. Ανοίγοντας το app μπορείτε να κάνετε εγγραφή του δακτυλικού σας αποτυπώματος (μόνο ενός), «περνώντας» τα δάκτυλο από τον αισθητήρα με φορά από πάνω προς τα κάτω, επαναλαμβανόμενα. Έπειτα μπορείτε να ξεκλειδώνετε τη συσκευή με τον τρόπο αυτό, αντί για τον κλασικό κωδικό ή το μοτίβο! Αυτό που περιμένετε να ακούσετε, όμως, είναι το πόσο γρήγορος και εύχρηστος είναι ο αισθητήρας. Σίγουρα μείναμε ευχαριστημένοι από την ακρίβεια και την ταχύτητά του, σε σημείο που να μην έχει τίποτα να ζηλέψει από τους αντίστοιχους αισθητήρες του Galaxy S5 και του HTC One Max, εκτός από την εμφάνισή του και το ότι δεν είναι «κρυμμένος» μέσα στο πλήκτρο. Από λειτουργικής σκοπιάς αυτά δεν μας ενοχλούν, μόνο από αισθητικής, έτσι συνολικά η υλοποίηση αυτή της MLS παίρνει υψηλό βαθμό, αν και θα θέλαμε να δέχεται περισσότερα αποτυπώματα και να ανοίγει συγκεκριμένες εφαρμογές ανάλογα με το αποτύπωμα που χρησιμοποιούμε σε κάθε ξεκλείδωμα.

    iqtalk fingerprint 6

    iqtalk fingerprint menu

    Στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά βάλτε προφανώς τα Wi-Fi, Bluetooth, GPS με A-GPS, FM ραδιόφωνο, δυνατότητα tethering και hotspot, αλλά αυτό που κάνει τη διαφορά πάντα στις συσκευές της MLS είναι το sotware φωνητικής αναγνώρισης και εντολών της.

    Talk and…relax!

    Εκτός από τα κλασικά Talk&SMS, Talk&Call, Talk&Drive κ.λπ. που γνωρίζουμε από τα προηγούμενα μοντέλα της εταιρείας, στο iQTalk Fingerprint κάνει την εμφάνισή του o MAIC. Μπορεί να παρομοιαστεί με τη “Siri” της Apple, είναι ο προσωπικός σας «βοηθός» (αν και δεν «απαντάει» σε ερωτήσεις όπως η Siri) και ήταν απαραίτητος προκειμένου να οργανωθεί καλύτερα αυτό το σύστημα εφαρμογών της MLS, που έχει πληθύνει σημαντικά. Ο MAIC υπάρχει ως κύριο widget στην επιφάνεια εργασίας και πάνω του βρίσκονται όλα τα “Talk&” apps, με το ντεμπούτο ακόμη ενός, του “Talk&Watch” για το YouTube. Δίνετε φωνητική εντολή αναζήτησης βίντεο στα ελληνικά ή στα αγγλικά και η συσκευή ανοίγει αμέσως τα σχετικά αποτελέσματα στο YouTube app! Λειτουργεί αρκετά καλά στην πράξη και είναι χρήσιμο σε ορισμένες περιπτώσεις.

    iqtalk fingerprint menu 2

    Πίσω στον MAIC, όμως, αφού σας λύνει τα χέρια. Πατώντας το κύριο πλήκτρο στο κέντρο, η συσκευή αναμένει την «ερώτηση» ή την εντολή σας. Μπορείτε, λοιπόν, είτε να ζητήσετε να ανοίξει κάποια από τις εφαρμογές, είτε μια από τις διαθέσιμες κατηγορίες ενημέρωσης του MLS Live: Καιρός, πρατήρια καυσίμων, φαρμακεία, νοσοκομεία και τράπεζες, είναι όλα διαθέσιμα σε λίγα δευτερόλεπτα, αρκεί να το ζητήσετε με μία λέξη! Αν έχετε ανοικτό το GPS η συσκευή εντοπίζει τη θέση σας και προβάλλει τη λίστα με αυτό που ζητήσατε, ξεκινώντας από τα πιό κοντινά σε εσάς, αναφέροντας απόσταση, διεύθυνση, τηλέφωνο, ονομασία. Είναι μια προσθήκη στο software της MLS που θεωρούμε πολύ σημαντική καθώς προσφέρει ακόμη ένα «όπλο» σε όσους βρίσκονται αρκετές ώρες στο «τρέξιμο» και δεν έχουν χρόνο ή δυνατότητα να αναζητούν εν κινήσει κάτι στο Internet. Έτσι, με μια εντολή και μόνο, βρίσκετε αυτό που θέλετε άνετα και γρήγορα. Ο MAIC είναι μια πολύ καλή κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση και ελπίζουμε η MLS να συνεχίσει έτσι.

    Κάμερα, ήχος, αυτονομία

    H κύρια κάμερα του iQTalk Fingerprint έχει αισθητήρα ανάλυσης 13 Mpixels και μπορεί να κάνει λήψη video 1080p στα 30 FPS. Υποστηρίζει HDR, έχει auto-focus και γενικά μας άφησε ικανοποιημένους, αν και οι λήψεις είναι βέβαια κατώτερης ποιότητας σε σχέση με τις αντίστοιχες high-end κάμερες 13-16 Mpixels άλλων συσκευών της αγοράς, μάλλον θα την παρομοιάζαμε με μια αρκετά καλή 8άρα κάμερα. Το dual-LED flash είναι σχετικά ισχυρό και θα βοηθήσει τις σκοτεινές λήψεις, ενώ μπορείτε να δείτε παρακάτω δείγματα του τι μπορεί να κάνει η κάμερα. Η εμπρόσθια είναι 2 Mpixels και θα καλύψει τις βασικές ανάγκες video κλήσεων/selfies.

    mls iqtalk fingerprint camera 8 (Large)

    mls iqtalk fingerprint camera 7 (Large)

    mls iqtalk fingerprint camera 6 (Large)

    mls iqtalk fingerprint camera 5 (Large)

    mls iqtalk fingerprint camera 4 (Large)

    mls iqtalk fingerprint camera 3 (Large)

    mls iqtalk fingerprint camera 2 (Large)

    mls iqtalk fingerprint camera (Large)

    To ηχείο της συσκευής είναι ένα και έχει έξοδο στο πίσω μέρος. Είναι ισχυρό και μας κάλυψε τόσο κατά την ακρόαση, όσο και από πλευράς ειδοποιήσεων κλήσεων/μηνυμάτων κ.λπ. Το μόνο αρνητικό του είναι πως η απόδοσή του επηρεάζεται εμφανώς όταν ακουμπατε τη συσκευή σε κάποια επίπεδη επιφάνεια.

    Κλείνουμε με την αυτονομία που οφείλεται στη μπαταρία των 2.200mAh. Θεωρητικά είναι αρκετά μεγάλη και στην πράξη αποδεικνύεται ότι τα καταφέρνει μια χαρά, αφού θα κρατήσει «ζωντανό» το iQTalk Fingerprint για 3,5-4 ώρες χρήσης, περισσότερες κατά τη θέαση video/ταινιών, ανάλογα πάντα με το είδος του αρχείου και τη φωτεινότητα.

    iqtalk fingerprint 5

    Αναφέραμε ήδη την τιμή διάθεσής του MLS IQTalk Fingerprint που ανέρχεται στα €399. Η MLS θέλει να ξεφύγει από τα όρια της low-end αγοράς και να δείξει πως μπορεί να μας δώσει ποιοτικά μοντέλα αρκετών δυνατοτήτων, με κύριο άξονα τις φωνητικές εφαρμογές της, πάντα. Ναι, ο ανταγωνισμός από τα διάφορα “minis” στην οικονομική κατηγορία των 400 ευρώ είναι αμείλικτος, ενώ έρχονται ακόμα περισσότεροι «μνηστήρες» στο άμεσο μέλλον, όμως το Fingerprint σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σωστά, δικαιολογώντας έτσι την τιμολογιακή του τοποθέτηση. Αν σας ενδιαφέρουν οι δυνατότητες και το software της MLS, είναι πραγματικά μια πολύ καλή επιλογή.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles