15.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Μνήμη RAM: Πώς να την εγκαταστήσετε στο PC σας, εύκολα και απλά!

    Η εγκατάσταση περισσότερης ή ταχύτερης μνήμης RAM αποτελεί ένα από τα πιο εύκολα upgrades που μπορείτε να κάνετε για το PC σας. Σε περίπτωση δε μάλιστα που έχετε παραμείνει με ένα παλαιότερο σύστημα ή με ένα αρκετά low-budget PC, τότε ένα μικρό upgrade στη RAM δεν αποκλείεται να του χαρίσει το φιλί της ζωής. H παραπάνω μνήμη θα σας δώσει τη δυνατότητα να τρέχετε με μεγαλύτερη άνεση απαιτητικές εφαρμογές ή να ανοίγετε περισσότερα tabs στον browser σας και σε γενικές γραμμές το PC σας θα αποκτήσει άλλο αέρα και θα αποδίδει καλύτερα. Στον μίνι-οδηγό που ακολουθεί πρόκειται να σας βοηθήσουμε με ορισμένες συμβουλές για το πώς να εγκαταστήσετε τα νέα memory modules στο σύστημα σας, αλλά και για το πώς θα πρέπει να εξετάσετε τον τύπο της μνήμης που ταιριάζει στη motherboard του συστήματος σας.  

    Πριν… ξεκινήσετε!

     Όταν θελήσετε να αγοράσετε νέα RAM modules, αυτό που θα πρέπει να θυμάστε ότι η μνήμη δεν έχει universal χαρακτήρα. Με πιο απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τσεκάρετε το εγχειρίδιο χρήσης του motherboard σας, έτσι ώστε να βρείτε τον κατάλληλο τύπο μνήμης που δέχεται η μητρική πλακέτα του υπολογιστή σας. Σε περίπτωση που δεν διαθέτετε κάποιο manual και δεν γνωρίζετε ποιο είναι το motherboard σας, θα σας προτείναμε να εξετάσετε προσεκτικά την πλακέτα (αφού πρώτα αφαιρέσετε τα πλαϊνά του case στα περισσότερα desktop συστήματα) και εν συνεχεία να αναζητήσετε το manual online. Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε και για να μην κάνετε την… λανθασμένη επιλογή, αγοράζοντας μια μνήμη που είναι ασύμβατη, είναι ότι το Motherboard σας έχει και τα όρια του, για αυτό και εσείς δεν θα πρέπει να το «τεστάρετε» αγοράζοντας ένα module που δεν είναι συμβατό.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα σύγχρονα motherboards υποστηρίζουν DDR4 μνήμες με συχνότητα ρολογιού που ξεκινάει από τα 2.133MHz και φτάνει τα 4.700MHz. Εάν το PC σας κουβαλάει πολλά χρόνια στην πλάτη του, δεν αποκλείεται να υποστηρίζει DDR3 ή και DDR2. Επίσης, πριν να αγοράσετε τη νέα σας μνήμη θα πρέπει να δώσετε βάση και στο ανώτερο ποσό μνήμης που υποστηρίζει το motherboard σας, καθώς κάποια θέτουν το όριο στα 32GB, ενώ κάποιες άλλες μητρικές φτάνουν μέχρι τα 64GB και 128GB (για τις πιο extreme περιπτώσεις).

    Πριν να ξεκινήσετε την εγκατάσταση, μία από τις συμβουλές που θα σας δώσουμε έχει να κάνει με τον στατικό ηλεκτρισμό, καθώς είναι ένας κίνδυνος που πάντοτε παραμονεύει. Για αυτό φροντίστε να φοράτε ένα ειδικό anti-static βραχιόλι ή για πιο εύκολα, γειώστε τον εαυτό σας αγγίζοντας συχνά κάποιο γυμνό μέταλλο και φορέστε παπούτσια με σόλα από καουτσούκ για μεγαλύτερη ασφάλεια. Μην εκτελέσετε τη διαδικασία σε κάποιο χαλί.

    Οδηγός Βήμα-Βήμα

    1. Αποσυνδέσετε όλα τα καλώδια του ρεύματος από το σύστημα σας και γενικότερα καλό θα ήταν να αφαιρέσετε κάθε τύπου καλωδίου από το πίσω τμήμα του.

    2. Αφαιρέστε το πλευρικό πάνελ (συνήθως βρίσκεται στα αριστερά), έτσι ώστε να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στο εσωτερικό του PC σας. Όπως θα διαπιστώστε τα slots της RAM έχουν σχετικά μεγάλο μήκος και συνήθως βρίσκονται στα δεξιά της CPU σας και του cooler (η ψήκτρα πάντοτε ξεχωρίζει). Τα διαθέσιμα slots θα διαπιστώσετε ότι είναι είτε 2, είτε 4 (και πιο σπάνια 8) και στις άκρες τους έχουν κάποια πλαστικά “πιαστράκια”, τα οποία συμβάλλουν στο να αγκιστρώνονται και να κλειδώνονται οι μνήμες. Σε ορισμένα motherboards που τα βρίσκουμε σε Laptops που διαθέτουν ένα διαθέσιμο slot, πολλές φορές θα πρέπει να πιέσετε προς την κατεύθυνση της μνήμης για να την αφαιρέσετε.

    3. Το επόμενο βήμα είναι να ρίξετε μια ματιά στο manual του motherboard σας, έτσι ώστε να διαπιστώσετε το ποια είναι τα σωστά slots στα οποία θα εγκαταστήσετε τα νέα RAM modules. Πριν προχωρήσετε στην τοποθέτηση της RAM, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα ακριανά πιαστράκια έχουν σπρωχθεί προς τα πίσω, έτσι ώστε να μην συμβεί κάποια λάθος τοποθέτηση. Προσπαθήστε να ταιριάξετε τις μεταλλικές επαφές και βεβαιωθείτε ότι τα modules είναι ευθυγραμμισμένα. Μην ασκείτε πολύ μεγάλες πιέσεις, καθώς ενδέχεται να κάνετε κάποιο part του motherboard να στραβώσει. Αφού δείτε ότι οι μεταλλικές επαφές έχουν μπει μέσα και είναι όπως πρέπει, αμέσως μετά πιέστε προς τα κάτω τις άκρες με τους αντίχειρες σας μέχρι να ακούσετε το χαρακτηριστικό click. Έτσι θα διαπιστώσετε ότι τα ακριανά πιαστράκια συγκρατούν σωστά το module. ΠΡΟΣΟΧΗ και πάλι στην πίεση που ασκείτε, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσετε βλάβη στην μητρική σας πλακέτα. Επίσης, ένας φακός θα βοηθήσει σε περιπτώσεις ελλιπούς φωτισμού.

     

    4. Εφόσον βεβαιωθείτε ότι όλες οι μνήμες έχουν κουμπώσει σωστά, επιβεβαιώνοντας ότι τα φτερά τους τις συγκρατούν σωστά. Το επόμενο βήμα είναι να τοποθετήσετε ξανά το πλαϊνό κομμάτι, να συνδέσετε όλα τα απαραίτητα καλώδια και να προχωρήσετε στο boot του συστήματος σας.

    Μετά από το boot!

    Τα καλά νέα είναι ότι σε αυτό το σημείο εάν κάτι έχει πάει στραβά, τότε πολύ απλά το PC σας δεν πρόκειται να εκκινήσει. Εάν συμβεί αυτό το «κακό» σενάριο, θα πρέπει να τσεκάρετε ξανά εάν τα RAM modules έχουν «κουμπώσει» σωστά στη μητρική πλακέτα. Εάν το πρόβλημα παραμείνει, μια καλή λύση είναι να επανατοποθετήσετε τα RAM modules σε διαφορετικές θέσεις, γιατί πολλές φορές αυτή η κίνηση φέρνει αποτέλεσμα. Εφόσον το PC σας εκκινήσει σωστά και μπείτε στα Windows, θα πρέπει να πιστοποιήσετε ότι εμφανίζεται η σωστή χωρητικότητα της RAM σας. ΠΡΟΣΟΧΗ! Εάν διαπιστώσετε ότι το σύστημα σας εμφανίζει μόνο 3.2GB, ενώ έχετε εγκαταστήσει πολύ παραπάνω RAM, τότε δεν αποκλείεται ότι βασίζεστε σε ένα 32-bit OS. Τώρα, σε περίπτωση που τοποθετήσετε μια RAM που διαθέτει το Extreme Memory Profile (XMP) για ακόμη καλύτερο performance, θα πρέπει να περάσετε μια… βόλτα από το BIOS. Για να εισέλθετε στο BIOS, αυτό στα περισσότερα PC συμβαίνει απλώς με το επανειλημμένο πάτημα του Delete key όταν το PC εκκινεί. Κάθε BIOS είναι διαφορετικό, για αυτό και θα πρέπει να βρείτε ποια είναι η επιλογή για να ενεργοποιήσετε το XMP profile των RAM σας.

    Όπως θα διαπιστώσετε, δεν χρειάζεται κανείς να είναι tech expert και PC guru για να μπορέσει να φέρει εις πέρας τα παραπάνω. Άλλωστε πάντοτε μία από τις χαρές του PC building είναι αυτή η DIY εξερεύνηση που προσφέρει στον χρηστή μοναδικές στιγμές χαράς και δημιουργικής ενασχόλησης. Για αυτό μην φοβειθείτε να πειραματιστείτε!   

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles