17.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Motorola Moto 360 hands-on: Εξώφυλλο ή περιεχόμενο;

    Από τη στιγμή που εμφανίστηκαν οι πρώτες φωτογραφίες του Moto 360 της Motorola στο Διαδίκτυο, έγινε χαμός. Ήταν, τουλάχιστον φαινόταν να είναι, το ομορφότερο smartwatch μέχρι σήμερα, θα έτρεχε Android Wear και είχε φαρδιά-πλατιά την υπόγραφή της “Big M”, που δεν παύει να είναι ένα πολύ υπολογίσιμο και αναγνωρίσιμο brand. Ακόμα και σε χρήστες που δεν ζούν «μέσα» στην τεχνολογία, ακόμα και στο γυναικείο φύλο (πολύ σημαντικό, για προφανείς λόγους). Έτσι το περίμενα κι εγώ πως και πως, μέχρι που έφτασε στα χέρια μου. Ιδού το Motorola Moto 360!

    moto 360 (Large)

    Τεχνικά χαρακτηριστικά

    • Οθόνη: 1,56” με ανάλυση 320×290 pixels, backlit LCD, Corning Gorilla Glass 3
    • Επεξεργαστής: TI Omap 3
    • Μνήμη: 512MB RAM + 4GB χώρου αποθήκευσης
    • Διαστάσεις: 46×11,5mm
    • Βάρος: 49 γραμμάρια
    • Λειτουργικό: Android Wear
    • Συμβατότητα: Με όλα τα Android από 4.3 και άνω, με Bluetooth 4.0
    • Μπαταρία: 320mAh, ασύρματη φόρτιση Qi
    • Βηματόμετρο, αισθητήρας παλμών, αισθητήρας φωτός, διπλά μικρόφωνα

     

     

    moto 360 (10) (Large)

    moto 360 (9) (Large)

    Κατασκευή και σχεδιασμός

    Ξεκινάμε από το βασικό και το πιό ενδιαφέρον (για ορισμένους): Το Moto 360 είναι όσο όμορφο φαίνεται στις φωτογραφίες του και όχι, δεν είναι σε καμιά περίπτωση «φθηνιάρικο». Το μεταλλικό περίβλημα σε συνδυασμό με το Gorilla Glass 3 που καλύπτει την οθόνη αποπνέουν ποιότητα και ανθεκτικότητα, μόλις το πιάσει κάποιος στα χέρια του. Ακόμη και το κάτω μέρος του είναι καλαίσθητο, κι ας μη φαίνεται όταν το φορά ο χρήστης, ενώ ο αισθητήρας παλμών είναι διακριτικός και δεν ενοχλεί, φυσικά. Θύρα microUSB δεν υπάρχει, ενώ το μόνο φυσικό πλήκτρο βρίσκεται στην πλευρά του και είναι κυκλικό, αλλά όχι περιστρεφόμενο. Η συσκευή είναι αρκετά ελαφριά και το δερμάτινο λουράκι είναι σχετικά άνετο, με μεταλλικά κουμπώματα, αν και αισθητικά είναι μάλλον λίγο κατώτερο από το κυρίως σώμα του Moto 360 (τουλάχιστον το γκρι χρώμα που είχαμε στη διάθεσή μας).

    Το μόνο που «χαλάει» κάπως το τελικό αποτέλεσμα, είναι η μαύρη λωρίδα στο κάτω μέρος της οθόνης που στερεί πολύτιμα pixels, αναγκαίο κακό όμως αφού εκεί κρύβονται διάφοροι αισθητήρες της συσκευής. Το σχήμα δίσκου του Moto 360 καθιστά την οθόνη βολική στη χρήση, ενώ η φωτεινότητά της βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αλλά διαθέτει και αυτόματη ρύθμιση χάρη στον αισθητήρα φωτός. Τα λουράκια αφαιρούνται αλλά όχι με την ευκολία που έχουμε δεί σε άλλα smartwatches, θα πρέπει να πιάνουν τα χέρια σας και να χρησιμοποιήσετε κάποια εργαλεία, αλλιώς ο ορολογοποιός θα πρέπει να επιστρατευθεί. Η Motorola θα προσφέρει και  μεταλλικά bracelets για το ρολόι της, αλλά αν θέλετε να τα αλλάζετε συχνά, θα σας αποθαρρύνει η διαδικασία.

    moto 360 (7) (Large)

    moto 360 (8) (Large)

    Λειτουργικότητα και hardware

    Δεύτερο ζήτημα (αν και προσωπικά το θεωρώ πιό σημαντικό) είναι το πόσο γρήγορο είναι το Moto 360 και τι μπορείς να κάνεις με αυτό. Το Omap 3 chip της Texas Instruments που κρύβει στο εσωτερικό του το ρολόι της Motorola δεν είναι τόσο γρήγορο όσο ο ανταγωνισμός (Qualcomm) και αυτό φαίνεται ελαφρά κατά τη χρήση, οι μεταβάσεις δεν είναι τόσο ομαλές και αφήνει αυτή την αίσθηση του «μέτριου framerate», αν και σε καμία περίπτωση δε μπορώ να πω ότι υπάρχει lag. Είναι σβέλτο και άνετο στη χρήση, αλλά οι παραστάσεις δεν αλλάζουν σαν…τρεχούμενο νερό.

    Το πλαινό πλήκτρο χρησιμεύει για την έξοδο από το daydream mode ή από το menu προς αυτό, ή μπορείτε απλά να κάνετε ένα “tap” στην οθόνη του. Αν έχετε δεί άλλα smartwatches με Android Wear τότε θα είστε εξοικειωμένοι με τα swipes και τις εντολές που δέχονται. Το swipe down από το watchface προβάλλει μπαταρία και ημερομηνία αλλά και κάνει mute/unmute τη συσκευή, ενώ με double tap μεταφέρεστε στις εφαρμογές του Moto 360 και στις υπόλοιπες επιλογές του menu. Έχετε να επιλέξετε από 6 διαφορετικά watchfaces, υπάρχουν αναλογικά και ψηφιακά, έτσι καλύπτεται κάθε γούστο. Εφαρμογές υπάρχουν αρκετές από τη Google, αρκεί να συγχρονίσετε το Moto 360 με το Android smartphone σας μέσω του Android Wear app (Bluetooth 4.0) και έπειτα θα λαμβάνετε κάθε είδους ειδοποιήσεις, αλλά και θα μπορείτε να αλληλεπιδράτε με εφαρμογές όπως το Facebook (π.χ. να κάνετε like ή να βλέπετε νέες ειδοποιήσεις από αυτό). Μπορείτε ακόμη και να ανοίξετε την εφαρμογή στο smartphone, μέσω του ρολογιού!

    moto 360 (3) (Large)

    moto 360 (5) (Large)

    Επίσης μπορείτε να πείτε “OK Google” και τότε το Moto 360 θα είναι έτοιμο να απαντήσει σε κάθε σας ερώτηση, αρκεί να είναι online φυσικά. Σαν fitness συσκευή, το μοντέλο της Motorola δεν είναι και το ιδανικό, παρά την ύπαρξη heart rate sensor που πλέον βρίσκεται σε πάρα πολλά smartwatches. Είναι σχετικά ακριβής αλλά όχι τρομερά γρήγορος, ωστόσο συνδυαζόμενος με το βηματόμετρο μπορεί να σας βοηθήσει να καταγράψετε την καθημερινή σας δραστηριότητα. Για όσους αθλούνται έντονα, πάντως, υπάρχουν καλύτερες επιλογές. Να πούμε ότι είναι και αδιάβροχο (IP67), κάτι που αποτελεί σαφώς ένα «ατού». Δείτε το video και θα πάρετε μια καλή ιδέα…

    Κλείνοντας με το «πονεμένο» θέμα της μπαταρίας, η Google υπόσχεται μια μέρα χρήσης με τα 320mAh της, κάτι που δεν είχα το χρόνο να επαληθεύσω προς το παρόν, αλλά θα γίνει με την πρώτη ευκαιρία. Θεωρώ ρεαλιστική αυτή την υπόσχεση, πάντως, αλλά σε καμία περίπτωση δε θεωρώ ικανοποιητική τη μία μέρα αυτονομίας για ένα ρολόι. Προς το παρόν, δε φαίνεται να αλλάζει το σκηνικό και οι κατασκευαστές «εγκαταλείπουν» την προσπάθεια για μεγαλύτερη αυτονομία, οπότε δεν έχουμε πολλές επιλογές σαν χρήστες. Πολύ σημαντική είναι η ασύρματη φόρτιση μέσω Qi φορτιστή-dock που περιέχεται στη συσκευασία. Αυτό σημαίνει πως αν ξεμείνετε από μπαταρία κατά τη διάρκεια της μέρας δε μπορείτε να το φορτίσετε εύκολα, εκτός αν μεταφέρετε τη βάση μαζί σας, ή έχετε κάποιο universal Qi φορτιστή (ή έναν από Nexus, για παράδειγμα). Αλλά έτσι γλιτώνουμε τη microUSB θύρα και τα καλώδια, ενώ όντας στο dock, το Moto 360 μπορεί να λειτουργήσει σαν επιτραπέζιο ρολόι/ξυπνητήρι. Ιδανική θέση, λοιπόν, στο κομοδίνο σας…

    moto 360 (11) (Large)

    moto 360 (2) (Large)

    moto 360 (6) (Large)

    To Moto 360 δίπλα στο Moto X (2014)

    Με βάση τα παραπάνω, σίγουρα το Motorola Moto 360 δεν είναι το τέλειο smartwatch, αλίμονο, απέχει από αυτό τον τίτλο. Είναι όμως από τα ομορφότερα εκεί έξω, φθηνότερο από το Apple Watch και στα ίδια επίπεδα με τον high-end ανταγωνισμό (€250), αν και αυτός έχει μεγαλύτερες οθόνες, κυρτές ενίοτε, και σαφώς ισχυρότερο hardware με ή χωρίς κάμερα. Το Android Wear software είναι σε πολύ καλό δρόμο, όπως και οι φωνητικές εντολές/αναγνώριση/ομιλία της Google και όσο εμπλουτίζεται με περισσότερα apps, θα αρέσει όλο και περισσότερο. Στην Ελλάδα αναμένεται εντός του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, οπότε θα πρέπει να κάνετε λίγη υπομονή ακόμη…άλλωστε μέχρι τότε θα έχουμε δεί αναλυτικά και τα υπόλοιπα μοντέλα που θα βρεί απέναντί του και θα σας δώσουμε μια πιό ξεκάθαρη εικόνα για να διευκολύνουμε την επιλογή σας. Για τώρα, απολαύσετε το video!

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles