18.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Motorola Moto G hands-on review: Ολική ανατροπή!

    Φθηνά Android smartphones υπάρχουν. Καλά Android smartphones υπάρχουν. Μπορούν, όμως, να συνδυαστούν και τα δύο χαρακτηριστικά, αυτά, σε μία συσκευή; Το Moto G είναι το μόνο που μπορεί να δώσει την απάντηση στο ερώτημα…

    Ήδη θα έχετε διαβάσει και δεί την παρουσίαση και το video της Νίκης Λυμπέρη, η οποία εδώ και 20 μέρες περίπου είναι μια ευτυχής κάτοχος του Moto G. Αν δε το έχετε κάνει, μη διστάσετε, το πλήρες review είναι εδώ αλλά μια long-term δοκιμή πάντα εστιάζει καλύτερα σε ορισμένα σημεία μιας συσκευής. Το Moto G έφτασε και στα χέρια μου, επιβεβαιώνοντας πλήρως αυτά που περίμενα να δω.

    IMG_6149

    Κατασκευή και σχεδίαση

    Δεν είναι τυχαίο πως το Moto G θυμίζει σε κάποια πράγματα αρκετά το περυσινό Nexus 4. Με το πρώτο άγγιγμα η συσκευή «φωνάζει» τη λέξη «Google», η οποία εμφανίζεται και κυριολεκτικά μόλις την ενεργοποιήσουμε. Ναι, ανήκει στη γκάμα της Motorola, όσο το Nexus 4 ανήκε στη γκάμα της LG. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι κακό, κάθε άλλο μάλιστα. Γίνεται χρήση πλαστικού για το πίσω καπάκι, αλλά και για το λεπτό κομμάτι που πλαισιώνει την οθόνη, απλώς το πρώτο είναι matte ενώ το δεύτερο glossy. Η συσκευή ζυγίζει 143 γραμμάρια και έχει διαστάσεις 129.9×65.9×11.6 mm, ενώ παρέχει άπλετο grip για χρήση και χωρίς θήκη. Να τονίσουμε πως στο κουτί το μόνο που θα βρείτε είναι ένα USB καλώδιο, ούτε φορτιστής, ούτε ακουστικά, ελέω κόστους. Θα χρειαστείτε, λοιπόν, έναν άλλο φορτιστή ή ένα universal μοντέλο.

    Η οθόνη και το κρύσταλλο που την καλύπτει καταλαμβάνουν σχεδόν όλη την πρόσοψη, δίνοντας πόντους στην εμφάνιση. Ξεχωρίζουν στο πάνω μέρος το ακουστικό και η εμπρόσθια κάμερα, αν κοιτάξετε πολύ προσεκτικά θα δείτε και τον αισθητήρα φωτός. Στη δεξιά πλευρά έχουμε δύο πλαστικά, χρωμιωμένα πλήκτρα, ένα power/lock και ένα διπλό έντασης (πολύ καλή αίσθηση και feedback). Ίσως εξέχουν λίγο περισσότερο απ’ότι θα θέλαμε και επίσης θα μπορούσαν να είναι λίγο πιό «στρογγυλεμένα». Στο πάνω μέρος το audio jack και το πρώτο μικρόφωνο, ενώ στο κάτω μέρος τη microUSB θύρα και το δεύτερο, κυρίως μικρόφωνο. Στο πίσω μέρος  έχουμε μια μικρή εσοχή με το logo της Motorola (όπου συχνά έβρισκε καταφύγιο ο δείκτης μας) και ακριβώς από πάνω το single-LED flash και η κύρια κάμερα, η οποία δεν εξέχει και άρα προστατεύεται από γρατζουνιές. Δίπλα της οι οπές για την έξοδο του ήχου, που ομολογουμένως ήταν μάλλον το μόνο «παράταιρο», εμφανισιακά, χαρακτηριστικό και προδίδει την οικονομική κατηγορία στην οποία ανήκει. Λίγους θα ενοχλήσει αυτό, βέβαια.

    IMG_6158

    IMG_6148

    Όπως θα καταλάβετε, το καπάκι είναι αποσπώμενο γιατί κάπου πρέπει να βρίσκεται και η υποδοχή της microSIM. Tω όντι, αφαιρώντας το βρίσκουμε την υποδοχή αυτή στη δεξιά πλευρά (όπως κοιτάμε τη συσκευή από πίσω), αλλά τίποτε περισσότερο. Η μπαταρία δυστυχώς δεν είναι αφαιρούμενη, ενώ δεν υπάρχει και θύρα για microSD κάρτα! Μόλις μάθατε τα 2 από τα 3 βασικά μειονεκτήματα του Moto G. Να πούμε, βέβαια, πως η Google επεκτείνει κατά 50GB το Google Drive των αγοραστών του Moto G, αλλά αυτό φυσικά δε λύνει 100% το πρόβλημα. Επίσης, το καπάκι είναι κάπως δύσκολο να βγεί και θέλει προσοχή για να μη σπάσει, πρέπει να ξεκινήσετε από μια κάτω γωνία του ή από το σημείο της microUSB και έπειτα θα βγεί και το πάνω μέρος. Δε χρειάζεται να έχετε…νύχια, αλλά να είστε λίγο προσεκτικοί. Το καλό είναι πως αντικαθίσταται εύκολα με μικρό κόστος (γύρω στα €10) και μπορείτε έπειτα να επιλέξετε μεταξύ λευκού, ροζ, τυρκουάζ ή λαχανί πίσω μέρους για να δώσετε και «χρώμα» στη συσκευή.

    Οθόνη και λοιπό hardware και software

    Η οθόνη του Moto G είναι από τα μεγάλα ατού του και από τις καλύτερες στην οικονομική κατηγορία του. IPS panel, 4,5 ιντσών (ακριβώς όσο πρέπει, δηλαδή) με ανάλυση 720p και εξαιρετική φωτεινότητα/αντίθεση; Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Η χρωματική απόδοση καλύπτει απόλυτα το μέσο χρήστη και η λειτουργία κάτω από το φως του ήλιου είναι πολύ άνετη, ενώ η αυτόματη ρύθμισή της κρίνεται ικανοποιητικότατη. Προστατεύεται από Gorilla Glass 3 και με λίγα λόγια είναι ένα μικρό θαύμα σε αυτά τα χρήματα.

    IMG_6152

    Από εκεί και πέρα, έχουμε το Snapdragon 400 chipset της Qualcomme με τέσσερις Cortex-A7 πυρήνες στο 1,2GHz, 1GB RAM και το Adreno 305 τσιπ γραφικών. Δεν είναι τίποτα το εξωπραγματικό και δε θα προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις, αλλά με αυτή την ανάλυση οθόνης τα καταφέρνει εξαιρετικά στο να διατηρεί παντού ένα πολύ άνετο framerate. Φυσικά δε χρειάζεται να αναφέρουμε ότι η συσκευή δεν καθυστερεί πουθενά, το lag είναι σχεδόν ανύπαρκτο και ξανά θα πούμε πως στην κατηγορία της τιμής της δύσκολα θα βρείτε κάτι με την ίδια ταχύτητα. Τρέξαμε τα σχετικά benchmarks και τα αποτελέσματα ήταν 16900 βαθμοί στο AnTuTu και 1850 βαθμοί στο Vellamo (δυστυχώς χάθηκαν τα screenshots και γι’αυτό παραθέτουμε σκέτα νούμερα). Σε γενικές γραμμές οι επιδόσεις ήταν κοντινές με αυτές άλλων μοντέλων που κοστίζουν φυσικά από 250 έως 300 ευρώ! Η RAM είναι υπερ-αρκετή και το μόνο που μας δυσαρέστησε κάπως είναι ο μικρός χώρος αποθήκευσης, μόλις 8/16GB, που όπως προείπαμε δεν μπορεί να επεκταθεί. Και αν τα 16GB κάπως αρκούν οριακά για multimedia χρήση (π.χ ταινίες, παιχνίδια κ.λπ.), τα 8GB (που στην πράξη φυσικά είναι λιγότερα, 5,5GB για την ακρίβεια) είναι σαφώς περιοριστικά.

    Το πακέτο συμπληρώνουν η συνδεσιμότητα Wi-Fi 802 b/g/n (+Wi-Fi hotspot), το GPS, το Bluetooth 4.0 LE με A2DP, το FM ραδιόφωνο και η δυνατότητα USB host μέσω της θύρας. Δεν έχει NFC, δεν έχει υπέρυθρες, δεν έχει MHL-enabled θύρα (αλλά έχει DLNA), δε μας πειράζει. Ούτως ή άλλως, είναι περιττές πολυτέλειες για ένα mid-range smartphone.

    IMG_6154

    Android KitKat inside!

    Το Moto G αρχικά κυκλοφόρησε με το Android 4.3 Jelly Bean αλλά μόλις πήραμε τη συσκευή στα χέρια μας και συνδέθηκε στο internet, μας ζήτησε άδεια να κατεβάσει το 4.4.2 KitKat. Φυσικά της το επιτρέψαμε και μετά από 5 λεπτά εγκατάστασης είχαμε στα χέρια μας το φθηνότερο Android smartphone με την έκδοση 4.4 του λειτουργικού και χωρίς καν να ανήκει στη high-end κατηγορία. Αυτά είναι τα θετικά των “powered by Google” συσκευών, όπως και τα Nexus για παράδειγμα.

    Το interface είναι το γνωστό, «απλό» της Google, χωρίς προσθήκες στο UI και πολλές επιλογές. Σε κάποιους μπορεί να αρέσει, κάποιοι ίσως να ζητούν κάτι περισσότερο, όπως το TouchWiz της Samsung ή το Sense της HTC, αλλά μπορείτε να κάνετε τα περισσότερα πράγματα με την ίδια ευκολία. Τα τρία πλήκτρα είναι virtual (back, home, app killer), μπορείτε να έχετε widgets στη lockscreen, τα quick toggles αλλάζουν γρήγορα τις ρυθμίσεις ή σας οδηγούν στο σχετικό μενού, ανάλογα με το αν θα τα πατήσετε στιγμιαία ή παρατεταμένα. Στην κάτω μπάρα χωρούν μέχρι τέσσερα εικονίδια ή φάκελοι, ενώ φακέλους με apps μπορείτε να έχετε και στις πέντε επιφάνειες εργασίας. Υποστηρίζονται, επίσης, το daydream mode για προβολή π.χ. slideshows όταν το κινητό είναι κλειδωμένο ή docked, ενώ η Motorola έχει προσθέσει μερικές δικές της εφαρμογές για τη διευκόλυνση των χρηστών. Όπως μια για την εύκολη μεταφορά δεδομένων από την παλιά σας συσκευή στο Moto G, αλλά και το “Assist” που θυμίζει το “Do Not Disturb” του iPhone και αυτόματα απαντά με SMS σε κλήσεις κατά τη διάρκεια meetings ή όταν κοιμάστε. Επιπλέον, μπορείτε να εντοπίσετε ευκολότερα τη συσκευή σε περίπτωση που σας την κλέψουν ή τη χάσετε κάπου, αλλά και να κάνετε wipe τα δεδομένα της με το Motoblur.

    IMG_6156

    Σε γενικές γραμμές το Moto G δεν είναι «φορτωμένο» με apps, κάτι που σημαίνει πως δεν έχετε περιττό bloatware στο…σβέρκο σας, αλλά θα πρέπει να το εξοπλίσετε εσείς με τα κατάλληλα apps από το Google Play.

    Κάμερα, ήχος, αυτονομία

    Νωρίτερα είπαμε για τα 2 από τα 3 βασικά μειονεκτήματα του Moto G…μάλλον μαντέψατε ήδη ποιό είναι το τρίτο. Η κάμερα των 5 MPixels δυστυχώς δεν συνάδει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της συσκευής που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. Μια οποιαδήποτε βασική 8άρα θα ήταν πολύ καλύτερη επιλογή και θα πλαισίωνε ιδανικά το τηλέφωνο, αλλά δυστυχώς η υπάρχουσα δεν προσφέρεται για ποιοτικό αποτέλεσμα. Κάνει λήψεις μέτριας προς καλής ποιότητας, που σώζονται κάπως από το HDR, αλλά η έλλειψη λεπτομέρειας είναι εμφανής μόλις κάνετε λίγο zoom. Επιπλέον, οι διαθέσιμες ρυθμίσεις μέσα από το camera app είναι μάλλον περιορισμένες. Δείτε τα παρακάτω samples για να κρίνετε αν σας καλύπτει ή όχι.

    IMG_6155

    Το ίδιο συμβαίνει και με τη λήψη video, που αφ΄ενός περιορίζεται στα 720p, αφ’ετέρου και πάλι δεν είναι όσο καλό θα θέλαμε από μια συσκευή τέτοιων προδιαγραφών. Εν ολίγοις, αν επιλέξετε το Moto G, καλύτερα να μην έχετε μεγάλες απαιτήσεις από την κάμερά του, ούτε από το φλας με την τυπική ισχύ ενός απλού LED. Θα κάνετε βασικές λήψεις εικόνων/video, αλλά μέχρι εκεί. Όσο για την εμπρόσθια κάμερα, έχει ανάλυση 1,2 MPixels και αρκεί για τις video-κλήσεις σας.

    Ευτυχώς, η ποιότητα και η ένταση του παραγόμενου ήχου κινείται στον αντίποδα. Τόσο το ακουστικό όσο και το ηχείο του Moto G παράγουν καθαρό και δυνατό, ίσως υπερβολικά δυνατό στη max ρύθμιση, ήχο. Θα ακούσετε μουσική και θα δείτε videos άνετα ακόμη και σε περιβάλλοντα με θόρυβο, ενώ το ίδιο άνετα θα μιλήσετε και στο τηλέφωνο, είτε σε ανοικτή ακρόαση είτε μέσω του ακουστικού. Και με ένα καλό ζευγάρι «ψείρες», η ποιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Το ηχείο δεν μπλοκάρεται με τη συσκευή ακίνητη πάνω σε επίπεδες επιφάνειες.

    moto-g-camera

    moto-g-camera-2

    moto-g-camera-3

    moto-g-camera-4

    Ή μπαταρία του Moto G έχει αρκετά καλή χωρητικότητα για τα δεδομένα της εποχής, 2.070mAh. Σε συνδυασμό με τη μικρή κατανάλωση του chipset και της οθόνης δε θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να βγάλει τη μέρα, όσο βαριά χρήση και αν του κάνετε, σε λογικά πλαίσια πάντα, ενώ και οι 2 μέρες απλής χρήσης είναι εφικτότατες. Με την αυτόματη φωτεινότητα ενεργοποιημένη και ορθή χρήση 3G/Wi-Fi/GPS, το Moto G θα αντέξει εύκολα 6-7 ώρες συνεχούς χρήσης, πριν χρειαστεί επαναφόρτιση. Αν μιλάτε πολύ στο τηλέφωνο, υπολογίστε πάνω από 10 ώρες ομιλίας μέσω 3G δικτύων, εξ’ίσου εύκολα. To κακό, φυσικά, είναι πως δεν αφαιρείται, έτσι δε μπορείτε να την αντικαταστήσετε εύκολα σε βάθος χρόνου, όταν αρχίσει να εξασθενεί.

    Για το Moto G, τα συμπεράσματα είναι αυτονόητα. Πρόκειται για το smartphone με τον καλύτερο λόγο απόδοση/τιμή μακράν αυτή τη στιγμή, σε όποια κατηγορία και να το κατατάξετε. Θέλετε το καλύτερο value for money 4,5άρι; Moto G. Θέλετε το καλύτερο value for money κάτω από τα €200; Moto G. Η Google επιτίθεται ευθέως με τη στρατηγική της στους υπόλοιπους κατασκευαστές και πιθανώς η έλευση του Moto G να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα συμπαρασύρει τις τιμές προς τα κάτω. Βέβαια αυτό συμφέρει τους χρήστες, εν τέλει, αφού τα ποιοτικά Android τηλέφωνα άνω των 4” θα γίνουν πιό προσιτά και θα πέσουν στην αμέσως χαμηλότερη οικονομική κατηγορία.

    Αν παραβλέψετε την μέτρια κάμερα, τον μικρό χώρο αποθήκευσης (η 16GB έκδοση δεν προορίζεται για την Ελλάδα προς το παρόν) και τη μη αφαιρούμενη μπαταρία, η επιλογή είναι η προφανής. Moto G. Περισσότερες πληροφορίες για τη συσκευή, που αναμένεται στα τέλη Φλεβάρη έναντι €189, μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site της Motorola.

    UPDATE: Το Moto G ανακοινώθηκε επίσημα και παρουσιάστηκε στην ελληνική αγορά. Είναι διαθέσιμο έναντι €189.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    23 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles