22.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Motorola Moto X (2014) hands-on: Ποιος χρειάζεται τα Nexus;

    Είναι γνωστό τοίς πάσι ότι σε λίγους μήνες θα έρθει το νέο Nexus 6, από τη «μήτρα» της Motorola και ήδη είναι πολλοί αυτοί που το περιμένουν εναγωνίως, ώστε να αντικαταστήσουν το (εξαιρετικό) Nexus 5 τους. Όταν, όμως, η ίδια εταιρεία λανσάρει το διάδοχο του Moto X με τέτοια εμφάνιση και χαρακτηριστικά, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πως θα υπάρξει εσωτερικός ανταγωνισμός, τουλάχιστον σε ένα βαθμό…Γιατί; Μα επειδή το νέο Moto X 2014 (ή Moto X New) ήρθε για να μείνει και εντυπωσιάζει, θυμίζοντας τις παλιές, καλές εποχές της Motorola! Πάμε να το δούμε…

    moto x 2014

    Τεχνικά χαρακτηριστικά

    • Διαστάσεις: 140.8 x 72.4 x 10 mm
    • Βάρος: 144 γρ.
    • Οθόνη: 5,2” AMOLED (1080×1920 pixels), Gorilla Glass 3
    • Επεξεργαστής: 4-Core Qualcomm Snapdragon 801 (2,5GHz)
    • Μνήμη: 2GB RAM, 16/32GB αποθηκευτικού χώρου
    • Συνδεσιμότητα: 3G, 4G LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac-dual-band-DLNA-Wi-Fi hotspot, Bluetooth v4.0-A2DP-EDR-LE, NFC, microUSB v2.0-USB Host, GPS (A-GPS), GLONASS
    • Λειτουργικό: Android KitKat 4.4.4 (αναβαθμίσιμο σε Android L)
    • Κάμερα: 13 MPixel με dual-LED flash, HDR, λήψη 4K video στα 30FPS και 1080p στα 30/60FPS, stereo εγγραφή ήχου, εμπρόσθια 2 MPixel με λήψη 1080p video.
    • Μπαταρία: 2.300mAh

     

    Κατασκευή και σχεδίαση

    Όσοι θυμάστε το πρώτο Moto X, το περυσινό δηλαδή, θα θυμάστε επίσης πως ήταν μια αρκετά καλή συσκευή, αλλά δεν…έλεγε και πολλά με την κατασκευή της. Το νέο Moto X ξεκινά τις αλλαγές από εκεί, πετώντας στα σκουπίδια τα πλαστικά και αντικαθιστώντας τα με μέταλλο, αλλά όχι παντού. Μόνο περιμετρικά (αλλά όχι και….συμμετρικά) της οθόνης που καλύπτεται από Gorilla Glass 3, καθώς το πίσω μέρος μπορεί να είναι είτε πλαστικό, είτε δερμάτινο, είτε…ξύλινο (!), τουλάχιστον προς το παρόν. Δεν είναι αφαιρούμενο αλλά είναι τόσο όμορφο στην όψη και στην αφή που ακόμη και ο φωτογράφος μας, φανατικός οπαδός του iPhone… αλληθώρισε! Δυστυχώς αυτό σημαίνει πως όποια έκδοση αγοράσετε, την «παντρεύεστε», σε αντίθεση με το Moto G 2014 που έχει εναλλάξιμα πίσω καπάκια.

    moto x 2014 (6)

    Ταυτόχρονα, το βάρος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα για συσκευή 5,2 ιντσών, έτσι το μόνο που ίσως κακοφανεί σε κάποιους, είναι τα διψήφια χιλιοστά πάχους. Αν και, μεταξύ μας, το θεωρώ κάπως υποκειμενικό ζήτημα, το λεπτότερο ίσως δεν είναι πάντα και καλύτερο. Κάτι που οφείλουμε να αναφέρουμε είναι ότι παίρνει nano-SIM και όχι microSIM, με το συρταράκι της να βρίσκεται σε ασυνήθιστο σημείο, στο πάνω μέρος της και να αφαιρείται με κάτι αιχμηρό. Επίσης, δεν παίρνει microSD, οπότε θα αρκεστείτε στον ενσωματωμένο χώρο αποθήκευσης, ενώ στην πρόσοψη θα βρείτε επίσης δύο ηχεία, πάνω και κάτω από την οθόνη. Να σημειώσουμε πως στις συσκευές που δοκιμάσαμε λειτουργούσε μόνο το ένα (κάτω), αλλά η Motorola έχει ανακοινώσει δύο, οπότε το αναφέρουμε με επιφύλαξη. Τέλος, στο πίσω μέρος δεσπόζει το λογότυπο της Motorola σε ένα κοίλο σημείο της πλάτας και ακριβώς από πάνω βρίσκεται ο ογκώδης φακός της κάμερας, που τραβάει τα βλέμματα χάρη στην ιδιόρρυθμη σχεδίαση με τα δύο LEDs του flash αριστερά και δεξιά του, μέσα σε ένα διάφανο κύκλο.

    Λειτουργικότητα και hardware

    Ας μη γελιόμαστε, το Moto X 2014 απευθύνεται σε μια κατηγορία χρηστών με απαιτήσεις. Έτσι, η οθόνη καλώς έχει διαγώνιο 5,2 ιντσών και αυτονόητη είναι η full HD 1080×1920 ανάλυση. Επιπλέον, είναι από τα λίγα μοντέλα (πέραν των Samsung) που παραμένουν με AMOLED οθόνη, η οποία έχει βέβαια εκπληκτική απόδοση του μαύρου και στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ανταντακλάσεις είναι λίγες και η φωτεινότητα εξαιρετική, έτσι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε παντού με άνεση. Το ισχυρό chipset και η μπόλικη RAM σε συνδυασμό με το σχεδόν «stock» Android προσφέρουν μια ταχύτατη εμπειρία, σε σημείο που να λέμε… «ποιός χρειάζεται τα Nexus»; Για τους αριθμολάγνους, τα 45.000 marks στο AnTuTu λένε πολλά…Μειονέκτημα η απουσία υποδοχής microSD, οπότε καλό θα ήταν να προτιμήσετε την 32GB έκδοση, γιατί η 16GB δεν αρκεί ούτε για δείγμα. Να δούμε, βέβαια, κατά πόσο θα έρθει στην Ελλάδα επίσημα η πρώτη…

    moto x 2014 (5)

    Οι ελλείψεις που «φωνάζουν» με το που δεί κανείς τα specs, πέρα από αυτή της microSD, είναι το ραδιόφωνο και οι υπέρυθρες. Βεβαιώς θεωρούνται δευτερεύοντα χαρακτηριστικά για τους περισσότερους, έτσι μπορούμε να συγχωρήσουμε τη Motorola εδώ, ως ένα βαθμό, αφού τουλάχιστον έχει NFC και πολύ περισσότερο, επειδή εκμεταλλεύεται εξαιρετικά τους υπάρχοντες αισθητήρες κίνησης στο εμπρός μέρος της συσκευής. Πολλοί προσπαθούν να βρουν μια καλή εναλλακτική για το KnockON της LG που κάνει πάταγο, αλλά μέχρι στιγμής κανείς δε τα καταφέρνει…η Motorola είναι σε απόσταση αναπνοής όμως! Απλώς περνώντας το χέρι σας πάνω από την οθόνη του Moto X ή κάνοντας την κίνηση για να το πιάσετε, ανάβει η οθόνη ξεκλειδώματος και μπορείτε να δείτε την ώρα και ειδοποιήσεις. Χρειάζεται, μεν, ακόμη ένα swipe για να το ξεκλειδώσετε, αλλά γλιτώνετε το πάτημα κάποιου φυσικού πλήκτρου και μπορείτε να δείτε τα βασικά χωρίς να αγγίξετε καθόλου τη συσκευή! Και οι “motion-sensing” δυνατότητες του Moto X 2014 δε σταματούν εκεί, καθώς μπορείτε να τις εκμεταλλευθείτε και για τις κλήσεις για παράδειγμα…πολύ σημαντικό και αλλάζει τελείως την εμπειρία με ένα smartphone. Τέλος, υποστηρίζει ασύρματες πληρωμές μέσω της δυνατότητας NFC και υπάρχει ειδική επιλογή στις ρυθμίσεις του γι’αυτό το σκοπό.

    Κάμερα, ήχος, αυτονομία

    Εξαιρετικά σημαντική είναι η κάμερα στα σύγχρονα smartphones, ειδικά αν μιλάμε για high-end μοντέλα. Το Moto X διαθέτει μια με αισθητήρα 13 MPixel, η οποία έχει HDR και μάλιστα μπορεί να κάνει λήψη 4K video, αλλά και slow-motion 1080p! Το dual-LED flash κάνει ικανοποιητική δουλειά και παρ’όλο που δεν μπορούμε προς το παρόν να σας δείξουμε λήψεις με την κάμερα του Moto X (το άρθρο θα ανανεωθεί εν καιρό με αυτές), το οπτικό αποτέλεσμα που είδαμε ήταν αρκετά καλό, σαφώς ανώτερο από των «απλών» 13άρων καμερών που βρίσκουμε σε mid-range μοντέλα, αλλά μάλλον όχι εφάμιλλο με των top μοντέλων όπως του G3, του S5, του Z3, των Lumia. Επίσης η Motorola δεν έχει επιλογή για λήψη video 720p (!), άρα είστε περιορισμένοι στο 1080p και το 4K…Όσο για την εμπρόσθια κάμερα των 2 MPixel, μπορεί και αυτή να κάνει λήψη 1080p video. Γενικώς λιτό μενού με τις απαραίτητες ρυθμίσεις, θα θέλαμε κάτι παραπάνω από αυτές, αλλά η κάμερα παραμένει σε πολύ καλά επίπεδα.

    moto x 2014 (4)

    moto x 2014 (2)

    Από πλευράς ήχου, τα ηχεία του Moto X 2014 παράγουν σχετικά ισχυρό και καθαρό ήχο, ενώ η τοποθέτησή τους, στην πρόσοψη, κατά τα πρότυπα που μας συνήθισε η HTC, είναι μια ευπρόδεκτη κίνηση που θα αρέσει ειδικά σε όσους παρακολουθούν πολλά videos/ταινίες και στους gamers. Στη συσκευή μας το πάνω ηχείο δε λειτουργούσε, όπως προείπαμε, αλλά η Motorla δηλώνει διπλά, stereo ηχεία.

    Έχοντας για περιορισμένο χρόνο τη συσκευή στα χέρια μας, το πόρισμα για την αυτονομία της δε μπορεί να είναι 100% ακριβές, ωστόσο πήραμε μια καλή ιδέα γι’αυτήν. Αναμείνατε το Moto X 2014 να αντέχει μακριά από την πρίζα για 5+ ώρες συνεχούς χρήσης ενώ θα βγάζει ένα «βαρύ» 24ωρο, κατά τα φαινόμενα. Ευχάριστη έκπληξη, θα λέγαμε, δεδομένων των specs και της μικρής μπαταρίας των 2.300mAh!

    moto x 2014 (3)

    Μετά από τα παραπάνω αλλά και αφού δείτε το hands-on video, θα πρέπει να συμφωνείτε πως το Moto X 2014 είναι μια εξαιρετική συσκευή, με λίγα λόγια. Το θέμα είναι πως έχει κάποιες μικρές ελλείψεις (δεν υπολογίζουμε τις εφαρμογές και τις σουίτες που απουσιάζουν, αφού πάντα υπάρχουν 3rd party εφαρμογές) και έτσι, αυτό πρέπει να φανεί και στην τιμή του. Εντός των επόμενων εβδομάδων η συσκευή θα έρθει επίσημα στην ελληνική αγορά, αλλά η τιμή της δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμη. Για τους…ανυπόμονους, όμως, μπορούμε να σας πούμε πως θα κυμανθεί ένα λίγο έως αρκετά πιό κάτω από αυτή των περισσότερων high-end smartphones (επίσημες τιμές λιανικής). Επίσης, τα μοντέλα με δερμάτινη ή ξύλινη επένδυση στο πίσω μέρος θα έρχονται με ένα αναμενόμενο, αλλά όχι υπερβολικό, premium στην τιμή, όταν έρθει η στιγμή θα τα μάθετε όλα, πρώτοι. Συνολικά και με τα δεδομένα αυτά, το Moto X 2014 είναι μια πολύ καλή συσκευή στην κατηγορία της, με το πλεονέκτημα του “light” software, της ταχύτητας και της κατασκευής της και μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τον ανταγωνισμό. Αξίζει να περιμένετε λίγο πριν αγοράσετε το νέο σας smartphone, έχοντάς το στη λίστα των υποψηφίων σας.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    8 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles