14.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Movitz: Το ηλεκτρικό ferry boat που φορτίζει σε 10 λεπτά!

    Η αλήθεια είναι πως αν και τα χρησιμοποιούμε σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, τα ferry boat στην Ελλάδα δεν τα έχουμε και σε ιδιαίτερη υπόληψη. Και πώς να τα έχουμε, θα πει κανείς, όταν κινούνται με ταχύτητες ριπλέι, όταν ζυγίζουν δυο φορές το αρχικό τους βάρος απ’ τα πολλά βαψίματα, όταν συναγωνίζονται σε ηλικία τα χρόνια της Κωνσταντινούπολης κι όταν βγάζουν ένα ντουμάνι που φαίνεται κι απ’ το διάστημα μαζί με το Σινικό Τείχος και τα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν. Και κάπου εδώ θα σε κάνουμε ένα ταξιδάκι στη Στοκχόλμη για να δεις το Movitz

    movitz

    Τι είναι αυτό; Ένα ferry boat μήκους 23 μέτρων και χωρητικότητας 100 ατόμων το οποίο αυτόν τον καιρό υφίσταται τροποποιήσεις προκειμένου να μετατραπεί στο πιο eco-friendly πλοίο του πλανήτη. Όταν θα είναι έτοιμο να σαλπάρει και πάλι, βλέπεις, τον Αύγουστο, οι ντιζελομηχανές των 335 ίππων του Movitz θα έχουν αντικατασταθεί από δύο ηλεκτροκινητήρες 125 κιλοβάτ έκαστος. Το εντυπωσιακό στην όλη υπόθεση είναι πως για τη φόρτιση των μπαταριών του πλοίου (τύπου υδριδίου νικελίου μετάλλου, στις 180 κιλοβατώρες) απαιτούνται μόλις 10 λεπτά! Με άλλα λόγια όσο οι επιβάτες μπαινοβγαίνουν, το ferry θα φορτίζει χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση. Το Movitz, στη συνέχεια θα μπορεί να πλεύσει για μία ώρα με ταχύτητα 9 κόμβων/ώρα.

    Η εταιρεία Echandia που σχεδίασε και εγκαθιστά τον όλο μηχανισμό, υποστηρίζει ότι με τη μετασκευή αυτή θα γλιτώσει περί τους 130 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και 1,5 τόνο εκπομπών νιτρικού οξειδίου ενώ τα λειτουργικά έξοδα του Movitz θα μειωθούν κατά 30%. Μάλιστα την όλη κίνηση υποστηρίζει και χρηματοδοτεί εν μέρει και το Σουηδικό Πρακτορείο Ενέργειας. Το Movitz θα εκτελεί τη διαδρομή Solna Strand – Stockholm Old Town.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles