19.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    MWC 2023: Ξενάγηση στο booth της Ericsson – Άρωμα από… 6G! (Booth Tour & Interview)

    Στο Mobile World Congress του 2022 είχαμε κάνει μια ερώτηση στον κύριο Γιώργο Παππά, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ericsson Ελλάδος για το… 6G. Αναμφίβολα, εύλογα θα σκεφτείτε ότι οποιαδήποτε αναφορά στη νέα γενιά των τηλεπικοινωνιακών δικτύων που θα διαδεχθεί το 5G, σε αυτή τη φάση δεν μπορεί παρά να αποτελεί τίποτε άλλο παρά αποκύημα της πιο τολμηρής φαντασίας. Κι όμως, η τεχνολογία και η αλματώδης ανάπτυξη της έρχεται για να μας διαψεύσει για μια ακόμη φορά με πολύ ευχάριστο και… ευφάνταστο τρόπο. Αυτή τη στιγμή οι κολοσσοί της τεχνολογίας και των υποδομών εργάζονται ανελλιπώς, σχεδιάζοντας το επόμενο εξελικτικό στάδιο. Και η Ericsson, η οποία ως γνωστόν διαθέτει την έννοια της καινοτομίας εντυπωμένη στο DNA της, δεν θα μπορούσε παρά να αγκαλιάσει την εξέλιξη για μια ακόμη φορά…

    Στην καθιερωμένη μας περιήγηση στο booth του κολοσσού των τηλεπικοινωνιών με οικοδεσπότη τον κύριο Παππά, μας δόθηκε η ευκαιρία να αισθανθούμε την αύρα του 6G… Και η χρήση του ρήματος «αισθάνομαι» δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς με χρονικό ορίζοντα το 2030, ο στόχος είναι να περάσουμε από το Internet of Things στο Internet of Senses. Γιατί καλή η μεταφορά των data με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, όμως το επόμενο βήμα θα ποντάρει στο κομμάτι των αισθήσεων.

    Στην ειδική περιοχή που είχε δημιουργήσει ο κολοσσός των Telecoms, είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε μια γεύση από τη δυναμική του 6G. Ναι, πως θα σας φαινόταν εάν σας αναφέραμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει εξοπλισμός (ο οποίος βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και έχει πολύ δρόμο μπροστά του), ο οποίος μπορεί να αγγίξει σε ταχύτητα τα 102.5 Gbit/sec! Ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός που αναπτύσσει η Ericsson δύναται να φτάσει σε αυτό το απίθανο νούμερο, συνεχίζοντας την επανάσταση που ξεκίνησαν  τα δίκτυα 5G. Όπως μας ανέφεραν οι υπεύθυνοι της Ericsson, η λογική που επικρατεί είναι να μπορέσουν να επιτύχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σμίκρυνση του hardware που χρησιμοποιείται μέσα στον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή και πιο “ωφέλιμη” ενεργειακή διαχείριση.

    Και μιλώντας για το κομμάτι της ενεργειακής διαχείρισης, η Ericsson σε συνεργασία με το MIT αναπτύσσει μια πρωτοποριακή τεχνολογία που μπορεί να δώσει πνοή στο όραμα για το νευρομορφικό computing, τοποθετώντας το στην καθημερινότητά μας. Δημιουργώντας ειδικά ρούχα (όπως ένα γιλέκο για παράδειγμα) που αποτελούνται από εκατοντάδες μικροσκοπικούς σένσορες, στόχος του εν λόγω concept είναι να ανιχνεύσει και να κατανοήσει πλήρως, αυτό που θέλει να «επικοινωνήσει» το σώμα μας.

    Εξυπακούεται ότι δεν θα υπάρχει κάποια «μπαταρία» που θα τροφοδοτεί αυτούς τους σένσορες, αλλά θα είναι η ίδια η ενέργεια του σώματος μας που θα δίνει τη δυνατότητα συλλογής των διάφορών data που εμείς οι ίδιοι παράγουμε. Και με το concept της καθαρής ενέργειας να βρίσκεται πάντοτε στην ατζέντα της Ericsson, το ΜΙΤ σχεδιάζει και αναπτύσσει high-tech energy-sufficient σένσορες, οι οποίοι θα μπορούν να «τροφοδοτηθούν» ακόμη και από τα ραδιοκύματα που μας περιβάλλουν!

    Φυσικά τα παραπάνω δεν αποτελούν παρά τεχνολογίες που θα τις δούμε ενδεχομένως σε 20 με 30 χρόνια από σήμερα και σίγουρα μοιάζουν σα να έχουν ξεπηδήσει από ένα φουτουριστικό cyberpunk μυθιστόρημα. Ωστόσο, για να γίνουν πραγματικότητα τα παραπάνω projects θα πρέπει να υπάρχει και η κατάλληλη ταχύτητα και εδώ είναι που το 6G θα δώσει την απαιτούμενη ώθηση που χρειάζεται για να γίνουν ορισμένες από τις παραπάνω τεχνολογίες αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

    Όμως ας κλείσουμε κάπου εδώ το κεφάλαιο 6G (μας μίλησε και για αυτό ο κύριος Παππάς στη συνέντευξη που μας παραχώρησε) και ας επικεντρωθούμε στο 5G που αποτελεί το σήμερα και την απτή πραγματικότητα. Metaverse, VR και AR, digital twins, automated λύσεις και live broadcasting (χωρίς τη χρήση δορυφορικής σύνδεσης) αποτελούν ορισμένες από τις εφαρμογές που μπορούν πλέον να υλοποιηθούν χάρη στο εύρος των δυνατοτήτων του 5G. Με την χώρα μας να τα πηγαίνει εξαιρετικά σε ότι έχει να κάνει με την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, η Ericsson είναι σε θέση να κατευθύνει τις εξελίξεις προς ένα καλύτερο αύριο από τη θέση του οδηγού.

    Άλλωστε με το φετινό motto της να αναφέρει το «Imagine Possible», με την Ericsson στο τιμόνι του οδηγού το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει κανένα όριο που να σταματήσει το όραμα του κολοσσού των Telecoms, για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο «αύριο».

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles