24.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Να δείτε που το Δωδεκάθεο θα ξαναγίνει μόδα

    Το παρακάτω κείμενο εμφανίστηκε στο αγαπημένο μας iO9.com και έρχεται να θέσει νέους προβληματισμούς σε όσους έχουν θρησκειολογικές ανησυχίες. Ο συντάκτης του υποστηρίζει πως είναι καιρός να σκεφτούμε σοβαρά μήπως επαναφέρουμε την λατρεία των θεών της  αρχαίας Ελλάδας. Γιατί όμως;

    Ο συντάκτης υποστηρίζει πως οι σύγχρονες θρησκείες δεν έχουν… αυτό το κάτι. Αυτό το κάτι που έχουν ο Δίας, η Ήρα, ο Απόλλωνας, η Αφροδίτη, ο Άρης, όλο το τσούρμο θεών που υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα και εξηγεί γιατί οι θεοί αυτοί θα έφερναν σημαντικές βελτιώσεις στις υπάρχουσες θρησκευτικές επιλογές:

    Μπορείς να ταυτιστείς μαζί τους

    Οι θεοί του δωδεκαθέου είναι σίγουρα θεοί, αλλά είναι και αναμφισβήτητα ανθρώπινοι. Έχουν τα ίδια συναισθήματα, προβλήματα, ανασφάλειες όπως όλοι οι κοινοί θνητοί και έτσι, είναι πολύ περισσότερο κατανοητοί από τα ασαφή νεφελώματα ή τους γενειοφόρους ηλικιωμένους που κάθονται πάνω σε θρόνους. Οι αρχαίοι θεοί του δωδεκαθέου γνωρίζουν τι περνούν οι άνθρωποι στην καθημερινότητα γιατί και οι ίδιοι βιώνουν τα ίδια συναισθήματα. Αυτό κάνει τους θεούς ατελείς, αλλά την ίδια στιγμή τους κάνει και πολύ περισσότερο οικείους σε μας από όλα τα υπόλοιπα θεϊκά όντα.

    Έχουν ποικιλία

    Αν πιστεύετε σε μία μονοθεϊστική θρησκεία, ο θεός σας, είναι κάτι σαν μονοπώλιο. Έχετε κολλήσει μαζί του, ό,τι κι αν συμβαίνει στη ζωή σας, όποια κι αν είναι η ανάγκη σας την δεδομένη στιγμή. Στην περίπτωση των θεών της αρχαίας Ελλάδας όμως, υπάρχουν ολόκληρες ντουζίνες από δαύτους. Δεν πιστεύετε ότι ο Απόλλωνας είναι κατάλληλος για την δουλειά; Διαλέγετε τον Ήφαιστο. Σας απασχολεί ένα θέμα που σχετίζεται με το σπίτι σας; Απευθυνθείτε στην Εστία. Ενώ ο θεός των μονοθεϊστικών δογμάτων ασχολείται με τα πάντα, οι θεοί της αρχαίας Ελλάδας γνωρίζουν πώς να μοιράζουν αρμοδιότητες, δίνοντας στους πιστούς τους την επιλογή που βασίζεται στην ανάγκη, την προτίμηση και την περίσταση.

    Μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στη σύγχρονη ζωή

    Οι περισσότερες μοντέρνες θρησκείες, δεν έχουν εκσυγχρονιστεί για περισσότερα από χίλια χρόνια. Έτσι, είναι δύσκολο τις περισσότερες φορές να τις δει κανείς να εφαρμόζονται στην καθημερινότητα. Οι θεοί της αρχαίας Ελλάδας όμως, εξαιτίας της ποικιλίας τους, θα μπορούσαν άνετα να εμφανιστούν στο σύγχρονο σήμερα. Ο Ερμής προφανώς θα ήταν ο θεός των τηλεπικοινωνιών, των email και των SMS. Ως μάστορας, ο Ήφαιστος θα μπορούσε να αναλάβει τον τομέα των υπολογιστών και των δικτύων ενώ η Δήμητρα, θα μπορούσε άνετα να πάρει υπ’ ευθύνη της τα εστιατόρια. Ο Απόλλωνας θα ήταν ο θεός των βίντεο στο Youtube. Μην μας πείτε ότι η ζωή δεν θα ήταν απείρως πιο εύκολη αν υπήρχε ένας θεός που θα διαχειριζόταν αποκλειστικά την υπόθεση του YouTube;

    Έχουν πολύ ανοιχτό μυαλό

    Οι θεοί της αρχαίας Ελλάδας, δεν νοιάζονται για το τι είστε. Δεν τους ενδιαφέρει το φύλο σας, το χρώμα του δέρματός σας, ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός σας. Ποτέ δεν είπαν σε κάποιον να ξεκινήσει ένα πόλεμο (με εξαίρεση τον Άρη βέβαια, αλλά και στην δική του περίπτωση, επρόκειτο για πόλεμο, όχι για επίθεση σε κάποια άλλη πληθυσμιακή ομάδα). Ουσιαστικά, οι αρχαίοι Έλληνες ξεκινούσαν τους πολέμους τους μόνοι τους και μετά ζητούσαν από τους θεούς να διαλέξουν πλευρά. Αυτό που λέμε είναι πως οι θεοί δεν αποτέλεσαν αφορμή για ιερούς πολέμους και δεν έδιναν «δραχμή» αν κάποιος πίστευε σε αυτούς ή όχι και δεν απαίτησαν ποτέ από τους πιστούς τους να προσηλυτίσουν άλλους. Επειδή η θεοί της αρχαίας Ελλάδας ενδιαφέρονταν μόνο για τον εαυτό τους, απαραίτητο σύμπτωμα αυτού του είδους του εγωισμού είναι μία αναζωογονητική έλλειψη προκατάληψης.

    Ξέρεις που βαδίζεις με ένα τέτοιο θεό

    Οι θεοί της αρχαίας Ελλάδας ήταν σαν έφηβοι με τις ορμόνες τους στο κόκκινο. Το ταμπεραμέντο τους ήταν υψηλό και άλλαζαν διάθεση χωρίς δεύτερη σκέψη. Θυμώνουν εύκολα, το ίδιο εύκολα ξαναγίνονται τρυφεροί, αλλά εξίσου εύκολα τους διαχειρίζεται κανείς. Το γνωρίζετε ότι θα είναι ευέξαπτοι, οπότε ξέρετε ότι μπορείτε να το διαχειριστείτε (κι αν αποφασίσουν να είναι καλοί μαζί σας, έχετε κι ένα μπόνους). Οι θεοί της αρχαίας Ελλάδας δεν άλλαξαν ξαφνικά από ή-θα-με-λατρέψεις-αλλιώς-θα-σε-τιμωρήσω της Παλαιάς Διαθήκης σε αγαπα-και-τον-εχθρό-σου της Νέας Διαθήκης οντότητα, αυτοακυρώνοντας τον χαρακτήρα τους. Ήταν πάντα εγωκεντρικοί άθλιοι και ποτέ αυτό δεν άλλαξε.

    Οι θεοί της Αρχαίας Ελλάδας κάνουν σεξ με τους ανθρώπους

    Cool. Μόνο και μόνο που γνωρίζετε ότι υπάρχει η πιθανότητα να κάνετε σεξ με έναν θεό, η ζωή αποκτά ένα άλλο νόημα. Βέβαια, το σεξ με τους θεούς της αρχαίας Ελλάδας δεν ήταν πάντα εκούσιο (ακούς Δία;) κι αυτό δεν είναι καθόλου cool. Ίσως όμως η σειρά Νόμος και Τάξη να αποκτήσει και μία καινούρια, περισσότερο «θεϊκή» σεζόν.

    Προσπαθούν να έχουν την ίδια σημασία με  τους άλλους

    Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τον Θεό των Ιουδαίων και των Χριστιανών είναι ότι οι Χριστιανοί λόγιοι εδώ και αιώνες, προσπαθούν να εξηγήσουν πώς ένας θεός της αγάπης μπορεί να επιτρέπει να υπάρχει τόσο κακό στον κόσμο. Αν  και κατάφεραν να δώσουν αρκετές απαντήσεις, καμία από αυτές δεν είναι ικανοποιητική. Αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει με τους θεούς της αρχαίας Ελλάδας γιατί, δεν υποκρίνονται ότι είναι παντοδύναμοι και φιλεύσπλαχνοι. Όπως και οι άνθρωποι, οι θεοί της αρχαίας Ελλάδας μπορούν να είναι καλοί και κακοί ταυτόχρονα. Δεν χρειάζεται να αναρωτιέστε γιατί οι θεοί επέτρεψαν να συμβούν άσχημα πράγματα σε κακούς ανθρώπους γιατί οι θεοί της αρχαίας Ελλάδας, είναι πολύ απλά, κάφροι. Ενδιαφέρονται για εσάς μόνο εφόσον ενδιαφέρεστε γι αυτούς και θυσιάζετε ταύρους. Στα ίσια. Αλήθεια, ρίξτε μία ματιά τριγύρω σας. Το σύμπαν, έτσι όπως το βλέπετε, φαίνεται να έχει για «αφεντικό» έναν παντοδύναμο τύπο που αγαπάει τους πάντες, ή από μία χούφτα από υπερσυναισθηματικούς, εγωκεντρικούς κάφρους; Δεν λέμε τίποτε άλλο.

    Έχουν πολύ περισσότερη πλάκα

    Εδώ θα βρείτε μία μικρή λίστα με πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε, αν φέρναμε πίσω τους θεούς της αρχαίας Ελλάδας:

    Να πηγαίνουμε σε μαντεία

    Να ξεκινάμε για υπερπόντιες αναζητήσεις

    Να πολεμάμε τέρατα

    Να προκαλούμε θεούς σε αγώνες

    Να πηγαίνουμε στον Άδη προκειμένου να επαναφέρουμε τους αγαπημένους μας

    Να βυθίζουμε μωρά σε ρυάκια προκειμένου να τα κάνουμε άτρωτα

    Δεν είναι όλα τα παραπάνω καλές ιδέες. Κάποια, μάλιστα, από αυτά είναι και πολύ επικίνδυνα. Αλλά σίγουρα είναι πολύ συναρπαστικά. Τι λέτε;

    Related Articles

    14 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles