19.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Να γιατί δικαιώνεται ο Tim Cook, με την απόφασή του να μη βοηθήσει το FBI στην υπόθεση San Bernardino

    Η προσπάθεια να προσδιοριστεί το είδος του WannaCry ransomware και τι συνέπειες έχει στα πληροφοριακά συστήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς αμφιβολία δικαιώνει την άρνηση της Apple να βοηθήσει στο «ξεκλείδωμα» του iPhone των δραστών της επίθεσης στο San Bernardino. Στα πλαίσια μιας σύντομης υπενθύμισης, να αναφέρουμε ότι το FBI ήθελε από από τους μηχανικούς της Apple να δημιουργήσουν μια νέα έκδοση του iOS που θα τους επέτρεπε να προσπεράσουν τα διάφορα μέτρα ασφαλείας που ενσωματώνει το λειτουργικό.

    untitled

    Ένα από αυτά διαγράφει εντελώς τα δεδομένα, έπειτα από 10 λανθασμένες εισαγωγές του passcode. H Apple αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή να παρέχει μια έκδοση η οποία θα προσπερνούσε το συγκεκριμένο μέτρο, με τον Tim Cook να το χαρακτηρίζει ως ένα λογισμικό ισοδύναμο με καρκίνο. Η Apple, θεωρούσε ότι η δημιουργία ενός τέτοιου λογισμικού θα έθετε σε μεγάλο κίνδυνο τους χρήστες των συσκευών της σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς κανείς δεν μπορούσε να διασφαλίσει ότι δε θα πέσει στα λάθος χέρια.

    Η πρόσφατη επίθεση του WannaCry αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα περιπτώσεων όπου επιβλαβής κώδικας πέφτει στα λάθος χέρια. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες, το WannaCry, το οποίο μόλυνε περισσότερους από 200.000 σε 150 διαφορετικές χώρες σε λιγότερο από 24 ώρες, βασίζονταν σε ένα NSA exploit που είχε διαθέσει η ομάδα Shadow Brokers. Ως εκ τούτου, αν και ο πρώην επικεφαλής του FBI, υποσχόταν ότι μια τέτοια έκδοση του iOS, δε θα πέσει στα λάθος χέρια, στην πράξη κανείς δεν είναι σε θέση να το βεβαιώσει αυτό.

    Στον απόηχο της επίθεσης του WannaCry, οι δηλώσεις του Tim Cook κατά τη διάρκεια συνέντευξης με το ABC, μοιάζουν πιο επίκαιρες από ποτέ. «Αν γνωρίζαμε έναν τρόπο να το κάναμε αυτό, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια των εκατομμυρίων χρηστών μας, θα το κάναμε. Υπάρχουν, πιθανόν, πληροφορίες στη συσκευή σας περισσότερες από αυτές που υπάρχουν στο σπίτι σας, όπως η θέση των παιδιών σας. Επομένως, δεν τίθεται θέμα μόνο προστασίας της ιδιωτικότητας, αλλά της δημόσιας ζωής».

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles