16.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Να πώς φροντίζει η Google για την ασφάλεια των δεδομένων των λογαριασμών σας!

    Μέχρι πρόσφατα, ζητήματα όπως «κωδικός πρόσβασης», «ηλεκτρονικό ψάρεμα», «κρυπτογράφηση» και «εισβολή στο λογαριασμό» δεν αποτελούσαν ενδιαφέρον θέμα συζήτησης. Όμως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό για τον καθένα να καταλάβει τα βασικά της διαδικτυακής ασφάλειας.

    sid

    Με αφορμή τη φετινή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, η Google αποκαλύπτει μερικές πληροφορίες για τα συστήματα της που σας κρατούν ασφαλείς, αυτόματα -χωρίς διακόπτες ή κουμπιά- στο Google και πέρα από αυτό.

    Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά

    Οι κωδικοί πρόσβασης είναι η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στους εγκληματίες του Διαδικτύου. Να χρησιμοποιείτε έναν ξεχωριστό κωδικό πρόσβασης για καθέναν από τους σημαντικούς λογαριασμούς σας, όπως το e-mail και το e-banking. Όσο μεγαλύτερος είναι ο κωδικός, τόσο πιο δύσκολο είναι να τον μαντέψει κάποιος. Μια καλή ιδέα είναι να σκεφτείτε μια φράση που μονάχα εσείς γνωρίζετε και να την συσχετίσετε με μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα ώστε να σας βοηθήσει να την θυμόσαστε. Ή αφήστε τον Chrome να διαχειρίζεται τους κωδικούς σας. Τέλος, προσθέστε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας  με την Επιβεβαίωση 2-Βημάτων.

    Διαβάστε ακόμη: Έρευνα Google: Πάνω από τους μισούς Έλληνες millennials χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό στα περισσότερα accounts τους

    Ξεγελώντας το «ηλεκτρονικό ψάρεμα» (phishing) για να προστατεύσετε τον λογαριασμό Google σας

    Μπορεί να είναι ένα e-mail που μοιάζει σαν να προήλθε από ένα άτομο που εμπιστεύεστε, αλλά είναι ουσιαστικά η κορυφή του παγόβουνου μιας επίθεσης «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing). Ο στόχος ενός απατεώνα «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phisher) είναι απλός: να σας εξαπατήσει, να κλέψει προσωπικές πληροφορίες και τελικά να εισβάλει στον λογαριασμό σας.

    Η Google έχει θωρακίσει το Gmail ώστε να καταστρέφονται αυτόματα τα επικίνδυνα μηνύματα, πριν ακόμη τα δείτε στα εισερχόμενά σας. Εξετάζει ανώνυμα χιλιάδες σήματα σε όλο το Gmail -από πού προήλθε το μήνυμα, σε ποιόν απευθύνεται, τι περιέχει και πόσο συχνά ο αποστολέας έχει επικοινωνήσει μαζί σας στο παρελθόν- για να καθορίσει ποια μηνύματα είναι ασφαλή και ποια δεν είναι. Στην συνέχεια, φιλτράρει την πλειοψηφία αυτού του κακόβουλου περιεχομένου. Ο μέσος φάκελος εισερχόμενων στο Gmail περιέχει λιγότερο από 0,1% spam.

    Όμως, υποθέστε ότι ένας απατεώνας κάπως καταφέρνει να βρει τα στοιχεία του λογαριασμού σας. Ίσως μία από τις επαφές σας ήταν ο φορέας μίας εκλεπτυσμένης επίθεσης, ή μπορεί να δώσατε εσείς τα στοιχεία σας κατά λάθος.

    Μην ανησυχείτε, ο λογαριασμός σας είναι ακόμα προστατευμένος. Όταν συνδέεστε στο λογαριασμό σας Google, η εταιρεία δε σιγουρεύεται μόνο ότι έχετε πληκτρολογήσει τον σωστό κωδικό πρόσβασης. Ψάχνει επίσης για πιο διακριτικά σημάδια για να σιγουρευτεί ότι η σύνδεση δεν είναι ύποπτη: Χρησιμοποιείτε το ίδιο τηλέφωνο που χρησιμοποιείτε συνήθως; Βρίσκεστε σε μια συνηθισμένη γνώριμη τοποθεσία ή κάπου μακριά όπου δεν έχετε ξαναβρεθεί;  Έχει αυτή η απόπειρα σύνδεσης τα χαρακτηριστικά επικίνδυνων επιθέσεων που παρακολουθούνται ανά τον κόσμο;

    Το μυστικό της Google: η ικανότητα να αναγνωρίζει πιο διακριτικά σήματα-ενδείξεις δισεκατομμύρια φορές καθημερινά. Οι ενδείξεις αποκαλύπτουν πρότυπα επικίνδυνων συμπεριφορών που επιτρέπουν την κατανόηση των κινδύνων που μπορεί να απειλούν το λογαριασμό σας. Αυτά τα συστήματα ανίχνευσης είναι κάπως σαν το φακό του Sherlock Holmes… με την υποστήριξη μερικών data centers. Ενώνοντας αυτές τις ενδείξεις, μπορεί να αναπτυχθεί ένα συνεχώς βελτιούμενο μοντέλο μιας ασφαλούς και υγιούς σύνδεσης. Συγκρίνεται κάθε προσπάθεια σύνδεσης με αυτό το μοντέλο και σε περίπτωση που κάτι μοιάζει ύποπτο, ζητούνται περισσότερες ερωτήσεις σχεδιασμένες για να αποτρέπουν «διαρρήξεις»,  στέλνονται ειδοποιήσεις στο κινητό σας, και e-mail ώστε να μπορέσετε να αντιδράσετε σύντομα σε οτιδήποτε σας φαίνεται ασυνήθιστο.

    Ασφάλεια στην Google… και ακόμα παραπέρα!

    Η Google χρησιμοποιεί αυτά τα εργαλεία ασφάλειας για να διατηρήσει το Διαδίκτυο και τις εφαρμογές και συσκευές Android ασφαλέστερα. Παραδείγματος χάρη, έχετε ποτέ πατήσει ένα σύνδεσμο και σας έχει εμφανιστεί μια κόκκινη προειδοποίηση, σαν αυτή; Αυτή είναι η Ασφαλής Πλοήγηση (Safe Browsing) σε δράση, που σας υπενθυμίζει να μην επισκέπτεστε μια ιστοσελίδα επειδή κρύβει πιθανούς κινδύνους, όπως κακόβουλο λογισμικό ή απάτες «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing). Κάπως, σαν τον τρόπο που σαρώνει το Διαδίκτυο για να εμφανίσει αποτελέσματα αναζητήσεων, το Safe Browsing σαρώνει για κακόβουλο περιεχόμενο, το οποίο αποτελεί απειλή για εσάς ή στην συσκευή σας. Είναι πάντοτε σκληρή δουλειά: δείχνει δεκάδες εκατομμύρια προειδοποιήσεις Ασφαλούς Πλοήγησης κάθε εβδομάδα σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια συσκευές, σε μια ποικιλία προγραμμάτων πλοήγησης.

    Οι συσκευές και οι εφαρμογές Android είναι ουσιαστικά ένα δίκτυο από μόνες τους, και για αυτό το λόγο η Google έχει αναπτύξει  το “app analyzer”, μια τροποποιημένη έκδοση του Safe Browsing που αναζητά ειδικά επικίνδυνες εφαρμογές στο Google Play, σε άλλα app stores, και στο Διαδίκτυο, και προειδοποιεί χρήστες πριν τις εγκαταστήσουν. Σε περίπτωση που κάποιες εφαρμογές αποτύχουν σε αυτό το τεστ, δεν γίνονται επιτρεπτές στο Google Play. Μια ξεχωριστή προστασία, το Verify Apps, λειτουργεί άμεσα στις συσκευές Android, ελέγχοντας προληπτικά πάνω από 6 δισεκατομμύρια εφαρμογές και 400 εκατομμύρια συσκευές, κάθε μέρα. Ελέγχει κάθε φορά που εγκαθιστάτε μια εφαρμογή, επιστρέφει τακτικά για να σιγουρευτεί ότι όλα δείχνουν ασφαλή, και αν βρεθεί κάτι ασυνήθιστο, διαγράφει την εφαρμογή.

    Ανιχνεύοντας  με αυτά τα εργαλεία τους προφανείς κινδύνους – γνωστές ιστοσελίδες για απάτες «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing), εφαρμογές διεφθαρμένες με ransomware που προσπαθούν να κλειδώσουν το κινητό σας μέχρι να αναγκαστείτε να πληρώσετε – μοιάζει να είναι εύκολο. Αλλά όμως, πολλοί από αυτούς τους κινδύνους μπορούν να είναι μη ανιχνεύσιμοι αν δεν ελέγχουμε καθημερινά τα δισεκατομμύρια σήματα ανά τις ιστοσελίδες και τις εφαρμογές. Όλα αυτά φαίνονται και είναι παρόμοια με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε  την ηλεκτρονική αλληλογραφία spam στην Google! Η ικανότητα να ανιχνεύει τον κίνδυνο σε πολύ μεγάλη κλίμακα επιτρέπει στην Google να βρει ίχνη που οι απατεώνες ούτε καν γνώριζαν ότι άφηναν.

    Η Google προσπαθεί συνέχεια να σας κρατήσει ασφαλείς στο Google και να κάνει συνεχώς το δίκτυο των ιστοσελίδων και των εφαρμογών πιο ασφαλή. Βελτιώνει διαρκώς την αυτόματη προστασία, αλλά επιθυμεί να ενθαρρύνει τους χρήστες με τον έλεγχο να προσαρμόσουν τις ρυθμίσεις ασφάλειάς τους.

    Έχοντας αυτό υπόψιν, γιορτάστε την Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου φέτος με ένα Security Checkup στο g.co/SecurityCheckup.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles