13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Nadine. Ένα “social” ρομπότ που σχεδιάστηκε για να κάνει παρέα σε όσους έχουν ανάγκη!

    Η ρομποτική τεχνολογία έχει πολλά να δώσει στην ανθρωπότητα και σίγουρα αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην αρχή της ρομποτικής επανάστασης, καθώς σε 10 με 20 χρόνια από σήμερα δεν αποκλείεται τα ρομπότ να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Πολλά ερευνητικά κέντρα ασχολούνται με την  ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και  δημιουργούν ήδη ανθρωπόμορφα ρομπότ, τα οποία είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχουν μία σειρά από χρήσιμες υπηρεσίες στους ανθρώπους. Ένα από αυτά είναι και η Nadine, ένα δημιούργημα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang της Σιγκαπούρης, που σύμφωνα με τους εμπνευστές της είναι ένα ρομπότ που βοηθάει στην κοινωνικοποίηση και στην επικοινωνία.

    nadine 2

    Αυτό που κάνει τη Nadine να ξεχωρίζει είναι ότι στόχος της είναι να κρατάει συντροφιά σε άτομα της τρίτης ηλικίας, που αντιμετωπίζουν το φάσμα της μοναξιάς. H Nadine μπορεί να χαιρετάει ανθρώπους, να θυμάται το όνομα τους, όπως επίσης και να ανακαλεί τις συζητήσεις που είχαν μαζί της. Μάλιστα, η Nadine μοιάζει με πραγματικό άνθρωπο, σε σημείο που εάν κοιτάξει κανείς της φωτογραφία της βιαστικά μπορεί ακόμη και να… ξεγελαστεί! Επιπλέον, το συγκεκριμένο ρομπότ είναι προγραμματισμένο ώστε να διαθέτει διαφορετική διάθεση ανάλογα με τον τύπο της συζήτησης που είχε κάποιος μαζί του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο καθηγητής Thalmann, ένας εκ των εμπνευστών του συγκεκριμένου project, όσο οι ανεπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού, τα “social” ρομπότ μπορούν στο μέλλον να δώσουν λύσεις σε θέματα που αφορούν τόσο την μείωση του εργατικού δυναμικού όσο και στη δημόσια υγεία.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles