17.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Ναι, η άνοιξη έρχεται πλέον νωρίτερα και υπάρχει και επιστημονική απόδειξη

    Ο καιρός στην Ελλάδα (αν και όχι σε πολλές άλλες περιοχές της Ευρώπης η αλήθεια) είναι εξαιρετικός και αυτή η “πρόωρη άνοιξη” μάλλον δεν είναι σχήμα λόγου, όπως υποστηρίζουν πλέον και οι επιστήμονες. Αντίθετα, τα αποτελέσματα έρευνας αναφέρουν ότι όσο πιο βόρεια κινηθεί κάποιος τόσο πιο νωρίς τελειώνει ο χειμώνας, σύμφωνα με το παρελθόν.

    spring

    Υπάρχουν λοιπόν και επιστημονικές ενδείξεις πλέον ότι η άνοιξη έρχεται νωρίτερα, κάτι πάντως που μόνο ευχάριστο δεν μπορεί να είναι… Το ότι ο χειμώνας τελειώνει πιο γρήγορα -και αυτό γίνεται πιο εμφανές στο Βόρειο Πόλο και γενικότερα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη- είναι αρκετά ανησυχητικό.

    Η σχετική έρευνα που δημοσιεύεται στο Nature Scientific Reports σημειώνει ότι για κάθε δέκα μοίρες γεωγραφικού πλάτους βορειότερα του Ισημερινού, η άνοιξη φθάνει περίπου τέσσερις μέρες νωρίτερα από ό,τι έφθανε πριν από μία δεκαετία. Στις δε αρκτικές περιοχές, η άνοιξη έρχεται έως και 16 μέρες νωρίτερα από ό,τι πριν δέκα χρόνια.

    Αιτία για όλα αυτά είναι φυσικά η κλιματική αλλαγή.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε αξιολογώντας 743 προηγούμενες εκτιμήσεις για τον ερχομό της άνοιξης σε μία περίοδο 86 ετών στο βόρειο ημισφαίριο, με βάση μία σειρά από φαινόμενα, όπως οι μεταναστεύσεις των πουλιών, η άνθιση των φυτών και η εμφάνιση των φύλλων των δέντρων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles