21.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Ένας υπέροχος πλανήτης και τη… νύχτα

    Ο πλανήτης μας, ακόμη και τη νύχτα, έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι άκρως εντυπωσιακός! Και η NASA έχει τα μέσα και τον τρόπο να μας το κάνει ακόμη πιο εμφατικό με μερικές ολοκαίνουριες υπέροχες εικόνες της γης, όπως φαίνεται από το διάστημα.

    Πρόκειται για μία σειρά από φωτογραφίες με τον τίτλο “Black Marble”, οι οποίες αποτελούν συνθέσεις δορυφορικών δεδομένων που ελήφθησαν τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2012.


    Ο δορυφόρος Suomi NPP που έλαβε αυτές τις εικόνες, σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο της NASA, είναι τόσο “ευαίσθητος”, ώστε να μπορεί να ανιχνεύσει το φως ακόμη και από ένα πλοίο που βρίσκεται μόνο του στη θάλασσα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια μίας τεχνολογίας που ονομάζεται Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS). Και όπως καταλαβαίνετε, με τέτοια μέσα σύλληψης εικόνων, ο φωτογραφίες που προκύπτουν είναι πραγματικά εντυπωσιακές.

    Πέρα από τη συλλογή “Black Marble”, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα και μία σειρά από εικόνες από άλλα σημαντικά γεγονότα στη Γη, όπως φάνηκαν από το διάστημα. Έτσι, εικόνες υψηλής ανάλυσης δείχνουν με λεπτομέρεια φωτοβολίδες στη Βόρεια Ντακότα, το επίπεδο των πάγων στην Αρκτική κατά τη διάρκεια της πολικής νύχτας, καθώς και στιγμιότυπα κατά τη διάρκεια του τυφώνα Sandy.

    Οι φωτογραφίες κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο στο Σαν Φρανσίσκο, με το όνομα “Black Marble” να εμπνέεται από μία ακόμη διάσημη σύνθετη εικόνα της NASA με το όνομα “Blue Marble”.

    Πρόκειται για μία λεπτομερή φωτογραφία της γης, που έχει “συντεθεί” από χιλιάδες εικόνες που ελήφθησαν μέσα στα χρόνια, με πρώτη αυτή από το διαστημικό σκάφος Apollo 17 το 1972. Μια εικόνα που έμεινε στην ιστορία και τώρα είναι wallpaper προεπιλογής για πολλές συσκευές της Apple.

    Δείτε, όμως, τις σημερινές εικόνες της συλλογής “Black Marble” της NASA
    Black Marble – Ηνωμένες Πολιτείες


    Ο δορυφόρος που έλαβε αυτές τις εικόνες “πετάει” πάνω από οποιοδήποτε σημείο της επιφάνειας της γης δύο φορές τη μέρα, στη 1:30 προ και μετά μεσημβρίας. Βρίσκεται 512 μίλια πάνω από την επιφάνειά της και στέλνει τα δεδομένα μία φορά ανά τροχιά σε ένα σταθμό που βρίσκεται στη Νορβηγία.

    Black Marble – Αφρική, Ευρώπη και Μέση Ανατολή


    Black Marble – Αυστραλία και Ασία


    Φώτα Πόλεων στις ΗΠΑ


    ”Τα φώτα κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα δεδομένα με τα οποία είχα την ευκαιρία να δουλέψω” αναφέρει ο Chris Elvidge, επικεφαλής της ομάδας παρατήρησης της γης στο Γεωφυσικό Κέντρο Δεδομένων της NOAA. “Πάντα μένω κατάπληκτος με το τι δείχνουν οι εικόνες από τα φώτα της πόλης για την ανθρώπινη δραστηριότητα”

    Φώτα Πόλεων σε όλο τον κόσμο


    Μία σύνθετη εικόνα που αποτελείται από δεδομένα που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια 9 ημερών τον Απρίλιο του 2012 και 13 ημερών τον Οκτώβριο του 2012. Χρειάστηκαν 312 τροχές και 2.5TBytes δεδομένων για να υπάρξει μία καθαρή εικόνα από κάθε κομμάτι της ηπειρωτικής επιφάνειας της γης καθώς και των νησιών.

    Το Νότιο Σέλας τη νύχτα


    Να και η απόδειξη ότι το σέλας μπορεί να είναι όμορφο και από το διάστημα. Αυτή η εικόνα “αιχμαλωτίστηκε” πάνω από το Queen Maud Land και το Princess Ragnhild Coast στην Ανταρκτική στις 15 Οκτωβρίου.

    Οι πάγοι στην Αρκτική κατά τη διάρκεια της Πολικής Νύχτας


    Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 31 Οκτωβρίου, όταν οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τους αρκτικούς πάγους κατά τη διάρκεια του πολικού σκοταδιού το καλοκαίρι. Η NASA επισημαίνει αυτή τη φωτογραφία, κυρίως επειδή οι πάγοι στην Αρκτική θάλασσα βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό.

    Το “φωτεινό μονοπάτι” του ποταμού Νείλου


    Τα φώτα μίας πόλης, όπως φαίνεται από το διάστημα, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες, καθώς περιγράφουν την ιστορία της αστικής ανάπτυξης. Αυτό είναι εμφανές κατά μήκος της διαδρομής του ποταμού Νείλου, και περιγράφεται μέσω των φώτων που φαίνονται στη φωτογραφία, καθώς περισσότεροι άνθρωποι συρρέουν λόγω των πλούσιων φυσικών πόρων της ακτής.

    BONUS: Black Marble HD Video

    Πηγή: Mashable

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles