11.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    NASA. Δεδομένα μεταφέρονται από τη σελήνη στη γη με ταχύτητες… 622Mbps

    Η NASA ανακοίνωσε χθες με υπερηφάνεια ένα νέο ρεκόρ που “γράφει ιστορία”, όσον αφορά τις ταχύτητες λήψης δεδομένων από το διάστημα. Σε σχετική επίδειξη που πραγματοποιήθηκε, το πείραμα LLCD (Lunar Laser Communication Demonstation) του Οργανισμού αξιοποίησε την τεχνολογία του παλμικού laser και έναν ανιχνευτή που ονομάζεται LADEE και, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη σελήνη (σε απόσταση 380.000 χιλιόμετρα από τη γη). Η μετάδοση έγινε από και προς έναν σταθμό βάσης της NASA που βρίσκεται στο Νέο Μεξικό.

    LLGT

    Κατά τη διάρκεια της επίδειξης, σημειώθηκαν πολύ γρήγορες ταχύτητες λήψης δεδομένων, που αποτελούν ρεκόρ, και φτάνουν τα 622 Megabits το δευτερόλεπτο, ενώ το σχετικό error-free data upload έφτασε τα 20Mbps. Ενδεικτικά σημειώνουμε πως οι τυπικές επικοινωνίες της NASA με τη σελήνη ήταν περίπου πέντε φορές πιο αργές απ’ αυτές που επιτεύχθηκαν στο πείραμα LLCD.

    Έως τώρα, η NASA χρησιμοποιούσε τα ραδιοκύματα για την επικοινωνία με τα διαστημικά της σκάφη, ωστόσο το νέο αυτό πείραμα αξιοποιεί την τεχνολογία του παλμικού laser, που υπόσχεται μεταξύ άλλων και πολύ καλύτερες ταχύτητες και λιγότερους περιορισμούς. Μία σωστά στοχευμένη ακτίνα laser θα μπορούσε να αποστείλει δεδομένα σε τόσο μεγάλες ταχύτητες, ώστε να μεταδώσει εικόνες υψηλής ανάλυσης ακόμη και τρισδιάστατα videos από τα βάθη του διαστήματος.

    LLCDInstalled

    To LLCD είναι, ωστόσο, μόνο ένα αρχικό μικρό πείραμα 100 ημερών, καθώς αποτελεί τον “πρόδρομο” ενός μεγαλύτερου και ακόμη πιο “ισχυρού” project. Αναφερόμαστε στο LCRD (Laser Communications Relay Demonstration), το οποίο θα πραγματοποιήσει επιπλέον πειράματα και αναμένεται να λανσαριστεί μέσα στο 2017. Και κάπως έτσι, κάποια μέρα τέτοια συστήματα θα μπορούν να αποτελούν μέρος ενός γρήγορου “διαπλανητικού Internet” που θα μεταδίδει δεδομένα σε ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles