20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    NASA: Εκτόξευσε το νέο τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ IXPE

    Πάνω σε πύραυλο Falcon 9 της Space X εκτοξεύτηκε χτες το νέο τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ της NASA IXPE (Imaging X-ray Polarimetry Explorer), το οποίο αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως στα κρυμμένα μυστικά του σύμπαντος.

    Σε συνεργασία με την Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία, στόχος της αποστολής είναι να μετρηθεί η πόλωση των ακτίνων-Χ από τα πιο ακραία και μυστήρια αστροφυσικά αντικείμενα στο σύμπαν, όπως τα απομεινάρια εκρήξεων υπερκαινοφανών αστέρων, οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, οι ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες κ.α.

    Το κόστους 188 εκατομμυρίων δολαρίων παρατηρητήριο τέθηκε σε τροχιά σε ύψος περίπου 600 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης. Θα αρχίσει να λειτουργεί κανονικά τον Ιανουάριο του 2022. Διαθέτει τρία τελευταίας τεχνολογίας τηλεσκόπια με ειδικούς – ιταλικής κατασκευής – ανιχνευτές πολωσιμετρίας, που μετρούν την πόλωση της αόρατης ακτινοβολίας Χ. Η πόλωση είναι μια ιδιότητα του φωτός που παρέχει ενδείξεις για την προέλευση του φωτός από διάφορες κοσμικές πηγές, παρέχοντας πληροφορίες που δεν μπορούν να δώσουν άλλα μήκη κύματος όπως το ορατό ή το υπέρυθρο φως. Είχαν προηγηθεί στο πεδίο αυτό το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ Chandra της NASA και το XMM-Newton του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), τα οποία είχαν εκτοξευθεί το 1999 και τα δύο.

    Διαβάστε επίσης: Στο διάστημα Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος με ρωσικό πύραυλο (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles