16.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    NASA: Επιτυχής η προσεδάφιση στον Άρη του Curiosity

    Μετά από ένα ταξίδι που κράτησε 36 εβδομάδες και διανύοντας συνολική απόσταση 566.489 χιλιομέτρων, το ρομποτικό όχημα Curiosity προσγειώθηκε με επιτυχία στον Άρη στις 08:32 σήμερα ώρα Ελλάδας, προκαλώντας κύματα ενθουσιασμού στο προσωπικό της NASA, που υποδέχθηκε την προσεδάφιση του σκάφους μίας από τις πιο φιλόδοξες αποστολές τους με χειροκροτήματα και αγκαλιές.

    Το Curiosity εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 26 Νοεμβρίου του 2011 και έστειλε το πρώτο του σήμα όταν εισήλθε στην ατμόσφαιρα του Άρη. Το κομμάτι της προσεδάφισης στον Κόκκινο Πλανήτη ήταν, σύμφωνα με τη NASA, το πιο δύσκολο της αποστολής, έχοντας, μάλιστα, την ονομασία “επτά λεπτά τρόμου”. Τόσος χρόνος χρειάζεται για την προσεδάφιση του μη επανδρωμένου σκάφους σ’ έναν πλανήτη όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν τους 870 βαθμούς Κελσίου, με ταχύτητα 20.000 χλμ/ώρα.

    Αμέσως μετά την προσεδάφιση, το σκάφος απέστειλε τις πρώτες φωτογραφίες (1) (2) από τον πλανήτη, τις οποίες η NASA έδωσε άμεσα στη δημοσιότητα.

    Το όχημα φιλοδοξεί να μεταφέρει στους επιστήμονες της NASA πολύτιμες πληροφορίες από τον Άρη που θα βοηθήσουν στην εξερεύνηση του πλανήτη και στη μελέτη του ενδεχόμενου ύπαρξης μικροβιακής ζωής σ’ αυτόν.

    Το Curiosity είναι ένα ιδιαίτερα ογκώδες όχημα, στο μέγεθος ενός τζιπ, ειδικά σχεδιασμένο ώστε να είναι σε θέση να μεταφέρει μεγάλο όγκο εξοπλισμού. Η όλη αποστολή κόστισε 2,5 δισ. δολάρια.

    Live streaming της αποστολής από το site της NASA εδώ

    Πηγή: The Verge

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles