25 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    NASA & Nokia υπογράφουν χρυσό deal που αφορά στην εγκατάσταση 4G δικτύου στη… σελήνη!

    Είναι κοινό μυστικό ότι η NASA σχεδιάζει εδώ και πολλά χρόνια την επιστροφή της στην εξερεύνηση του φυσικού δορυφόρου της Γης. Οι επιστήμονες που εργάζονται για αυτό το σκοπό, θεωρούν ότι μέσα στο 2024 εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, οι αστροναύτες της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος θα μπορέσουν να πατήσουν ξανά το πόδι τους στη σελήνη. Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε κάτι τέτοιο αποτελεί ένα project κολοσσιαίων διαστάσεων που απαιτεί πολλά περισσότερα από την μεταφορά των αστροναυτών στο φεγγάρι. Έτσι λοιπόν, πρόσφατα η NASA συμφώνησε με τη Nokia, έτσι ώστε η δεύτερη να κατασκευάσει ένα 4G LTE τηλεπικοινωνιακό δίκτυο στην επιφάνεια της σελήνης!

    To χρυσό deal που έκλεισε πρόσφατα αναμένεται να φέρει στα ταμεία της Nokia, το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 14.1 εκατομμυρίων δολαρίων και αποτελεί τμήμα της ξεχωριστού προγράμματος επιχορήγησης με την ονομασία Artemis της NASA, το οποίο συνολικά ανέρχεται στο ποσό των 370 εκατ. δολαρίων. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο associate administrator της NASA, James Reuter, η ύπαρξη ενός τηλεπικοινωνιακού δικτύου στην επιφάνεια της σελήνης θα εξασφαλίσει την μελλοντική δυνατότητα επικοινωνίας ανάμεσα στους πρώτους “κατοίκους” της σελήνης και στους επιστήμονες που θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της περαιτέρω εξερεύνησης της. Μάλιστα, όπως ανέφερε ότι η Nokia θα ψάξει να βρει τους τρόπους που η 4G τεχνολογία θα μπορεί να παραμετροποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει υψηλό επίπεδο επικοινωνίας ακόμη και σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον, όπως είναι αυτό του φυσικού δορυφόρου του πλανήτη μας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση ενός τηλεπικοινωνιακού δικτύου στην σελήνη δεν πρόκειται για ένα νέο φιλόδοξο project, καθώς το 2018 η Nokia και η Vodafone επιχείρησαν από κοινού να αναπτύξουν και να εγκαταστήσουν ένα δίκτυο, το οποίο θα μπορούσε να στείλει video υψηλής ανάλυσης από την επιφάνεια της σελήνης στη Γη. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη αποστολή δεν κατάφερε ποτέ να φύγει από την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας…

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles