20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Στο διαστημόπλοιο Orion της NASA χρησιμοποιείται μία δωδεκαετής μονοπύρηνη CPU!

    Το τελευταίο χρονικό διάστημα η NASA εργάζεται εντατικά πάνω στην επιτυχή ολοκλήρωση του Orion project. Μάλιστα, την εβδομάδα που μας πέρασε, το διαστημόπλοιο Orion πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική πτήση του, με τους υπευθύνους της NASA να μπορούν να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για τις πτητικές δυνατότητες του. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό το Orion είναι το «next big thing» στην εξερεύνηση του διαστήματος, για αυτό και οι λεπτομέρειες που αφορούν τη λειτουργία του, παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

    Orion_1

    Πως θα σας φαινόταν λοιπόν εάν μαθαίνατε ότι στην καρδιά του Orion δεν τρέχει κάποιος multi-core επεξεργαστής τελευταίας τεχνολογίας, αλλά ένας ποταπός single-core PowerPC 750FX της IBM, ο οποίος έκανε την εμφάνιση του πριν από 12 ολόκληρα χρόνια; Όσο και εάν σας φαίνεται περίεργο στην καρδιά του υπολογιστικού συστήματος του Orion βρίσκεται ένας σχεδόν αρχαίος επεξεργαστής, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως  επί το πλείστο στα G3-based iBook που κυκλοφορούσαν στην αγορά το 2003. Οι υπεύθυνοι του διαστημικού προγράμματος βέβαια έχουν την απάντηση, καθώς μπορεί ναι μεν οι multi-core επεξεργαστές να είναι ότι πρέπει για τη Γη και για τις καθημερινές εφαρμογές μας, όμως για το διάστημα μεγαλύτερη σημασία έχει η αξιοπιστία παρά η ταχύτητα, για αυτό και η NASA προτιμάει να στηρίζεται σε δοκιμασμένες λύσεις που δεν έχουν το κίνδυνο να εμφανίσουν ένα σφάλμα που ενδεχομένως να διακινδυνεύσει την πορεία και την ομαλή εξέλιξη μίας διαστημικής αποστολής.

    Orion_2

    O 750FX που βρίσκεται στον υπολογιστή πτήσης του Orion τρέχει στα 900MHz, διαθέτει bus speed στα 166MHz και διαθέτει 512KB L2 cache memory και τεχνολογία κατασκευής στα 0.13nm. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, οι πιο ισχυροί και τεχνολογικά εξελιγμένοι Core M της Intel βασίζονται σε 0.14nm, ενώ σε επίπεδο ισχύς ο PowerPC του Orion είναι περίπου ίδιος με ένα ARM chip που χρησιμοποιείται σε ένα Samsung Galaxy SIII. Μάλιστα, το main computer του Orion διαθέτει δύο PowerPC 750FX chips, όμως η NASA δεν χρησιμοποιεί τις δύο CPU για να συνεργάζονται μεταξύ τους στους υπολογισμούς, αλλά για να εκτελούν πιο αποδοτικά τη διαδικασία του error checking.

    Orion_3

    Τελικά, το ταξίδι στο διάστημα δεν είναι και τόσο εξελιγμένο όσο φαίνεται, όμως το υπολογιστικό σύστημα του Orion αναμένεται να ζήσει για πάρα πολλά χρόνια, εν αντιθέσει με το multi-core κινητό σας που μέσα σε 2 – 3 χρόνια θα έχει καταλήξει στο κάλαθο των αχρήστων…  

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles