21 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Η NASA παρουσιάζει ένα διαφορετικό “ουράνιο τόξο”… από τον ήλιο (vid)

    Η προτροπή να μην κοιτάξουμε ποτέ κατάματα τον ήλιο είναι κάτι που θυμόμαστε από την παιδική μας ηλικία και, φυσικά, κάτι που δε θα πρέπει να κάνουμε και τώρα που μεγαλώσαμε για την προστασία των ματιών μας. Η NASA, ωστόσο, δεν έχει (ευτυχώς) τέτοιους περιορισμούς, καθώς μπορεί να αντικρίζει ακόμη και τις πιο “αθέατες” πλευρές του.

    NASA Sun

    Το video που θα δείτε στο τέλος του θέματος περιλαμβάνει μία άκρως εντυπωσιακή απεικόνιση 10 διαφορετικών όψεων του ήλιου που “αιχμαλωτίστηκαν” χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Solar Dynamics Observatory. Το αποτέλεσμα είναι ένα υπέροχο “ουράνιο τόξο” από χρώματα, κάθε ένα από τα οποία “μεταφράζει” στο ανθρώπινο μάτι ένα διαφορετικό μήκος κύματος του φωτός – κάτι που είναι αόρατο στο γυμνό μάτι, μπορεί όμως να γίνει αντιληπτό από όργανα όπως τα τηλεσκόπια του SDO.

    Όπως σημειώνει η NASA, “όπως τα χρώματα σαρώνουν την επιφάνεια του ήλιου, οι θεατές πρέπει να σημειώθεί πως βλέπουν πόσο διαφορετική εμφανίζεται η ίδια επιφάνεια κάθε φορά. Αυτό συμβαίνει, καθώς κάθε μήκος φωτός αντιπροσωπεύει ένα ηλιακό υλικό σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Διαφορετικά μήκη κύματος μεταφέρουν πληροφορίες σχετικά με τα διαφορετικά στοιχεία της επιφάνειας του ήλιου και της ατμόσφαιρας, ώστε οι επιστήμονες να μπορούν τελικά να σχηματίσουν μία όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα ακόμη και “αθέατων” πλευρών του ήλιου.

    Ξεχάστε τις συμβουλές των γονιών σας και κοιτάξτε “κατάματα” τον ήλιο λοιπόν, όχι βέβαια στην πραγματικότητα, αλλά στο video που ακολουθεί. Είναι ακίνδυνο και θα το απολαύσετε.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles