15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    ΝΑΤΟ: Οι χακτιβιστές, εν καιρώ πολέμου, αποτελούν στρατιωτικούς στόχους

    talin manual

    Όλοι πίστευαν ότι το Ίντερνετ είναι κάτι σαν την Άγρια Δύση. Αυτό που φρόντιζαν να ξεχάσουν είναι ότι η διεθνής νομοθεσία, εφαρμόζεται στα όπλα κυβερνοπολέμου, με τον ίδιο τρόπο που εφαρμόζεται για τα όπλα συμβατικού πολέμου.

    Αυτά δήλωσε ο Καθηγητής της Αμερικανικής Σχολής Πολέμου, Michael Schmitt, ένας εκ των συγγραφέων του νέου εγχειριδίου του NATO με τίτλο Tallinn Manual on the International Law Applicable to Cyber Warfare

    Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα κανόνων που θέτει το NATO (ή αλλιώς, η Βορειοατλαντική Συμμαχία) για τους κανόνες αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» στον κυβερνοχώρο, προσπαθώντας να εφαρμόσει τους διεθνείς κανόνες πολέμου και στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με αυτό, αλλά και με τα «χρηστά ήθη» του συμβατικού πολέμου, οι επιθέσεις δεν πρέπει να πραγματοποιούνται σε νοσοκομεία, πυρηνικούς σταθμούς και φράγματα ώστε να μην υπάρχουν παράπλευρες απώλειες. Κι αυτό το επισημαίνει για τις «κρατικές» κυβερνοεπιθέσεις, των ενεργειών δηλαδή στον κυβερνοχώρο που οργανώνουν τα ίδια τα κράτη και όχι μεμονωμένοι χάκερς.

    Τι; Σας φαίνεται παράξενο που ακούτε ότι υπάρχουν «κρατικές» κυβερνοεπιθέσεις; Μα φυσικά και υπάρχουν, απλά μέχρι πρόσφατα τις ονομάζαμε «ιούς», όπως το Stuxnet, τον Κόκκινο Οκτώβρη ή το Flame.

    Στο ίδιο εγχειρίδιο που συντάχτηκε από το Κέντρο ΚυβερνοΆμυνας του ΝΑΤΟ και εδρεύει στο Ταλίν της Εσθονίας, δικαιολογείται και η χρήση συμβατικών όπλων εναντίων κυβερνοτρομοκρατών ενώ οι χακτιβιστές που συμμετέχουν σε κυβερνοεπιθέσεις κατά την διάρκεια πολέμου, μπορούν να θεωρηθούν στόχοι, ακόμα κι αν πρόκειται για πολίτες.

    Σχεδόν όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ συμμετέχουν στην κίνηση αυτή και αν ασχολείστε με τον χακτιβισμό, θα σας συμβουλεύαμε να διαβάσετε αναλυτικά το εγχειρίδιο του Ταλίν, που προς το παρόν είναι διαθέσιμο online εδώ.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles