12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Νέα ανακάλυψη! Απολίθωμα καβουριού σε κεχριμπάρι από την εποχή των δεινοσαύρων

    Τα καβούρια υπάρχουν παντού. Μπορούμε εύκολα να τα εντοπίσουμε στα βάθη των ωκεανών, στους κοραλλιογενείς υφάλους, στις παραλίες, τα ποτάμια, τα σπήλαια, ακόμη και τα δέντρα. Αποτελούν ένα από τα λιγοστά είδη που έχουν κατακτήσει τόσο τη θάλασσα όσο και την ξηρά.

    Πλέον όμως γνωρίζουμε περισσότερες πληροφορίες για αυτό το αξιοθαύμαστο είδος. Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν το αρχαιότερο μικροσκοπικό καβουράκι πέντε χιλιοστών, που παγιδεύτηκε μέσα σε κεχριμπάρι πριν από περίπου 100 εκατομμυρία χρόνια. Η ανακάλυψη τοποθετείται χρονικά στην εποχή των δεινοσαύρων σε μία δασώδη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Μέσα σε κεχριμπάρι, που προέρχεται από το ρετσίνι των δέντρων, οι παλαιοντολόγοι βρίσκουν συχνά εγκλωβισμένα μικρά ζώα, κυρίως έντομα. Πρώτη φορά όμως βρίσκουν ένα τόσο ολοκληρωμένο απολίθωμα καβουριού.

    Νέο “φως” στην εξέλιξη των καβουριών

    Οι ερευνητές από ΗΠΑ, Κίνα, Καναδά και άλλες χώρες, με επικεφαλής τον Javier Luque του Τμήματος Οργανισμικής και Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances»,  χαρακτήρισαν αξιοσημείωτο ότι το καλοδιατηρημένο καβούρι μοιάζει πολύ με τα σημερινά.

    Η ανακάλυψη του νέου απολιθώματος ρίχνει νέο φως στην εξέλιξη των καβουριών και στην εξάπλωσή τους στη Γη. Τα πρώτα απολιθώματα θαλάσσιων καβουριών χρονολογούνται πριν από τουλάχιστον 200 εκατομμύρια χρόνια. Τα προηγούμενα λιγοστά και κακοδιατηρημένα μη θαλασσινά απολιθώματα είχαν οδηγήσει τους επιστήμονες στην εκτίμηση ότι τα πρώτα μη θαλασσινά καβούρια βγήκαν στην ξηρά πριν 50 έως 75 εκατομμύρια χρόνια.

    Όμως, η νέα ανακάλυψη μεταθέτει αυτήν την εξέλιξη πολύ πιο πίσω στο παρελθόν, πριν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια χρόνια. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 12 φορές διαφορετικά είδη καβουριών εξελίχτηκαν ανεξάρτητα, ώστε να ζήσουν έξω από το έως τότε θαλασσινό περιβάλλον τους, κατακτώντας την ξηρά.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Τηλεσκόπιο James Webb: Δείτε το unboxing ενός από τα μεγαλύτερα επιστημονικά έργα του αιώνα

     

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles