18.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Νέα χρηματοδοτικά προγράμματα ΓΕΦΥΡΑ ύψους €15 εκατομμυρίων για Έρευνα και Καινοτομία

    Σειρά νέων χρηματοδοτικών Προγραμμάτων ΓΕΦΥΡΑ, ύψους €15 εκατομμυρίων ανακοινώσε το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ). Πρόκειται για τέσσερα νέα Προγράμματα, που έχουν ως βασικό σκοπό την ενίσχυση της έρευνας που παράγεται στην Κύπρο, και την δημιουργία των κατάλληλων βάσεων για την μετατροπή της γνώσης σε προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Τα νέα προγράμματα στοχεύουν επίσης στην ενίσχυση της ιδιωτικής επένδυσης στην Έρευνα και Καινοτομία, αλλά και στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

    Τα τέσσερα νέα Προγράμματα ΓΕΦΥΡΑ, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), έχουν ως ακολούθως: 

    Νησίδες Αριστείας – Προϋπολογισμός ύψους €10 εκατομμυρίων

    Αφορά ερευνητικά έργα σε τομείς αιχμής στα πεδία των Επιστημών Ζωής (€4 εκατομμύρια), των Φυσικών Επιστημών και Μηχανικής (€4 εκατομμύρια), καθώς και των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών (€2 εκατομμύρια).

    Έρευνα στις Επιχειρήσεις – Προϋπολογισμός ύψους €3.6 εκατομμυρίων

    Δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να εντατικοποιήσουν τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες έρευνας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους μέσα από την επένδυση σε Έρευνα και Ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

    Διερεύνηση Βιομηχανικής Εφαρμογής Τεχνολογίας/Τεχνογνωσίας (Προϋπολογισμός ύψους €500.000 με προοπτική αύξησης στο €1 εκατομμύριο)

    Στοχεύουν στην προκαταρκτική διερεύνηση των πιθανών βιομηχανικών εφαρμογών που μπορεί να έχει μια τεχνολογία ή/και τεχνογνωσία.

    Εμπορική Αξιοποίηση Αποτελεσμάτων Έρευνας (Προϋπολογισμός ύψους €400.000)

    Έχει ως στόχο την εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από ερευνητικές δραστηριότητες. Το πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και θα σχεδιαστεί σε συνεργασία με τον Εμπειρογνώμονα Μεταφοράς Γνώσης, Tom Hockaday.

    Ο  Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία, Δρ Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τα Προγράμματα ΓΕΦΥΡΑ του ΙδΕΚ ως «υψίστης σημασίας». Όπως είπε, διασφαλίζουν στο εγχώριο οικοσύστημα πρόσβαση σε χρηματοδότηση για να συνεχίσει το έργο του «σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την εθνική οικονομία, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας.

    Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΙδΕΚ, Θεόδωρος Λουκαΐδης, ανέφερε πως «κτίζοντας στην προηγούμενη εμπειρία, τα συμπεράσματα διαφόρων μελετών και λαμβάνοντας υπόψη τον απολογισμό που έχει γίνει σε σχέση με τα Προγράμματα και την επένδυση του Ιδρύματος κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, έχουμε προχωρήσει στον σχεδιασμό των Προγραμμάτων ΓΕΦΥΡΑ με σκοπό να ενισχύσουμε τις δυνατότητες του οικοσυστήματος αλλά και να βελτιώσουμε συγκεκριμένες αδυναμίες του έτσι ώστε να στηρίξουμε την περαιτέρω εξέλιξή του».

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles