21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Nέα μελέτη αναφέρει λιγότερες τοξικές ουσίες στα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού σε σχέση με τα τσιγάρα

    Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου της Γερμανίας (Bundesinstitut für Risikoforschung) που υπάγεται στο υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας της χώρας, έχοντας ως στόχο την προστασία των καταναλωτών, εκπόνησε ανεξάρτητη έρευνα για την αξιολόγηση των στοιχείων της PMI για το IQOS και να ελέγξει αν μετρώνται συγκρίσιμα επίπεδα τοξικών ουσιών στο αερόλυμά του.

    heat-not-burn-cigarette

    Τα αποτελέσματα της μελέτης της δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Toxicology με κεντρικό συμπέρασμα ότι οι βασικές καρκινογόνες ουσίες που τυπικά μετρώνται στον καπνό του τσιγάρου είναι σημαντικά χαμηλότερες στο αερόλυμα του IQOS. Σημαντικά μειωμένα είναι και τα επίπεδα αλδεΰδων (κατά 80-95%) και πτητικών ενώσεων (κατά 97-99). Ανάμεσα στα αποτελέσματα της μελέτης ξεχωρίζει επίσης το γεγονός ότι η πρόσληψη νικοτίνης του IQOS είναι παρόμοια με αυτή του παραδοσιακoύ τσιγάρου.

    Η μελέτη αναφέρει ότι “τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι σε απόλυτες τιμές επιλεγμένα τοξικά στο αερόλυμα του προϊόντος θερμαινόμενου καπνού συμφωνούν με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η κατασκευάστρια εταιρεία” και ότι “οι σημαντικές μειώσεις των επιπέδων των τοξικών μπορούν να θεωρηθούν ως όφελος σε σύγκριση με τα καιόμενα τσιγάρα”

    Όσον αφορά στη σύγκριση των επίπεδων πίσσας στο τσιγάρο και στο IQOS, η μελέτη αναφέρει ότι μια τέτοια σύγκριση είναι παραπλανητική καθώς το αερόλυμα του IQOS είναι εντελώς διαφορετικό από τον καπνό του τσιγάρου.

    Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου της Γερμανίας τονίζει ότι “χρειάζεται να διενεργηθούν κι άλλες μελέτες, να αξιολογηθούν περαιτέρω οι εκπομπές τοξικών καθώς και να διερευνηθούν πιθανοί άλλοι κίνδυνοι στην υγεία χρησιμοποιώντας συστηματοποιημένες μεθόδους” και ότι “θα πρέπει να αξιολογηθεί στο μέλλον η μακροχρόνια επίπτωση των προϊόντων αυτών στη δημόσια υγεία“.

    Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όταν παρουσιάστηκε η μελέτη για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο στο 15ο συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, που διοργάνωσε το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου (DKFZ) στη Χαϊδελβέργη, ο Dr. Frank Henkler-Stephani, είχε δηλώσει ότι παρόλο που είναι πρόβλημα για τους ερευνητές να κάνουν συστάσεις, δεδομένου ότι οι εκπομπές του αερολύματος εξακολουθούν να είναι μεταλλαξιογόνες, “είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού έχουν σημαντικά μειωμένα τοξικά σε σχέση με το τσιγάρο“.

    Σε κάθε περίπτωση, παρόλο που είναι ακόμα προς αξιολόγηση οι πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, η μελέτη του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Αξιολόγησης Κινδύνου της Γερμανίας επισημαίνει ότι τα προϊόντα που θερμαίνουν και δεν καίνε τον καπνό είναι καινοτόμα για την αγορά των καπνικών και αναμένεται περισσότεροι κατασκευαστές να φέρουν νέα τέτοια προϊόντα. Επομένως, είναι σημαντικό να καθοριστούν τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν τα νέα αυτά προϊόντα. Η αναλυτική αξιολόγηση των βλαβερών και δυνητικά βλαβερών ουσιών στον καπνό μπορεί να βοηθήσει στον καθορισμό αυτών των κριτηρίων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles