21.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Nέο αδειοδοτικό σύστημα για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

    Προγραμματική συμφωνία με στόχο την επίλυση του μείζονος προβλήματος της αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας (και γενικότερα κεραιοσυστημάτων) υπέγραψαν το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ).

    keraies-kinitis-tilefonias

    Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί επί σειρά ετών (ουσιαστικά από την εμφάνιση της κινητής τηλεφωνίας το 1992) την τηλεπικοινωνιακή αγορά η οποία σε πολλές φάσεις της ανάπτυξής της υπηρεσίας έχει υποχρεωθεί να καθυστερήσει τα επενδυτικά της προγράμματα γιατί η Πολιτεία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της αναφορικά με τις άδειες που απαιτούνται.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και σήμερα εκκρεμεί η αδειοδότηση περίπου 1.500 υφιστάμενων παλιών κεραιών, ενώ με ρυθμό που δεν προλαβαίνει την αγορά κινείται η διαδικασία που έχει δομηθεί στην ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) κυρίως εξαιτίας των καθυστερήσεων που προκαλούνται από τις πολεοδομίες. Το αποκαλούμενο Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ) της ΕΕΤΤ για το οποίο ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να συνδεθεί με όλες τις υπηρεσίες οι οποίες εμπλέκονται με τις άδειες των κεραιών, όπως π.χ. οι πολεοδομίες, η αρχαιολογία, τα δασαρχεία, κάτι που δεν προχώρησε, έχει τη δυνατότητα να αδειοδοτεί περί τι 100 κεραίες μηνιαίως όταν οι ανάγκες της αγοράς είναι για 300.

    Η προγραμματική συμφωνία που υπέγραψαν ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός έχει στόχο οι δυο φορείς να εργαστούν από κοινού ώστε τους προσεχείς μήνες το ΤΕΕ να παραδώσει τεχνικές και λειτουργικές βελτιώσεις και συγκεκριμένες λύσεις στα ζητήματα της χωροθέτησης και αδειοδότησης των κεραιών, να δημιουργηθεί ένα νέο ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα αδειοδότησης για τα κεραιοσυστήματα το οποίο θα διασυνδεθεί λειτουργικά με το υφιστάμενο σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών και να καταδειχθούν οι τεχνικές διαδικασίες για την ανάπτυξη ενός νέου, αποτελεσματικού πλαισίου ελέγχου της εγκατάστασης κεραιοσυστημάτων από την πολιτεία. Στην Κοινή Επιτροπή που θα χειριστεί όλα τα παραπάνω ζητήματα συμμετέχει και η ΕΕΤΤ.

    Οι δύο πλευρές έχουν θέσει ένα πάρα πολύ αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα χρειαστούν δύο μήνες για τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, ακόμη δύο μήνες για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού συστήματος και ακόμη ένας μήνας για την πλήρη λειτουργία του νέου πλαισίου. Στόχος είναι ως το καλοκαίρι του 2018 να έχουν υλοποιηθεί όλες οι απαραίτητες εργασίες.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles