16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Νέο χαράτσι σε smartphones και tablets από το Υπουργείο Πολιτισμού!

    UPDATE: Υπερψηφίστηκε με αλλαγές το νομοσχέδιο: Διπλάσιο χαράτσι στα tablets (2%), αποσύρθηκε το τέλος για τα smartphones!

    Ένα νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχετικά με θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, φέρνει ένα πρόσθετο “χαράτσι” που αφορά smartphones και tablets.

    smartphones

    Πρόκειται, ουσιαστικά, για αναθεώρηση προηγούμενου νόμου που προσθέτει smartphones και tablets στη λίστα των συσκευών που πρέπει να φορολογούνται, καθώς επιτρέπουν την αναπαραγωγή ήχου ή περιεχομένου με πνευματικά δικαιώματα. Σ’ αυτή τη λίστα περιλαμβανόταν ήδη ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αναλώσιμα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και αξεσουάρ.

    Η επίμαχη διάταξη αναφέρει χαρακτηριστικά σχετικά με το ζήτημα της “εύλογης αμοιβής για ιδιωτική αναπαραγωγή” μεταξύ άλλων τα εξής:

    Η αµοιβή για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στους οποίους συµπεριλαµβάνονται και οι δικτυωµένες φορητές συσκευές (tablets) και τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) µε µέγεθος εσωτερικής µνήµης τυχαίας προσπέλασης (RAM) άνω των 4 GB ορίζεται σε 1% της αξίας τους.

    Η αµοιβή για τις συσκευές εγγραφής ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας, µαγνητικές ταινίες ή άλλους υλικούς φορείς πρόσφορους για την αναπαραγωγή ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας, στα οποία συµπεριλαµβάνο- νται οι υλικοί φορείς ψηφιακής αντιγραφής εκτός των α- ποθηκευτικών µέσων χωρητικότητας κάτω του 1 TByte όπως επίσης και για συσκευές ή εξαρτήµατα ανεξάρτητα εάν λειτουργούν σε συνάρτηση ή µη µε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και χρησιµοποιούνται για την ψηφιακή αντιγραφή, µετεγγραφή ή µε άλλο τρόπο αναπαραγωγή (εκτός των σαρωτών και των εκτυπωτών) ορίζεται σε 6% της αξίας.

    Σε 4% της αξίας των φωτοτυπικών συσκευών, των σαρωτών, των εκτυπωτών, του χαρτιού κατάλληλου για φωτοτυπίες, καθώς και των αποθηκευτικών µέσων χωρητικότητας κάτω του 1 TByte.

    Διαβάζουμε επίσης πως “η αµοιβή καταβάλλεται από τους εισαγωγείς ή από τους παραγωγούς των αντικειµένων αυτών”, θεωρείται πάντως βέβαιο ότι το κόστος θα μετακυλήσει στον τελικό καταναλωτή, όπως άλλωστε συμβαίνει έως τώρα. Κι όλα αυτά σε μία χώρα με έναν από τους υψηλότερους ΦΠΑ στον κόσμο.

    Άγνωστος παραμένει πάντως ο λόγος που το “χαράτσι” θα επιβληθεί σε συσκευές με βάση την RAM (!) που διαθέτουν (πάνω από 4GB) και όχι τον αποθηκευτικό τους χώρο, όπως θα ήταν λογικότερο σε μία τέτοια περίπτωση.

    Διαβάστε το επίμαχο κομμάτι που αφορά smartphones & tablets στις σελίδες 96-97 του PDF της αιτιολογικής έκθεσης

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles