21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Νέο επεισόδιο στο «σήριαλ» του mobile HD βίντεο

    Και ξαφνικά ήρθαν τα πάνω κάτω στον χώρο του mobile HD βίντεο! Ο λόγος; Η ανακοίνωση του Mobility Display Port (εν συντομία MyDP) από τη Video Electronics Standards Association (λέγε με VESA), μίας νέας τεχνολογίας που στο εγγύς μέλλον θα κάνει την εμφάνισή της στην αγορά –η STMicroelectronics ακούγεται πως ήδη δουλεύει πάνω στα σχετικά τσιπάκια τα οποία παράγει η Analogix.

    Τι είναι όμως το MyDP; Πρόκειται για μία νέα συνδεσμολογία που βασίζεται πάνω στο DisplayPort 1.2 –μιλάμε για ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έως και 5,4 Gbit/s για αναλύσεις βίντεο 1920×1080 στα 60Hz με χρώμα 24-bit. Η «μαγκιά» στο MyDP είναι ότι χρησιμοποιεί τη micro USB θύρα των κινητών, κάτι που επιτρέπει δηλαδή στις συσκευές να φορτίζουν καθώς στέλνουν στην τηλεόραση ή την οθόνη εν γένει βίντεο σε… κινηματογραφική ποιότητα! Η Analogix έχει αναπτύξει τεχνολογία σύνδεσης σε HDMI (και σε DVI και VGA μέσω ειδικών ανταπτόρων) που καταναλώνει λιγότερα από 300 milliwatts και στοιχίζει περί τα 2 δολάρια μόλις, κάτι που σημαίνει ότι τόσο το κόστος, όσο και η κατανάλωση κυμαίνονται σε σχεδόν αμελητέα νούμερα.

    Το MyDP παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη σχετικά πρόσφατη CES, «πονοκεφαλιάζοντας» τους ανθρώπους της Silicon Image. Η τελευταία, βλέπετε, έχει αναπτύξει το MHL, ένα HDMI πρότυπο που έχουν υιοθετήσει αρκετές μεγάλες εταιρείες των χώρων της κινητής τηλεφωνίας (HTC, LG, Toshiba) και των τηλεοράσεων (Samsung, Toshiba, LG). Το MHL αναμένεται φέτος να είναι σε περισσότερες από 100 εκατομμύρια συσκευές ενώ έχει ανακοινωθεί ήδη η έκδοση 2.0 με την υποστήριξη βίντεο 60Hz στα 1080p, κατανάλωση μόλις 30 milliwats και τροφοδοσία μέσω micro USB.

    Το μόνο βέβαιο είναι πως η μάχη του mobile HD βίντεο έχει ξεκινήσει για τα καλά και προμηνύεται ακόμα πιο έντονη στο εγγύς μέλλον. Οι δύο εταιρείες θα παλέψουν μέχρι τελικής πτώσεως για την επικράτηση των προφίλ τους σε έναν αγώνα που δεν χωρούν προγνωστικά. Μεγάλος κερδισμένος; Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ο τελικός καταναλωτής…

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles