12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Νέο ημερολόγιο των Μάγια δείχνει πως ο κόσμος ΔΕΝ θα τελειώσει στις 21.12.12…

    Πριν καιρό σας είχαμε γράψει για μία συνέντευξη τύπου που είχαν δώσει αρχαιολόγοι που ασχολούνται με τα ευρήματα στις ανασκαφές των τοποθεσιών που διέπρεψε ο πολιτισμός των Μάγια, οι οποίοι προσπαθούσαν  (άλλη μία φορά) να πείσουν την Χριστιανική κυρίως  παγκόσμια κοινότητα πως τα ευρήματα δεν συνδέονταν για κανένα λόγο με τους θρύλους περί καταστροφής του κόσμου.

    Το LiveScience μας αποκαλύπτει με περισσή χαρά πως ανακαλύφθηκε το παλαιότερο (μέχρι στιγμής) ημερολόγιο των Μάγια και στολίζει έναν υπέροχα ζωγραφισμένο τοίχο στα ερείπια μίας πόλης στο τροπικό δάσος της Γουατεμάλα.

    Σε συνέντευξη του, ο αρχαιολόγος William Saturno, από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, αποκαλύπτει κάποια από τα στοιχεία των ανακαλύψεών του που θα δημοσιευτούν στο περιοδικό Science. Λέει λοιπόν πως το 2010, ένας από τους φοιτητές του, ανακάλυψε κάποιες τοιχογραφίες σε ένα μικρό δωμάτιο 2 επί 2 μέτρων. Στην αρχή ο Saturno δεν τους έδωσε και ιδιαίτερη σημασία, καθώς το πρώτο που αντίκρισε, ήταν μεν εντυπωσιακό αλλά… τετριμμένο. Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, ήταν το πορτρέτο ενός βασιλιά των Μάγια, που καθόταν σε ένα θρόνο και φορούσε ένα κόκκινο στέμμα με εντυπωσιακά φτερά. Συνεχίζοντας τις «αποκαλύψεις» στο μικροσκοπικό δωμάτιο, ο Saturno είδε να αποκαλύπτονται στον ανατολικό τοίχο, μία σειρά από μικρά, σύνθετα ιερογλυφικά. Σύντομα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως πρόκειται για ημερολόγιο.


    Το ημερολόγιο αυτό φαίνεται να προστέθηκε στον τοίχο μετά τις μορφές. «Είναι σαν να έχεις ένα πίνακα στο γραφείο σου και γράφεις πάνω τις εξισώσεις για να μην τις ξεχάσεις». Τι διαφορετικό είχε όμως αυτό το ημερολόγιο σε σχέση με το προηγούμενο;

    Λυπούμαστε που θα «την χαλάσουμε» στους καταστροφολόγους αλλά, αυτό το ημερολόγιο δεν περιορίζεται στα 13 “baktun” όπως το προηγούμενο, δηλαδή 13 περιόδους των 400 ετών περίπου. Αυτά τα baktun άλλωστε ήταν που οδήγησαν στην φημολογία για το τέλος του χρόνου, που οι ιεραπόστολοι ερμήνευσαν ως «το τέλος του κόσμου», καθώς κάτι τέτοιο ταίριαζε με την πεποίθηση των Χριστιανών περί δευτέρας παρουσίας κλπ. Το νεοαποκαλυφθέν ημερολόγιο διαθέτει υπολογισμούς για 17 baktun και όχι μόνο.

    Το νεοανακαλυφθέν ημερολόγιο των Μάγια, φέρουν υπολογισμούς για το Φεγγάρι, τον Ήλιο και πιθανότατα την Αφροδίτη και τον Άρη. Ενώ οι ημερομηνίες φτάνουν μέχρι και 7000 χρόνια μετά.

    Η αποκάλυψη του δωματίου της πόλης Xultun, στη Γουατεμάλα θεωρείται εξαιρετικά σημαντική και αναμένεται να βγάλει κι άλλες «ειδήσεις» για τον χώρο της αρχαιολογίας, αλλά και του τρόπου που αντιμετωπίζουμε τον πολιτισμό των Μάγια. Και στη σχετική δημοσίευση του περιοδικού Science αναμένουμε να δούμε και πολύ περισσότερο ενδιαφέρουσες φωτογραφίες.

    Όσο για το τέλος του κόσμου; Για τον καθένα από εμάς, ο κόσμος μπορεί να τελειώσει όποτε θέλει. Για όλους μαζί όμως, επιτρέψτε μας να διατηρούμε βάσιμες αμφιβολίες και να εμπιστευόμαστε περισσότερο τους αρχαιολόγους.

    Πηγές: LiveScience, Digital Trends

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles