22.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Νέο σχέδιο νόμου για την αποκρατικοποίηση της Cyta

    cyta

    Νέες «φόρμουλες» περιλαμβάνει το νέο σχέδιο νόμου και οι σχετικοί κανονισμοί περί Υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών για την αποκρατικοποίηση της Cyta. Με την κίνηση αυτή ουσιαστικά, επιχειρείται για 2η φορά, η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται αυτή τη φορά η δέσμευση δια νόμου ότι ο ιδιοκτησιακός έλεγχος θα παραμείνει στο κράτος, το οποίο θα διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών στη διάδοχο εταιρεία που θα δημιουργηθεί.

    Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προνοεί ότι με διάταγμα του υπουργικού συμβουλίου θα καθοριστούν τα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις της Αρχής τα οποία θα μεταφερθούν στην διάδοχο εταιρεία η οποία θα είναι ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης που θα ανήκει εξ’ ολοκλήρου στο κράτος. Παράλληλα με βάση τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, η Κυπριακή Δημοκρατία εγγυάται τις υποχρεώσεις που δεν θα μεταφερθούν στην ανάδοχο εταιρεία και οι οποίες περιλαμβάνουν συμβατικές κι άλλες σχέσεις της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου  με τους εργαζόμενους της, τις υποχρεώσεις σε σχέση με τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και τα ωφελήματα των εργαζομένων της.

    Όσον αφορά τους υπαλλήλους, αναφέρεται πως θα συνεχίσουν να είναι υπάλληλοι της Αρχής οι οποίοι όμως πλην εκείνων των οποίων η εργασία κατά την κρίση της Αρχής δεν σχετίζεται με τα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις της Αρχής που μεταφέρονται στη διάδοχο εταιρεία, θα εργάζονται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στη διάδοχο εταιρεία, και θα θεωρείται ότι, μέχρι την αφυπηρέτηση τους, τους έχει δοθεί άδεια άνευ απολαβών από την Αρχή. Οι όροι εργοδότησης θα μεταφέρονται και στη νέα εταιρεία. Σε περίπτωση ύπαρξης νέας συλλογικής σύμβασης μεταξύ της διαδόχου εταιρείας και των υπαλλήλων, οι υπάλληλοι θα εργοδοτούνται από την διάδοχο εταιρεία σύμφωνα με τους όρους της συλλογικής σύμβασης.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles