18.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Neuralink: Ο πρώτος ασθενής με εμφυτευμένο chip μετακινεί mouse με τη σκέψη

    Ο πρώτος ασθενής, στον οποίο εμφυτεύτηκε chip τη Neuralink, φαίνεται πως έχει ανακάμψει και μπορεί να ελέγχει το mouse ενός υπολογιστή χρησιμοποιώντας τις σκέψεις του, σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας Elon Musk.

    “Η πρόοδος είναι καλή και ο ασθενής φαίνεται να έχει ανακάμψει πλήρως, χωρίς καθόλου αρνητικές επιπτώσεις. Μπορεί να μετακινεί ένα ποντίκι στην οθόνη απλά με τη σκέψη,” ανέφερε ο Musk σε σχετική ανάρτηση στο X.

    Η εταιρεία εμφύτευσε ένα chip σε άνθρωπο για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, όπως έγινε γνωστό τον περασμένο μήνα. Το Σεπτέμβριο, η startup είχε ανακοινώσει ότι πήρε έγκριση από τις αμερικανικές αρχές για να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους, προκειμένου να βοηθήσει με την τεχνολογία της αυτούς που έχουν υποστεί τραυματικές κακώσεις.

    Τα σχέδια του Musk για τη Neuralink

    Η ταυτότητα του πρώτου ασθενούς δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αν και η Neuralink ανακοίνωσε πέρυσι ότι αναζητούσε τετραπληγικά άτομα για τις δοκιμές της. Το chip εγκαταστάθηκε χειρουργικά σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση κίνησης, με στόχο τη δυνατότητα ελέγχου ενός ποντικιού ή ενός πληκτρολογίου υπολογιστή με τις σκέψεις. Σύμφωνα με τον Musk, η εταιρεία προσπαθεί τώρα να βελτιώσει τις επιδόσεις του συστήματος, επιδιώκοντας να επιτύχει μεγαλύτερη ακρίβεια και ευαισθησία, με στόχο τον έλεγχο περισσότερων λειτουργιών υπολογιστή με τις σκέψεις.

    Ο Musk έχει δηλώσει ότι έχει πολλά σχέδια σχετικά με το μέλλον της Neuralink, προβλέποντας ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία παθήσεων όπως η παχυσαρκία, ο αυτισμός, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια. Παράλληλα, η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις, καθώς έχει λάβει επανειλημμένες κλήσεις για επιθεωρήσεις ως προς τα πρότυπα ασφαλείας της. Επιπλέον, έχει επιβληθεί πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ σχετικά με τη διακίνηση επικίνδυνων υλικών.

    Διαβάστε επίσης:

    Στο “μικροσκόπιο” των Αρχών η Neuralink του Elon Musk για άσκοπο βασανισμό ζώων

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles