17.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Neuralink: O πρώτος ασθενής παίζει σκάκι με τη σκέψη του (video)

    Πριν από λίγο καιρό, ο Elon Musk ανακοίνωσε ότι ο πρώτος ασθενής υποβλήθηκε επιτυχώς σε εμφύτευση chip εγκεφάλου από τη Neuralink, πραγματοποιώντας την πρώτη κλινική δοκιμή. Το chip εγκαταστάθηκε χειρουργικά σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση κίνησης, με στόχο τη δυνατότητα ελέγχου ενός ποντικιού ή ενός πληκτρολογίου υπολογιστή με τις σκέψεις. Τώρα, η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα ένα σύντομο demo με τον 29χρονο Nolan Arbaugh, ο οποίος έμεινε παράλυτος από τον λαιμό και κάτω μετά από ατύχημα σε κατάδυση πριν από οκτώ χρόνια.

    Το πρώτο video της Neuralink

    Στο video, ο Arbaugh εξηγεί ότι μετά την επέμβαση – την οποία χαρακτήρισε “πολύ εύκολη” – έπρεπε να μάθει να διαχωρίζει την “φανταστική κίνηση από την προσπάθεια κίνησης” προκειμένου να ελέγξει έναν κέρσορα στην οθόνη.

    Στο video, το οποίο περιλαμβάνει επίσης έναν μηχανικό της Neuralink, ο Arbaugh δείχνει το BCI κινώντας τον κέρσορα στην οθόνη ενός φορητού υπολογιστή και διακόπτει τον music player που φαίνεται στην οθόνη. Ανέφερε επίσης ότι το εμφύτευμα του επιτρέπει να παίξει σκάκι και Civilization VI. Σημείωσε ότι προηγουμένως είχε χρησιμοποιήσει άλλες βοηθητικές συσκευές όπως τα mouthsticks, αλλά ότι το εμφύτευμα της Neuralink του επέτρεψε να παίζει για περισσότερη ώρα, ακόμη και online. Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει στη διάθεσή του περίπου οκτώ ώρες πριν το εμφύτευμα χρειαστεί να φορτιστεί (δεν είναι σαφές πώς λειτουργεί η φόρτιση).

    Ο Arbaugh έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε το εμφύτευμα τον Ιανουάριο, αφού η Neuralink ξεκίνησε τις πρώτες δοκιμές ασθενών πέρυσι. Σύμφωνα με τον Musk, η εταιρεία προσπαθεί τώρα να βελτιώσει τις επιδόσεις του συστήματος, επιδιώκοντας να επιτύχει μεγαλύτερη ακρίβεια και ευαισθησία, με στόχο τον έλεγχο περισσότερων λειτουργιών υπολογιστή με τις σκέψεις.

    Δείτε στη συνέχεια το video

     

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles