23.6 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
More

    Αυτό είναι το ολοκαίνουργιο Apple OS X Mountain Lion που θα κοστίζει σχεδόν τζάμπα

    Μπορεί να είχε ανακοινωθεί πριν από μερικούς μήνες, όμως η έκδοση Mountain Lion του OS X έκανε την επίσημη πρώτη της μόλις σήμερα. Για να μην σε ζαλίζω όμως με πολύ πληροφορία, μάθε τα 9 βασικά πράγματα για το νέο λειτουργικό από τώρα. Πάμε.

    1. Messages.

    Ότι και το iMessages για iPhone. Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή μπορείς να επικοινωνείς με άλλους χρήστες Mac ή iPhone και iPad αξιοποιώντας τον τηλεφωνικό αριθμό ή το Apple ID σου. To καλό είναι ότι σου δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιείς και τις υπόλοιπες υπηρεσίες του iChat όπως AIM, Yahoo, Google Talk κλπ. χωρίς κανένα περιορισμό.

    2. iCloud.

    Η είδηση είναι ότι ενσωματώνεται στο νέο λειτουργικό. Πλέον μπορείς να συγχρονίζεις τα πάντα στο σύννεφο, από το ημερολόγιο μέχρι τις σημειώσεις και τα email σου. Επίσης σου δίνεται η δυνατότητα να κάνεις online editing σε κείμενα,μέσω της νέας υπηρεσίας που η Apple βαπτίζει “Documents in the Cloud”. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και το Pages. Γράφεις ένα κείμενο σε μια συσκευή Apple και εκείνο μεταφέρεται αυτόματα σε όλες τις συμβατές συσκευές. To ίδιο ισχύει και για τα applications “Numbers”, “Keynote”, “Preview” και “TextEdit”.

    3. Notification center.

    Περιλαμβάνει ειδοποιήσεις και banners συγκεντρωμένα σε ένα σημείο, ενώ θυμίζει πολύ το interface που γνωρίσαμε στο iOS. Το καλό είναι ότι μένει πάντα στην κορυφή της οθόνης για να μπορείς να έχεις άμεση πρόσβαση σε αυτό. Στα MacBook που ενσωματώνουν και καταδεικτό αφής, με ένα swipe μπορείς να τα δεις όλα απευθείας, τακτοποιημένα σε μια λίστα.

    4. Νέος Safari.

    Η σημαντικότερη αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν είναι η ενοποιημένη αναζήτηση που θυμίζει Google Chrome. Επίσης ο νέος browser εντοπίζει αυτόματα τα favorites από όλες τις συσκευές και την ίδια στιγμή σου επιτρέπει να συνεχίσεις το σερφάρισμα στον Mac σου, από εκεί που το είχες αφήσει στο iOS – η υπηρεσία λέγεται iCloud Tabs και συγχρονίζει αυτόματα τα δεδομένα μεταξύ διαφορετικών Apple μηχανημάτων. Ένα εξίσου ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι το “Tab View” που προβάλει ταυτόχρονα όλα τα ανοιχτά παράθυρα ανοιχτά με pinch to zoom. Στην ουσία πρόκειται για την λειτουργία που βρίσκεις ήδη στον mobile Safari.

    5. Power Nap.

    Επιτρέπει στον Mac υπολογιστή να λειτουργεί ενώ βρίσκεται σε sleep mode. Δηλαδή να δέχεται updates και την ίδια στιγμή να παίρνει backup. Από το Mail, τις επαφές, το ημερολόγιο, τις υπενθυμίσεις, τις σημειώσεις μέχρι την υπηρεσία Find My Mac και Documents in the Cloud ο Mac κατεβάζει αυτόματα ενημερώσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, δεν ακούγεται τίποτα, ο ανεμιστήρας δεν λειτουργεί το ίδιο και ο φωτισμός. Μάλλον ο πιο έξυπνος και γρήγορος τρόπος για να έχεις τα πάντα μπροστά σου έτοιμα με το που ανοίξεις και πάλι τον υπολογιστή. Η υπηρεσία είναι συμβατή με τη 2η γενιά των Air  και του MacBook Pro με την οθόνη Retina.

    6. AirPlay.

    Ή ακόμη καλύτερα AirPlay Mirroring. Αυτό που κάνει είναι να μεταφέρει οτιδήποτε εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή, αυτόματα στην τηλεόραση σου. Λειτουργεί χωρίς καλώδια και προσφέρει μέχρι και ασύρματη ακρόαση μουσικής μέσα από ένα πανεύκολο περιβάλλον χρήσης.

    7. Game Center.

    Ο κλώνος του Game Center που γνωρίσαμε στο iOS 5. Το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι σου επιτρέπει να παίζεις multiplayer παιχνίδια δημιουργώντας απλά και μόνο έναν λογαριασμό. Με την ίδια ευκολία προβάλει τις επιδόσεις σου στα leaderboards ,ούτως ώστε να μπορείς να κάνεις τις συγκρίσεις σου με άλλους παίκτες ανά τον κόσμο.

    8.  Gatekeeper

    Η λειτουργία που φροντίζει για την ασφάλεια σου. Με τη χρήση του Gatekeeper μπορείς να περιορίσεις τόσο τη λήψη περιεχομένου χωρίς την έγκριση σου, όσο και τη λήψη κακόβουλου λογισμικού. Πιο συγκεκριμένα έχεις τις εξής τρεις επιλογές: να κατεβάζεις εφαρμογές οπουδήποτε από το διαδίκτυο, να εγκαθιστάς applications που υπάρχουν μόνο στο Mac App Store ή να επιλέγεις μόνο όσα προέρχονται από εγκεκριμένους developers. Θα σας φανεί χρήσιμο ιδίως αν έχεις παιδιά.

    9. Twitter & Facebook

    Και τα δυο κοινωνικά δίκτυα ενσωματώθηκαν πλήρως στο νέο OS X. Που σημαίνει ότι μπορείς ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε και αν βρίσκεσαι στον υπολογιστή σου, να ανεβάζεις φωτογραφίες, να αφήνεις σχόλια ή να δημιουργείς ένα καινούργιο status update. Τα ίδια ισχύουν φυσικά και για το Twitter. Το καλό είναι ότι μόλις λάβεις κάποιο mention ή μήνυμα, θα δεις την ειδοποίηση άμεσα στον υπολογιστή σου.

    Να σημειωθεί εδώ ότι το Mountain Lion θα κυκλοφορήσει τον μήνα Ιούλιο στην τιμή των 19,90 δολαρίων που, όπως και να το δει, είναι πρόκληση.



    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles