15.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Εγκρίθηκε νέο εμφύτευμα για επιληπτικούς ασθενείς

    Όσοι γνωρίζετε για την επιληψία, έχετε κάποιον γνωστό/φίλο ή, ακόμη χειρότερα, εσείς οι ίδιοι υποφέρετε από αυτή, σίγουρα γνωρίζετε και το πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι όταν εκδηλώνεται με τη μορφή κάποιας κρίσης. Οι ασθενείς προσπαθούν να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα με φαρμακευτικές αγωγές, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων δεν ανταποκρίνεται σε αυτές, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δυσμενή θέση.

    Χαροποιεί, λοιπόν, το γεγονός πως το FDA των ΗΠΑ έδωσε έγκριση (PDF) για τη διάθεση ενός νέου εμφυτεύματος (RNS System), το οποίο μέχρι στιγμής έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στις δοκιμές. Το εμφύτευμα είναι σχεδιασμένο από μια εταιρεία στην Καλιφόρνια, ονόματι NeuroPace, που ιδρύθηκε το 1997 και ειδικεύεται σε τέτοιου είδους συσκευές.

    epilepsydevice2

    Το ηλεκτρονικό εμφύτευμα αποτελείται από το κυρίως σώμα του που έχει μορφή και μέγεθος USB stick και από το οποίο ξεκινούν δύο «ηλεκτρόδια» με κατάληξη νευρώνων μέσα στο κρανίο του ασθενούς. Κατά τις δοκιμές που διεξήχθησαν, το εμφύτευμα μείωσε τουλάχιστον κατά 50% τις επιληπτικές κρίσεις περίπου 5 στους 10 ασθενών (55%), αποδεικνύοντας μεν ότι έχει αποτελέσματα, αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί ακόμη σίγουρη λύση για το πρόβλημα και των 3 εκατομμυρίων Αμερικανών επιληπτικών. Αξίζει να σημειωθεί πως σε ορισμένους ασθενείς της ομάδας δοκιμών δώθηκαν ψεύτικα εμφυτεύματα που δεν λειτουργούσαν, ώστε να μελετηθεί το λεγόμενο “placebo effect”: Αυτοί είδαν 17,3 % μείωση των κρίσεών τους σε μια περίοδο 3 μηνών, ενώ οι υπόλοιποι με τα λειτουργικά εμφυτεύματα είδαν 37,9 % μείωση.

    Όπως κι αν έχει, το εμφύτευμα πήρε την έγκριση και έτσι θα μπορεί να διατεθεί στην αγορά με ασφάλεια. Μακροπρόθεσμα θα φανεί η επιτυχία ή η αποτυχία του, εμείς ελπίζουμε στην πρώτη φυσικά, ώστε να ανακουφισθούν πολλά εκατομμύρια επιληπτικοί σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles