17 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Η επόμενη επανάσταση στις μπαταρίες των smartphones, θα είναι το ρύζι

    Το ρύζι που παράγεται στον πλανήτη κάθε χρόνο, θρέφει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Στην Κίνα μόνο, η παραγωγή το 2010, έφτασε τους  197 εκατομμύρια τόνους. Το 20% της συνολικής παραγωγής ρυζιού όμως, είναι φλοιοί. Οι οποίοι δεν τρώγονται, αλλά… περιέχουν διοξείδιο του πυριτίου. Τι σημαίνει αυτό; Μπαταρίες!

    rice-husks-660x441

    Ερευνητές από τη Νότιο Κορέα σκέφτηκαν να εκμεταλλευτούν αυτή την μη βρώσιμη πρώτη ύλη. Θέλουν να μετατρέψουν τον φλοιό του ρυζιού σε πυρίτιο και τα αποτελέσματα των ερευνών τους, έχουν ήδη δημοσιευτεί.

    Με την ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη για μπαταρίες (πολλώ δε για καλές μπαταρίες), τόσο σε smartphones και κινητές συσκευές, όσο και υβριδικά αυτοκίνητα, οι ερευνητές ευελπιστούν να χρησιμοποιήσουν το πυρίτιο για να αντικαταστήσουν τον γραφίτη που χρησιμοποιείται στις ανόδους των μπαταριών ιόντων λιθίου, λύση που αυξάνει την αυτονομία των μπαταριών. Αν καταφέρουν να βρουν και μία πιο φτηνή πηγή για να εξασφαλίζουν το πυρίτιο αυτό, θα είναι και φτηνότερες.

    Ο φλοιός του ρυζιού χρησιμοποιείται και για άλλους λόγους. Όπως την παραγωγή τούβλων ή ως βιοκαύσιμο για φούρνους. Αλλά ένας από τους επικεφαλείς της ερευνητικής ομάδας στη Νότιο Κορέα δεν πιστεύει πως η χρήση των φλοιών για την παραγωγή πυριτίου θα διακινδυνεύσει τις άλλες χρήσεις.

    «Η συνολική ποσότητα που χρειάζεται για την παγκόσμια παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου είναι πολύ μικρότερη από την ποσότητα φλοιών ρυζιού που παράγεται ετησίως. Έτσι, η προσφορά θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που χρειάζεται για τις μπαταρίες».

    Οι ερευνητές απέσπασαν το διοξείδιο του πυριτίου από τον φλοιό του ρυζιού, χρησιμοποιώντας θερμότητα και οξύ. Έπειτα, μετέτρεψαν το διοξείδιο του πυριτίου σε πυρίτιο και το χρησιμοποίησαν στις μπαταρίες λιθίου. Διαπίστωσαν πως οι μπαταρίες αυτές ήταν πολύ περισσότερο αποδοτικές από αυτές που κατασκευάζονται από παραδοσιακά κράματα πυριτίου.

    Ρύζι λοιπόν αγαπητοί. Εξ όσων γνωρίζουμε, τόσο η Λαμία όσο και οι Σέρρες παράγουν εξαίρετης ποιότητας ρύζι. Ίσως είναι η αφορμή για να παράγουμε και φτηνό πυρίτιο.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles