22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Nik Storonsky: Ο CEO της Revolut, αφηγείται την εμπειρία της κατάρρευσης της Lehman Brothers, στην οποία εργαζόταν τότε ως trader

    CEO Revolut Nik Storonsky

    10 χρόνια μετά την πτώση της Lehman Brothers, τον προπομπό της αδυσώπητης οικονομικής κρίσης οι επιπτώσεις της οποίας δεν άφησαν κανένα ανεπηρέαστο – φυσικά ούτε και την Κύπρο – καθώς το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα κλυδωνίστηκε συνθέμελα, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το αφήγημα που σας παρουσιάζουμε πιο κάτω, το οποίο προέρχεται από τον σημερινό CEO της Revolut, Nik Storonsky, ο οποίος την κρίσιμη εκείνη περίοδο εργαζόταν ως trader στην Lehman.

    Ποιος ήταν ο ρόλος σας στη Lehman; Πόσο καιρό ήσουν εκεί;

    Ήμουν Equity Derivatives Trader  στη Lehman για 2 χρόνια, από το 2006-2008.

    Μήπως είχατε υποψίες ότι το επιχειρηματικό μοντέλο επρόκειτο να καταρρεύσει (ειδικά γύρω από την εξάρτηση από τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση);

    Καθόλου, ήταν μεγάλη και ισχυρή επενδυτική τράπεζα, οπότε η ανακοίνωση ήρθε ως σοκ (όπως για πολλους), χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση.
    Το επιχειρηματικό μοντέλο τιτλοποίησης ήταν κατανοητό σε ολόκληρη την τράπεζα;

    Ναι, ήταν.

    Πότε άρχισες να έχεις υποψίες και να συνειδητοποιείς ότι συμβαίνει κάτι μεγάλο;

    Όταν η τιμή του μετοχικού κεφαλαίου της Lehman Brothers έπεσε στο μηδέν για ένα δευτερόλεπτο – σκεφτήκαμε ότι υπήρξε πρόβλημα στο τερματικό της Bloomberg. Αμέσως έφτασε τα 20 δολάρια. Ωστόσο, ήταν ένα κακό σημάδι – σε 2 εβδομάδες χτύπησε ξανά το μηδέν λόγω της ανακοίνωσης για πτώχευση.

    Σε ποιο σημείο έγινε σαφές από την τράπεζα πήγαινε προς τα κάτω;

    Μόνο κατά την αναγγελία – κανείς δεν πίστευε ότι θα ερχόταν η πτώχευση. Για τον επόμενο μήνα ψάχναμε δουλειά και υπήρξαν φήμες ότι η Nomura απέκτησε το franchise.

    Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από την εβδομάδα που έπεσε η τράπεζα;

    Ήμασταν στο γραφείο χωρίς να κάνουμε τίποτα απολύτως, το οποίο ήταν σουρεαλιστικό. Καμία από τις οθόνες συναλλαγών δεν ήταν ενεργοποιημένη. ‘Ολοι έπαιζαν το μόνο online παιχνίδι που δεν έχει μπλοκάρει – το οποίο αφορούσε την κατάρριψη ελικοπτέρων. Έγινε κάτι σαν ένας άτυπος διαγωνισμός για να αποτρέψει την πλήξη.

    Τι συνέβη στον απόηχο των συναρακτικών αυτών γεγονότων;

    Ήμουν τυχερός γιατί ποτέ δεν είχα μείνει πραγματικά χωρις δουλειά. Η Nomura αγόρασε το τμήμα μου και ταυτόχρονα έλαβα μια προσφορά από την Credit Suisse, την οποία και δέχτηκα. Έφτασα όπως κάθε μέρα στο γραφείο στην ώρα μου, όπως και οι περισσότεροι. Ωστόσο, θα μπορούσατε να δείτε ήδη ανθρώπους από άλλα τμήματα που μάζευαν τα πράγματά τους σε κούτες για να φύγουν, και τους ανθρώπους που δεν έχουν καμία δουλειά να κάνουν. Εκείνοι των οποίων οι θέσεις εργασίας ήταν αβέβαιες ήταν αρκετά φορτισμενοι, ήμασταν απλά τυχεροί ότι η ομάδα μας είχε κάποια ασφάλεια εργασίας.

    Γνωρίζατε εκείνη τη στιγμή πόσο μεγάλη επίπτωση θα είχε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα;

    Εκείνη την εποχή δεν μπορούσα να κατανοήσω το αποτέλεσμα που θα είχε. Μόλις είχα αποφοιτήσει και βρισκόμουν σε δουλειά που μου άρεσε.

    Πότε άρχισαν οι σκέψεις για τη Revolut, μπορείτε να τις συνδέσετε απευθείας με τη Lehman ή ήταν κάτι άλλο που το πυροδότησε;

    Είδα από πρώτο χέρι ότι η Lehman ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει τεχνολογία που ήταν πολύ καλύτερη σε σύγκριση με άλλες τράπεζες, αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς δεν ήταν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Μου δίδαξαν τις θεμελιώδεις δεξιότητες που πιστεύω ότι με έφτασαν στο σημείο όπου είμαι σήμερα. Η εκκίνηση οτιδήποτε καινούργιου είναι εξαιρετικά δύσκολη και πρέπει πραγματικά να έχεις χαρακτήρα, νοοτροπία και μυαλά για να σπάσεις τοίχους, κάτι που σίγουρα μας είχε ενσταλαχθεί όσο ήμασταν στη Lehman.

    Πολλά από τα κορυφαία στελέχη της Lehman Brothers που έφυγαν μετά την κατάρρευση αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Μια γενιά επιχειρηματιών γεννήθηκε από τις στάχτες, αλλά ήταν αρκετά απογοητευμένοι με το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όπως ανέφερα, ήμουν ένας από τους τυχερούς. Ο Nomura αγόρασε το τμήμα μας, αλλά κατέληξα να λαμβάνω μια προσφορά από την Credit Suisse, όπου τελικά συναντήθηκα με τον Vlad Yatsenko, συνιδρυτής και CTO της Revolut. Ήμασταν τόσο απογοητευμένοι με τις χρεώσεις που σχετίζονταν με την αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό και ιδρύσαμε τη Revolut τον Ιούλιο του 2015 ως ένα τρόπο για την ανοικοδόμηση από το μηδέν μιας εναλλακτικής τραπεζικής λύσης με τη χρήση της τεχνολογίας. Η Revolut είναι σήμερα η ταχύτερα αναπτυσσόμενη fintech της Ευρώπης, έχοντας εξασφαλίσει $336 εκατομμύρια από επενδυτές και κεφαλαιοποίηση που φτάνει τα $1,7 δις. Ανοίγουμε 8.000 νέους λογαριασμούς κάθε μέρα και έχουμε ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια πελάτες σε όλη την Ευρώπη.

    Πιστεύετε ότι ο τραπεζικός τομέας έχει αλλάξει η παραμείνει ο ίδιος;

    Οι τράπεζες έχουν χάσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην πρόσληψη. Τα τελευταία 10 χρόνια, έχουμε αρχίσει να βλέπουμε ότι όλα τα λαμπρά νεαρά μυαλά πηγαίνουν στην τεχνολογία. Είναι διψασμένοι και αυτό τους οδηγεί στην επιτυχία.

    Τι νομίζετε για το μεταβαλλόμενο τοπίο των τραπεζών από τότε; Οι τράπεζες στην Ευρώπη, για παράδειγμα, αναγκάστηκαν να απορρίψουν ένα τεράστιο ποσό επισφαλών δανείων, να αναθεωρήσουν τα μοντέλα τους, δηλαδή το μοντέλο της επενδυτικής τραπεζικής, να προωθηθούν στην ψηφιακή εποχή. Πιστεύετε ότι έχουν κάνει αρκετά;

    Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες δεν επιτρέπουν την υπερβολική μόχλευση στις τράπεζες, επομένως είμαστε πολύ καλύτερα προστατευμένοι από τα περιστατικά αυτά που συμβαίνουν ξανά. Σημαντικές αλλαγές στο ρυθμιστικό σύστημα βοήθησαν, παράλληλα με τις τράπεζες που ενισχύουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

    Πιστεύετε ότι νέες επιχειρήσεις θα άρουν το εμπόδιο της εμπιστοσύνης; Είναι αδιαμφισβήτητο ότι – παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν δικά τους θέματα εμπιστοσύνης – εξακολουθούν να είναι τα σεβαστά ονόματα στις επιχειρήσεις και είναι πιθανό να παραμείνουν, σε βάρος των καταναλωτών.

    Ναι, νομίζω ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να εμπιστεύονται περισσότερο τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, αλλά θα έλεγα ότι η εμπιστοσύνη στις τράπεζες δεν είναι τόσο ισχυρή. Πρόσφατα σκάνδαλα που υπονόμευσαν τα μεγαλύτερα ονόματα και νομίζω ότι αρχίζουμε να βλέπουμε τις νεοσύστατες επιχειρήσεις να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Fintech να επενδύσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μέσω της διαφάνειας, της ειλικρίνειας, της συνεργασίας και της καλύτερης πελατειακής εμπειρίας.

    Πιστεύετε ότι ενδέχεται να υπάρχουν πολλές ψηφιακές τράπεζες / επιχειρήσεις ηλεκτρονικού χρήματος στην αγορά αυτή τη στιγμή; Θα υπάρξει ποτέ κάποια στιγμή, όταν είναι ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την ενοποίηση / συγχώνευση; Αυτό είναι ένα ερώτημα που αντιμετωπίζουν στην πραγματικότητα πολλές μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης αυτή τη στιγμή.

    Πιστεύουμε ότι ο αυξημένος ανταγωνισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία. Όσο υπάρχει καινοτομία, υπάρχει χώρος για περισσότερους παίκτες στο χώρο. Αν οι υπηρεσίες συνεχίσουν να δημιουργούν νέα προϊόντα ή να χρησιμοποιούν νέα τεχνολογία, θα μπορουμε να προσφέρουμε μια πιο ανταγωνιστική αγορά και να προσφέρουμε καλύτερες εμπειρίες τους χρήστες. Πιστεύουμε επίσης ότι ο ανταγωνισμός στο χώρο μας εμποδίζει την εφησυχασμό. Εάν οι εταιρείες προσπαθούν συνεχώς να δημιουργήσουν καλύτερα χρηματοοικονομικά προϊόντα για τους πελάτες τους, θα βελτιώσουμε τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στο σύνολό του.

    Πολλές από τις μεγαλύτερες τράπεζες έχουν πάρα πολύ εσωτερική πολυπλοκότητα για να ανταγωνιστουν τις ταχείες και ευκίνητες νεοσύστατες επιχειρήσεις και ψηφιακές τράπεζες. Προκειμένου να προσαρμοστούν, αναμένουμε από αυτούς να εδραιώσουν και να αποκτήσουν πολλά υποσχόμενες startups. Αναμένουμε από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να είναι πιο ευέλικτες από τις παραδοσιακές τράπεζες για να αρχίσουν να επενδύουν σε υποσχόμενες τεχνολογικές πλατφόρμες και νεοσύστατες εταιρείες!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles