21.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Nintendo: Η χειρότερη χρονιά στην οικονομική ιστορία της

    Δραματικά εξελίσσεται το οικονομικό έτος για τη Nintendo. Η ιαπωνική εταιρεία υποχρεώθηκε να αναπροσαρμόσει τις προσδοκίες της για φέτος και συγκεκριμένα να ρίξει τις προσδοκώμενες πωλήσεις του Wii U από τα 9 εκατ. τεμάχια στα 2,8 εκατ. καθώς και εκείνες του 3DS από τα 18 εκατ. στα 13,5 εκατ. τεμάχια. Μία από τα ίδια και στο software, με τις πωλήσεις των τίτλων του Wii U να αναμένονται να φτάσουν τα 19 εκατ. αντίτυπα από τα 38 εκατ. που ήταν αρχικά ενώ εκείνοι του 3DS έπεσαν από τα 80 εκατ. στα 66 εκατ. αντίτυπα.

    2013-worst-year-for-nintendo

    Ως εκ τούτου, η Nintendo αναμένει στο τέλος του οικονομικού της έτους (Μάρτιος 2014) να έχει απώλειες ύψους ¥35 δισ. ή αν το θες σε ευρώ, 247,98€ εκατ., απόρροια των χαμηλών πωλήσεων των συστημάτων αλλά και των παιχνιδιών της. Σκέψου ότι οι εκτιμήσεις της εταιρείας αναφορικά με τη φετινή της πορεία και πάντα βάσει των αρχικών προβλέψεων για τις πωλήσεις της, μιλούσαν για κέρδη (!) ¥100 δισ. ή 708,52€ εκατ., απόδοση που φυσικά απέχει έτη φωτός από τη ζοφερή πραγματικότητα.

    Nintendo: Ναι μεν αλλά

    Η εταιρεία προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι, κάνοντας λόγο στην αναφορά της για ικανοποιητικά μερίδια αγοράς και δυνατές επιδόσεις την περίοδο των Χριστουγέννων: «Το 3DS συνέχισε τις καλές πωλήσεις στην ιαπωνική αγορά καθώς αυτές το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ανήλθαν στα 4,9 εκατ. τεμάχια με τον στόχο να είναι τα 5 εκατ.. Με δεδομένο ότι από το 2000 και μετά, ούτε το DS, ούτε το 3DS ξεπέρασαν ποτέ τις 4 εκατ. πωλήσεις μέσα σε ένα έτος, ακόμα κι όταν ήταν στις δόξες τους, μιλάμε για μία πολύ καλή επίδοση. Εκτός Ιαπωνίας τώρα, παρ’ ότι το 3DS αύξησε το μερίδιο αγοράς του, δεν κατόρθωσε να πιάσει τους στόχους του».

    Η Nintendo μάλιστα εστίασε στην αμερικάνικη αγορά«Το 3DS έγινε η πλατφόρμα με τις περισσότερες πωλήσεις πέρυσι καθώς σύμφωνα με την NPD διατέθηκαν 11,5 εκατ. τεμάχια. Ωστόσο οι εκτιμώμενες ετήσιες πωλήσεις του 3DS παραμένουν χαμηλότερα από τις αρχικές μας προβλέψεις στο ξεκίνημα του οικονομικού έτους». Όσο για την Ευρώπη«Η Γαλλία ήταν η μόνη αγορά που παρατηρήσαμε υψηλές πωλήσεις. Στις υπόλοιπες αγορές ήμασταν εκτός στόχων και σε ορισμένες εξ’ αυτών μάλιστα, με ιδιαίτερα μεγάλη απόκλιση».

    Για το Wii U η Nintendo δεν είχε να πει πολλά και περιορίστηκε να επιβεβαιώσει πως η κονσόλα δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες των ανθρώπων της, αποτυγχάνοντας να πετύχει τους στόχους της σε Ευρώπη και Αμερική, έχοντας και εδώ μεγάλη απόκλιση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

    Και τώρα τι;

    Τα πράγματα στη Nintendo δεν είναι καλά. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σατόρου Ιγουάτα, είχε υποσχεθεί κερδοφορία και ανάπτυξη για φέτος με τα αποτελέσματα να τον διαψεύδουν πανηγυρικά. Ακόμα χειρότερα, οι προβλέψεις της εταιρείας του για φέτος αποδείχθηκαν εκτός από άστοχες και τελείως μη ρεαλιστικές. Ούτως ή άλλως το κλείσιμο του οικονομικού έτους της εταιρείας πλησιάζει (δύο μήνες έμειναν όλοι κι όλοι) και στο Κιότο ήδη σχεδιάζουν το μέλλον. Το ερώτημα είναι τι έχουν στα σημειωματάριά τους…

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles