22.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Καταργούνται οι δασμοί σε 201 προϊόντα υψηλής τεχνολογίας

    World Trade Organization - WTO

    Σε συμφωνία για την κατάργηση των τελωνειακών δασμών που επιβάλλονται σε 201 προϊόντα υψηλής τεχνολογίας κατέληξαν πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, καθώς και η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που συμμετείχαν στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Η πολύ θετική αυτή εξέλιξη αποτελεί ουσιαστικά, τη μεγαλύτερη συμφωνία μείωσης δασμών που έχει επιτευχθεί στα πλαίσια του ΠΟΕ εδώ και δύο δεκαετίες, η οποία αποτελεί επέκταση του Information Technology Agreement (ITA) που ισχύει από το 1996.

    Ειδικότερα, η συμφωνία αναμένεται να ωφελήσει τόσο τους καταναλωτές όσο και τις εταιρείες, καθώς θα οδηγήσει σε κατάργηση των τελωνειακών δασμών για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού εξοπλισμού, των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και κονσόλων, συστημάτων hi-fi, ακουστικών (headphones), συστημάτων πλοήγησης (GPS), DVR players, κλπ. Στις διαπραγματεύσεις για επέκταση της συμφωνίας ITA, συμμετείχαν πέραν των 54 μελών του ΠΟΕ. Περιορισμένος αριθμός χωρών αναμένεται να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στη συμφωνία τις προσεχείς ημέρες.

    Στο σύνολο της, η συμφωνία καλύπτει εμπόριο προϊόντων συνολικής αξίας €1 τρισεκατομμυρίου, το οποίο αφορά σε πέραν του 90% του παγκόσμιου εμπορίου των αντίστοιχων προϊόντων. Βάσει της συμφωνίας, οι δασμοί αναμένεται να καταργηθούν εντός 3 ετών από την ημερομηνία εφαρμογής της, η οποία προβλέπεται για την 1η Ιουλίου 2016. Για ευαίσθητα προϊόντα, θα συζητηθούν πιο μεγάλες περίοδοι σταδιακής κατάργησης προκειμένου να δοθεί χρόνος στη βιομηχανίας να προσαρμοστεί σε ένα νέο περιβάλλον μηδενικών δασμολογίων. Η συμφωνία δεν καλύπτει συγκεκριμένα ηλεκτρονικά προϊόντα υποκείμενα σε δασμούς στην ΕΕ, όπως οθόνες ορισμένου τύπου, προβολείς (projectors), μη ψηφιακά ραδιόφωνα αυτοκινήτων, καθώς επίσης και τηλεοράσεις.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles