BREAKING

0

Nokia E5: Business & Pleasure

Σχεδιασμένο για… «business αλλά και pleasure», το Ε5 μπορεί να μην γεμίζει το μάτι εξωτερικά, καλύπτει όμως τις απαιτήσεις σας στα ενδότερα.

Νέος τρόπος ονομασίας για τη φιλανδική εταιρεία, νέα συσκευή αλλά όχι και νέες δυνατότητες. Κάπως έτσι θα αποδίδαμε περιληπτικά τις εντυπώσεις που μας άφησε το Nokia E5 κατά την ολιγοήμερη χρήση του σαν βασικό κινητό, τόσο για δουλειά όσο και για διασκέδαση, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να κάνει ουσιαστικά «λίγο από όλα»! Το νεότερο Series 60 smartphone της φιλανδικής εταιρίας δεν υπερηφανεύεται για τον πρωτότυπο candy bar σχεδιασμό, ούτε για τη χρήση ενός QWERTY πληκτρολογίου στην εμπρόσθια πλευρά, σίγουρα όμως «χαμογελά» ύποπτα όταν η κουβέντα πάει στην ευχρηστία και την απλότητα.
Οι Φιλανδοί είναι «μανούλες» άλλωστε στο σχεδιασμό απλών και λειτουργικών συσκευών, ειδικά όταν αυτές βασίζονται στη Series 60 πλατφόρμα και τη νεότερη έκδοσή τους (3rd Edition, Feature Pack 2). Έτσι εφοδίασαν τη συσκευή με ένα Navi-key πέντε κατευθύνσεων, πρόσθεσαν ειδικά πλήκτρα για τα μηνύματα και την άμεση πρόσβαση στα μενού, ενώ άφησαν ένα QWERTY πληκτρολόγιο ακριβώς από κάτω, για να αναλάβει τα υπόλοιπα…
Την απεικόνιση των στατικών μενού της Series 60 πλατφόρμας αναλαμβάνει μία TFT οθόνη με ανάλυση 320x240 pixels και συνολικό μέγεθος που δεν ξεπερνά τις 2,36 ίντσες, νούμερο που θα κάνει αρκετά δύσκολη τη διαδικασία πλοήγησης στο mobile Internet. Το Ε5 δεν σχεδιάστηκε κατά κύριο λόγο για αυτό, αλλά για να προσφέρει γραπτή και φωνητική επικοινωνία με ευκολία και άνεση, όπου και αν βρίσκεστε. Το QWERTY πληκτρολόγιο που ενσωματώνει τα καταφέρνει περίφημα σε αυτό, ενώ ανάλογες επιδόσεις έχει και ο HSDPA/USUPA πομποδέκτης της συσκευής, ειδικά σε περιοχές που το σήμα του δικτύου σας δεν είναι… καμπάνα.
Σχεδιασμένο να ακροβατεί μεταξύ του επιχειρηματικού στιλ και της καθαρόαιμης ψυχαγωγίας, το Ε5 διαθέτει έναν εύχρηστο music player με δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων σε φορμά MP3, AAC, AAC+, eAAC+ και WMA, υποδοχή για ακουστικά διαμέτρου 3,5 χιλιοστών, ενώ προσφέρει και μία microSD κάρτα χωρητικότητας 2GB στην αρχική συσκευασία πώλησης, για τις πρώτες… ημέρες χρήσης της συσκευής. Για τους πιο κλασσικούς φυσικά, διατηρεί στερεοφωνικό ραδιόφωνο με RDS, στο μενού «Ψυχαγωγία», ενώ είναι συμβατό και με MP4 αρχεία βίντεο, τα οποία μπορείτε να απολαύσετε σε οριζόντιο ή κατακόρυφο προσανατολισμό οθόνης.
Το μενού «Συνδεσιμότητα» χαρακτηρίζεται φυσικά πλήρες, αφού τόσο η WLAN τεχνολογία όσο και το «Μπλε Δόντι» που θα βρείτε εκεί, αποτελούν «must have» για κάθε έμπειρο χρήστη. Με αυτές τις τεχνολογίες, η σύνδεση της συσκευής με δημοφιλή social networks πραγματοποιείται σε δευτερόλεπτα, ενώ το ίδιο εύκολη αποδεικνύεται η σύνταξη email, SMS και MMS μηνυμάτων αλλά και ο συγχρονισμός επαφών και δεδομένων με την υπηρεσία Ovi της Nokia. Η συσκευή βέβαια δεν παραβλέπει και τις επαγγελματικές ανάγκες κάποιων πιο έμπειρων αγοραστών, επιτρέποντας το συγχρονισμό δεδομένων μέσω Mail for Exchange servers, την ανταλλαγή Instant μηνυμάτων με κολλητούς ή συνεργάτες, την πρόσβαση σε πληροφορίες των επαφών από το Facebook κ.ά.

Τι και αν η οθόνη του δεν ξεπερνά τις 2,36 ίντσες; Το E5 φιλοδοξεί να μετατραπεί σε συσκευή πλοήγησης υψηλών επιδόσεων, όντας εφοδιασμένο με GPS δέκτη και την εφαρμογή Nokia Maps 3.0, που διατίθεται δωρεάν από τη φιλανδική εταιρεία.

TRY
• Δεν είναι βαρύ, ούτε μεγάλο σε μέγεθος
• Κλασσικά Series 60 μενού για σεμινάριο
• Η σύνταξη μηνυμάτων αποδείχθηκε παιχνιδάκι
• Ότι πρέπει για τηλεφωνικές κλήσεις και chatting!
• Η μπαταρία κρατάει για πάντα…

CRY
• Μέτρια η ανάλυση της οθόνης, φαίνονται pixels
• Αμφιλεγόμενης ποιότητας τα πλαστικά του...
• Μην περιμένετε φωτογραφίες επιπέδου ψηφιακής
• O επεξεργαστής του ευθύνεται για τις καθυστερήσεις

Ο ειδικός είπε: Τίμιο και αρκετά αξιόπιστο, το Ε5 δεν… «ονειροβατεί» σε σχέση με τις δυνατότητές του. Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε απαιτητικούς χρήστες ή επαγγελματίες γενικώς.

...και έβαλε: 8

SPECS
OS Symbian 9.3, Series 60 3rd Edition
Επεξεργαστής 600MHz
Μνήμη 256MB, 2GB microSD
Οθόνη 2,36", TFT, 320x240 pixels
Κάμερα 5 MPixels, 3x zoom, LED φλας
Αυτονομία 635 ώρες αναμονή, 780 λεπτά ομιλία
Διαστάσεις 115x58,9x12,8 χιλ. Βάρος 126 γρ

€300, www.nokia.gr

0 Comment