18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Nokia Lumia 830 hands-on Review: Ένα Lumia 930 «μεταμφιεσμένο» σε mid-ranger!

    Με την Microsoft να προχωράει στην απόσυρση του Nokia brand από την αγορά (ως γνωστόν οι συσκευές που θα κυκλοφορεί από εδώ και στο εξής θα ονομάζονται Microsoft Lumia), τo Nokia Lumia 830 εμφανίζει ενδιαφέρον όχι μόνο εξαιτίας του ονόματος του, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η Microsoft το λανσάρει στην αγορά ως μία downgraded mid-range version της ναυαρχίδας της: Lumia 930. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, αυτή η φιλοσοφία δίνει τη δυνατότητα στο Nokia Lumia 830 να παρέχει μία σειρά από αξιόλογα tech specs, χωρίς ωστόσο να ξεπερνάει το όριο των 400 ευρώ που αποτελεί το ανώτερο επιτρεπτό στη μεσαία κατηγορία.

    Lumia 830_2

    Εξωτερικό design και αίσθηση  

    H πρώτη εντύπωση που μας άφησε το Lumia 830 είναι ότι σε επίπεδο σχεδιασμού δείχνει να ακολουθεί πιστά τις παραδοσιακές γραμμές των περισσοτέρων Lumia. Παρόλα αυτά, σε σύγκριση με τα πιο low-end smartphones της οικογένειας Nokia Lumia, η Microsoft εμφανώς έχει δώσει περισσότερη έμφαση στον εξωτερικό σχεδιασμό του mid-ranger της, με το μεταλλικό περίβλημα από αλουμίνιο να προσδίδει μία πιο «premium αίσθηση», παρόλο που το υλικό που κυριαρχεί είναι και πάλι το πλαστικό, αν και εδώ υπάρχει ένα ματ φινίρισμα. Πιάνοντας το Lumia 830 στα χέρια μας, η πρώτη εντύπωση που μας άφησε είναι ότι πρόκειται για μία ελαφριά συσκευή (βάρος κοντά στα 150 γραμμάρια) και ότι έχει πολύ καλό κράτημα στο χέρι. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι οι διαστάσεις του δεν καθιστούν απαγορευτικό τον χειρισμό με το ένα χέρι, παρόλο που έχουμε να κάνουμε με ένα smartphone, το οποίο είναι σχετικά μεγάλο (φέρει display στις 5 ίντσες).

    Lumia 830_4

    Όσον αφορά, την τοποθέτηση των πλήκτρων ελέγχου, στην δεξιά πλευρά του Lumia 830 βρίσκονται τοποθετημένα τα power/lock, volume up/down buttons όπως επίσης και ένα shutter button για το τράβηγμα φωτογραφιών και την ενεργοποίηση της κάμερας. Η microUSB θύρα (για τη φόρτιση και τη μεταφορά δεδομένων) και το audio input jack (για τα ακουστικά και τα hands-free) βρίσκονται στην επάνω πλευρά, ενώ οι υπόλοιπες πλευρές είναι κενές. Το Lumia 830 διαθέτει αποσπώμενο καπάκι και στο εσωτερικό του υπάρχει η Nano-SIM slot, η θύρα για την κάρτα MicroSD (επεκτάσιμη έως τα 128GB), ενώ η μπαταρία (ιόντων λιθίου) του κινητού της Microsoft παρέχει αυτονομία που ανέρχεται στις 2200mAh. Όπως και τα περισσότερα Lumia, έτσι και το 830 κυκλοφορεί σε 4 διαφορετικά χρώματα στο πίσω τμήμα (πορτοκαλί, πράσινο, λευκό και μαύρο). Σε γενικές γραμμές, η αίσθηση που μας άφησε το Lumia 830 είναι ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά ποιοτική συσκευή, με τη Microsoft να αποδεικνύει ότι δεν κάνει τον παραμικρό συμβιβασμό στην ποιότητα.

    Lumia 830_5

    Lumia 830_3

    Οθόνη και τεχνικά χαρακτηριστικά

    Περνώντας στα τεχνικά χαρακτηριστικά της πιο πρόσφατης mid-range συσκευής της Microsoft, η 5 ιντσών οθόνη του Lumia 830 διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα της. Συγκεκριμένα, η οθόνη του mid-range της Lumia 830 είναι τεχνολογίας IPS LCD (720×1280 pixels) με Gorilla Glass 3 protection και Clear Black display που εξαλείφει τις δαχτυλιές και βελτιώνει την ποιότητα της εικόνας στις αντανακλάσεις, το display του Lumia 830 είναι από τα πιο ποιοτικά που υπάρχουν. Σε γενικές γραμμές, η οθόνη του Lumia 830 μας άφησε άριστες εντυπώσεις, καθώς προσέφερε εξαιρετικά επίπεδα φωτεινότητας, μεγάλη ευκρίνεια και όμορφα χρώματα, αλλά και εξαιρετικές γωνίες θέασης. Προχωρώντας στα υπόλοιπα tech specs, το Nokia Lumia 830 στηρίζεται σε ένα ικανοποιητικό quad-core Snapdragon 400 με συχνότητα ρολογιού στα 1.2GHz, ενώ επιπλέον συνοδεύεται από 1GΒ μνήμης RAM. To παραπάνω configuration προσέφερε αρκετά ικανοποιητικές επιδόσεις, χωρίς να διαπιστώσουμε το παραμικρό lag, ενώ με τις περισσότερες εφαρμογές που το δοκιμάσαμε το Lumia 830 ανταποκρίθηκε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Όσον αφορά το λειτουργικό εδώ  όπως αναμενόταν έχουμε να κάνουμε με ένα Windows Phone 8.1 OS (Denim Firmware), το οποίο ξεχωρίζει για την προσαρμοστικότητα και την εύκολη χρήση που προσφέρει στους users. Επιπλέον, το Denim update στο firmware καθιστά πιο λειτουργική την εικονική βοηθό Cortana, προσθέτοντας μία σειρά από νέες λειτουργίες που αναβαθμίζουν σημαντικά την virtual assistant της Microsoft.

    Lumia 830_1

    Όσον αφορά τον αποθηκευτικό χώρο που προσφέρει το Nokia Lumia 830,το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να απογοητεύσει κανέναν απαιτητικό user, καθώς παρέχει 16GB μνήμης, ενώ για τους users που επιθυμούν παραπάνω χώρο η ύπαρξη MicroSD slot είναι βέβαιο ότι θα καλύψει ακόμη και τις πιο απαιτητικές ανάγκες. Στα υπόλοιπα tech specs, το Lumia 830 υποστηρίζει:  Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, DLNA, Wi-Fi hotspot, Α-GPS (όπως επίσης και GLONASS και Beidou), λειτουργίες NFC και Bluetooth 4.0.

     Κάμερα & video recording

    Όπως παραδοσιακά συμβαίνει με τις περισσότερες συσκευές Lumia, η Microsoft δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ποιότητα της κάμερας που φέρουν τα smartphones της, καθώς ακόμη και τα πιο low-end μοντέλα διαθέτουν ικανοποιητικής ποιότητας αισθητήρες κάμερας. Και το Lumia 830 δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, για αυτό και η PureView Camera με τα 10.2 megapixel που προσφέρει (μαζί με LED flash και δυνατότητα auto-focus), αν μη τι άλλο προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις. Με ποιότητα κατασκευής από την Carl Zeiss, την εταιρεία που ειδικεύεται στον τομέα των optics και δυνατότητες image stabilization, το μόνο βέβαιο είναι ότι με την κάμερα του Lumia 830 θα μπορέσετε να κρατήσετε ορισμένες από τις ομορφότερες στιγμές σας, σε πραγματικά τέλεια ποιότητα. Επιπλέον, η αναβάθμιση μέσω Denim βοηθάει στην καλύτερη και ταχύτερη απόκριση της κάμερας, ενώ πέραν των features που προσφέρει η PureView τεχνολογία, ο κύριος αισθητήρας του Lumia 830 παρέχει τις κλασικές δυνατότητες για geo-tagging, face detection και panorama. Από το Lumia 830 δεν απουσιάζει και μία εμπρόσθια κάμερα με ποιότητα στα 0.9MP, η οποία δύναται να καλύψει τις basic selfie ανάγκες σας (οι λάτρεις των selfies μάλλον θα προτιμήσουν το Lumia 735). Τέλος, το smartphone της Microsoft προσφέρει πολύ καθαρό video recording με ποιότητα στα 1080p.

    Lumia 830_6

    Mid-ranger με τα όλα του!

    To Nokia Lumia 830 πρόκειται για μία αξιόλογη πρόταση στη μεσαία κατηγορία και μία καλή προσθήκη στη μεγάλη οικογένεια των προϊόντων Lumia, καθώς η Microsoft δίνει τη δυνατότητα στους users να πάρουν λίγη από τη λάμψη του πολύ ανώτερου Lumia 930, σε ένα όμως πιο ελκυστικό οικονομικό πακέτο. Άριστο στους περισσότερους τομείς και με τιμή στα 399 ευρώ, η οποία θεωρείται normal για τα δεδομένα της κατηγορίας του και για αυτά που προσφέρει, το mid-ranger της Microsoft έχει τα φόντα για να βρει ερείσματα στην αγορά και να πείσει αρκετούς users, οι οποίοι επιθυμούν να δαπανήσουν χρήματα για να αγοράσουν μία δυνατή συσκευή στην mid-range κατηγορία.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles