22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Nokia Lumia 930 hands-on: Σπεύδει βραδέως

    Με αργά, αλλά σταθερά βήματα, η Windows Phone πλατφόρμα βελτιώνεται. Το Lumia 930 είναι η νέα ναυαρχίδα της…Microsoft, αφού σιγά-σιγά (δυστυχώς) θα πρέπει να ξεχνάμε το brand “Nokia” και να αποδεχθούμε το γεγονός ότι η ζωή συνεχίζεται υπό αμερικάνικη σκέπη. Βεβαίως οι άνθρωποι της Nokia συνεχίζουν να εργάζονται πάνω στις συσκευές αυτές, αλλά το θέμα είναι να απογειωθεί επί τέλους η πλατφόρμα και να κοιτάξει στα μάτια Android και iOS. Θα τα καταφέρει;

    lumia 930

    Τεχνικά χαρακτηριστικά

    • Διαστάσεις: 137 x 71 x 9.8 mm
    • Βάρος: 167 γρ.
    • Οθόνη: 5” AMOLED (1080×1920 pixels), Gorilla Glass 3, Clearblack
    • Επεξεργαστής: 4-Core Qualcomm Snapdragon 800 (2,2GHz)
    • Μνήμη: 2GB RAM, 32GB αποθηκευτικού χώρου
    • Συνδεσιμότητα: 3G, LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac-dual-band-DLNA-Wi-Fi hotspot, Bluetooth v4.0-A2DP,  NFC, microUSB v2.0, GPS (με A-GPS)-GLONASS
    • Λειτουργικό: Windows Phone 8.1
    • Κάμερα: 20 MPixel με dual-LED flash, φακό Carl Zeiss, OIS, 1/2.5” αισθητήρας, λήψη 1080p video στα 30FPS, εγγραφή stereo ή 5.1 DD ήχου, εμπρόσθια 1,2 MPixel (720p).
    • Μπαταρία: 2.420mAh

     

    lumia 930 (6)

    Κατασκευή και σχεδίαση

    Το Lumia 930 ξεφεύγει ελαφρώς από αυτά που είχαμε συνηθίσει από την οικογένειά του. Πλέον έχει μεταλλικό περίβλημα ενώ στο πίσω μέρος υπάρχει το γνωστό matte, συνθετικό υλικό που αφ’ενός είναι ωραίο στην αίσθηση και προσφέρει και grip. H κατασκευή θυμίζει κάτι από…παλαιότερα iPhone, ποιοτική αλλά με γωνίες στις πλευρές και στην περίπτωσή του, μεγάλο πάχος, σχεδόν διψήφιο σε χιλιοστά. Φαίνεται στο χέρι αφού είναι και σχετικά βαρύ, ενώ η χρήση με το ένα χέρι δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα του κόσμου. Τα πλήκτρα είναι καλά τοποθετημένα και με καλό feedback, αλλά το πορτάκι για τη nano-SIM στο πάνω μέρος είναι δύσκολο στο άνοιγμα, παρά το κενό που έχουν αφήσει οι σχεδιαστές (και χαλάει ελαφρώς την εμφάνιση της συσκευής). Τουλάχιστον οι (ζωγραφιστές και χωρίς λόγω ύπαρξης) διπλές «λωρίδες» δεν επεκτείνονται στο πίσω μέρος παρά μόνο στην πάνω και την κάτω πλευρά. Όπως καταλάβατε, το καπάκι δεν αφαιρείται, έτσι δεν υπάρχει και microSD υποδοχή.

    Λειτουργικότητα και hardware

    Σα high-end συσκευή, το Lumia 930 δε θα μπορούσε παρά να έχει high-end χαρακτηριστικά, για να κοιτάξει στα μάτια τον ανταγωνισμό. Οθόνη 5 ιντσών AMOLED με fullHD ανάλυση (υπέρ-αρκετή) και ποιότητα απεικόνισης στα γνωστά, υψηλά επίπεδα που θα περίμενε κανείς, με φωτεινότητα που…τυφλώνει και πολύ καλή ευκρίνεια υπό έντονο φωτισμό. Το double tap για «ξύπνημα» υπάρχει, φυσικά, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει το “Glance” mode λόγω του panel που επιλέχθηκε και δεν είναι το ίδιο με τα AMOLED panels που είχαμε δεί σε προηγούμενα, κορυφαία Nokia μοντέλα. Επίσης, αν οι χρωματισμοί της οθόνης είναι λίγο…”off” από αυτό που θα θέλατε, υπάρχει πάντα η πολύ βολική ρύθμιση στο μενού για να τους φέρετε στα μέτρα σας.

    lumia 930 (3)

    lumia 930 (4) lumia 930 (5)

    Οκ, η RAM και ο επεξεργαστής δεν είναι κάτι το μοναδικό, αλλά μη ξεχνάμε πως δεν πρόκειται για Android αλλά για Windows smartphone, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις απαιτήσεις του software. Κοινώς, όλα γίνονται αστραπιαία και με ταχύτατη απόκριση. Από πλευράς συνδεσιμότητας και λοιπών δυνατοτήτων δε χρειάζεται να πούμε πολλά, το μόνο που απουσιάζει είναι οι υπέρυθρες και αυτό δεν απασχολεί και πολλούς χρήστες. Το ψωμί είναι στο OS και εκεί πρέπει να εστιάσουμε…

    Όσο περνάει ο καιρός, το Windows Phone πλησιάζει τα επίπεδα λειτουργικότητας που θα έπρεπε να έχει από το…2011. Η 8.1 έκδοσή του, που τρέχει το Lumia 930, δίνει αρκετές επιλογές στο χρήστη, έχει φέρει κάτι που όλοι ζητούσαμε, το notification/action center που μπορεί να εμφανιστεί με swipe down από την κορυφή της οθόνης, κάτι που μάλλον η Microsoft δεν ήθελε για να διαφοροποιηθεί από το Android, αλλά τελικά «υπέκυψε» στις απαιτήσεις των χρηστών. Και ναι, τα quick toggles είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτα. Χάρη στη μεγάλη οθόνη μπορείτε να έχετε ως και έξι στήλες με tiles, αν επιλέξετε το μικρότερο δυνατό μέγεθός τους, ενώ γενικά το interface όσο πάει γίνεται και πιό παραμετροποιήσιμο. Α, δέχεται και φωτογραφίες ως background!

    lumia 930 menu

    lumia 930 menu (2)

    Παράλληλα διατηρεί όλες τις ευκολίες και τα εργαλεία που γνωρίζουμε από το Windows Phone,  όπως τα “Quiet Hours”, το “Find My Phone”, το “Sync My Settings”, προσφέροντας δωρεάν φωνητική πλοήγηση για πάντα μέσω του Drive+ και 15GB χώρου στο cloud του OneDrive αλλά και το Nokia Music Streaming. Είναι πιό κοντά στις ανάγκες των χρηστών και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ευτυχώς, γιατί είναι το ισχυρό όπλο αυτών των smartphones.

    Κάμερα, ήχος, αυτονομία

    Τα Lumia τείνουν να γίνουν συνώνυμα των ποιοτικών φωτογραφιών και videos και το 930 δεν αποτελεί εξαίρεση. Ενσωματώνει την Pureview κάμερα των 20 MPixel που μέσω του Nokia Camera app αλλά και των extra apps (“lenses”) που δέχεται η συσκευή μπορεί να παρέχει αρκετή ευελιξία στους επίδοξους φωτογράφους. Μπορείτε να τραβήξετε είτε φωτογραφίες των 19 MPixel, είτε των 5 MPixel, αλλά και σε .RAW μορφή εκτός από .JPEG, αν θέλετε να τις επεξεργαστείτε με κάποιο ειδικό πρόγραμμα στον υπολογιστή σας. Δείτε τα δείγματα για να πάρετε μια γεύση της εξαιρετικής ποιότητά τους. Το video είναι έως 1080p στα 30 FPS και όχι 4Κ δυστυχώς, ενώ από πλευράς ποιότητας και λεπτομέρειας βρίσκεται απλώς σε καλά επίπεδα, ικανοποιώντας το μέσο χρήστη. Θα μπορούσε και καλύτερα, πάντως. Για όσους ενδιαφέρονται, στο video γίνεται λήψη ήχου stereo AAC στα 256Kbps ή Dolby Digital Plus 5.1 στα 384 Kbps.

    lumia 930 camera (2) (Large)

    lumia 930 camera (Large)

    lumia 930 camera (5) (Large)

    lumia 930 camera (3) (Large)

    lumia 930 camera (4) (Large)

     

     

     

    Δείτε μια .RAW λήψη πριν και μετά την επεξεργασία με ειδικό software


    lumia 930 raw

    Δείτε την ίδια λήψη σε χαμηλή και υψηλή ανάλυση, προσέξτε τη λεπτομέρεια στα παραθυρόφυλλα και την πινακίδα της οδού

    Εικόνα 19 MegaPixels

    Εικόνα 5 MegaPixels

    Από πλευράς απόδοσης του ηχείου, αυτό που θα θέλαμε είναι υψηλότερα επίπεδα έντασης, ειδικά από τη στιγμή που βρίσκεται στην πλάτη της συσκευής και πρέπει να ακούγεται δυνατά και παντού. Να αναφέρουμε πως στη συσκευασία του Lumia 930 δεν υπάρχουν ακουστικά-ψείρες.

    Όσο για την αυτονομία, επαφίεται στη μπαταρία των 2.420mAh που είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει το Lumia 930 για ένα τυπικό 24ωρο απαιτητικού χρήστη, με περίπου 5 ώρες διαρκούς χρήσης. Φυσικά, όπως με όλα τα AMOLED Lumia, εξαρτάται από το τι είδους περιεχόμενο προβάλλει η οθόνη και αν έχετε το λευκό ή το μαύρο theme επιλεγμένο στο interface. Με το πρώτο, η αυτονομία μοιραία μειώνεται.

    lumia 930

    Στα €599 (αν και μπορείτε να το βρείτε ακόμη και περισσότερα από €100 φθηνότερα σε κάποια καταστήματα), το Nokia Lumia 930 αναμφίβολα βρίσκεται σε λογική τιμή γι’αυτό που είναι. Ένα εξαιρετικό smartphone από πλευράς κατασκευής, οθόνης και χαρακτηριστικών, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από όλα τα υπόλοιπα. Η διαφορά του είναι στο λειτουργικό και τελικά αυτό είναι ένα υποκειμενικό ζήτημα. Έχω μιλήσει με χρήστες που το δοκίμασαν και γύρισαν κατ’ευθείαν στο Android, άλλους που το δοκίμασαν και δεν κοίταξαν ποτέ πιά πίσω τους. Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, το Windows Phone έχει κάνει σημαντική πρόοδο από τότε που είδαμε το πρώτο Lumia και σήμερα είναι σε θέση να καλύψει τόσο τον μέσο χρήστη, όσο και τον πιό απαιτητικό. Οι εφαρμογές αυξάνονται (αν και ακόμη υπάρχουν κάποιες ελλείψεις και ατέλειες), οι δυνατότητες και η συνδεσιμότητα είναι στα standards που θέλουμε, η κάμερα τρομερή, η αυτονομία ικανοποιητική. Απλώς, για να επιλέξετε ένα Windows Phone smartphone, πρέπει  πρώτα να το δοκιμάσετε. Το Lumia 930 είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος της πλατφόρμας αυτής, μαζί με το HTC One M8 Windows και αξίζει την προσοχή σας.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles