20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Νορβηγία, η πρώτη χώρα που θα καταργήσει το FM Radio

    Όπως μεταδίδει το Radio.no, η Νορβηγία φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα καταργήσει πλήρως το αναλογικό FM radio, ώστε να ολοκληρώσει τη μετάβασή της στο ψηφιακό ραδιόφωνο. Πρόκειται για μία ιστορική κίνηση, με το switch-off να αναμένεται να ενεργοποιηθεί την 11η Ιανουαρίου του 2017, σύμφωνα με το νορβηγικό Υπουργείο Πολιτισμού, και τη χώρα να έχει πλέον ως εθνικό standard το DAB (Digital Audio Broadcasting).

    radio-i-norge

    “Οι ακροατές θα έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερη ποικιλία και πιο πλουραλιστικό περιεχόμενο ραδιοφώνου, καλύτερη ηχητική ποιότητα και νέες λειτουργίες” ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Thorhild Widvey σε σχετική δήλωσή της συμπληρώνοντας ότι “η ψηφιοποίηση θα προσφέρει διευκόλυνση της αύξησης του ανταγωνισμού και θα προσφέρει νέες ευκαιρίες για καινοτομία και ανάπτυξη”.

    Στο πρότυπο ψηφιακής εκπομπής ραδιοφώνου DAB υπάρχουν αυτή τη στιγμή 22 εθνικά κανάλια, έναντι 5 στα FM, αλλά και χωρητικότητα για ακόμη 22, ενώ, όπως σημειώνει το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας, το κόστος για τη μετάδοση ραδιοφωνικών σταθμών μέσω FM είναι αυτή τη στιγμή οκτώ φορές υψηλότερο έναντι του κόστους της μετάδοσης DAB. Μέχρι το 2017 μάλιστα που θα ενεργοποιηθεί η αποκλειστική ψηφιακή μετάδοση αναμένεται ότι οι περισσότεροι σταθμοί θα εκπέμπουν στο πιο σύγχρονο πρότυπο DAB+.

    Κι ενώ η Νορβηγία είναι σχεδόν έτοιμη, φαίνεται πως και άλλες χώρες σε Ευρώπη και Νοτιοανατολική Ασία ετοιμάζονται για μία ψηφιακή ραδιοφωνική μετάβαση, χωρίς πάντως κάποια άλλη να έχει θέσει το χρονοδιάγραμμά της. Ευχόμαστε και στα δικά μας!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles