18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Η NSA συλλέγει και τις λίστες επαφών από το email σου

    Οι αποκαλύψεις της Washington Post που βασίζονται στα έγγραφα που έχει εξασφαλίσει ο Edward Snowden για το σκάνδαλο PRISM, δεν έχουν τελειωμό. Νωρίτερα, η εφημερίδα αποκαλύπτει πως η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, υπερηφανεύεται πως, μεταξύ άλλων, συλλέγει τις λίστες επαφών από τους λογαριασμούς email και τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων, από εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο. Πώς και γιατί;

    nsa

    Γιατί

    Σύμφωνα με ένα Powerpoint Presentation που έχει στην διάθεσή της η Washington Post, ο λόγος που η NSA συλλέγει τις λίστες επαφών από λογαριασμούς email που της φαίνονται «ενδιαφέροντες» είναι για να μπορεί να αναπτύσσει στις βάσεις δεδομένων της, το κοινωνικό δίκτυο των ανθρώπων, ώστε να ξέρει ποιους να παρακολουθεί. Έτσι, αν θέλει να αναζητήσει κάποιο συγκεκριμένο άτομο, γνωρίζει άμεσα ποιες είναι οι επαφές του, οι φίλοι του, οι άνθρωποι με τους οποίους έχει συχνή επικοινωνία, ίσως και οι συνεργάτες του. Ας φανταστούμε μία αποτύπωση, όλων των επαφών μας, από όλα τα κοινωνικά δίκτυα και τα email μας. Κάτι σαν ένα διευρυμένο Facebook.

    Πώς

    Σύμφωνα με τα έγγραφα της Washington Post, η συλλογή των contact lists από τους λογαριασμούς email, πραγματοποιείται με την συνεργασία τηλεπικοινωνιακών παρόχων σε όλο τον κόσμο, που ελέγχουν τους κόμβους από τους οποίους μεταδίδονται τα δεδομένα στο παγκόσμιο διαδίκτυο. Η NSA ισχυρίζεται πως η συλλογή πληροφοριών δεν πραγματοποιείται επί Αμερικανικού εδάφους, παρά μόνο στο εξωτερικό, δηλαδή στις χώρες όπως η δική μας. Επίσης, στη συλλογή πληροφοριών συνεργάζονται και Υπηρεσίες Πληροφοριών άλλων χωρών με τις οποίες διατηρεί σχέσεις η NSA.

    Γιατί κάθε ευνομούμενο κράτος δεν αντιδρά σε όλες αυτές τις αποκαλύψεις από το σκάνδαλο PRISM;

    Έχουμε μία μικρή ιδέα γι αυτό και μας την επιβεβαίωσε ένα πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα στο Ars Technica προ ημερών. Ο συντάκτης του έγκριτου τεχνολογικού site  Cyrus Farivar, σκέφτηκε πως θα ήταν πιο ασφαλές να δημιουργήσει ένα λογαριασμό email σε Γερμανική εταιρεία – πάροχο, αντί για έναν πάροχο που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ. Διαπίστωσε όμως πως, ενώ οι Γερμανοί προστατεύουν τους χρήστες τους από το να δώσουν στοιχεία που δεν τα χρειάζονται, όπως όνομα και λοιπά, αποκαλύπτουν πως δεν μπορούν να τους προστατεύσουν από οποιοδήποτε αίτημα Αμερικανικών Αρχών να δώσουν πρόσβαση στο λογαριασμό τους, με εύλογη αιτία πάντα. Ο λόγος που δεν μπορούν, είναι γιατί η Γερμανία, έχει υπογράψει συμφωνία νομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Όπως είχε υπογράψει και η Νέα Ζηλανδία και θυμάστε τι είχε συμβεί στην περίπτωση του Kim DotCom.

    Τι σημαίνει όλο αυτό;

    Θα επισημάνουμε άλλη μία φορά πως, είμαστε ανίσχυροι απέναντι στο παράλογο των αρχών σχεδόν όλου του κόσμου, να επιθυμούν να «φακελώσουν» τον πληθυσμό και να παρακολουθούν τις ηλεκτρονικές του επικοινωνίες. Δεν έχει καμία λογική και, η ελπίδα με αυτό τον τρόπο ότι θα προστατεύσουν , όπως ισχυρίζονται, τον πληθυσμό από ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, είναι ένας ισχυρισμός χωρίς υπόσταση, καθώς οι ίδιοι οι αξιωματούχοι παραδέχονται πια πως υπερέβαλλαν στα «στοιχεία» που δίνουν για τις ενδεχόμενες απειλές, προκειμένου να συνεχίσει να υλοποιείται το πρόγραμμα PRISM.  Η λογική της αστυνόμευσης και της ασέβειας στα στοιχειώδη δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ιδιωτικότητας, είναι μία λογική του παραλόγου.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles