20.7 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Ο Alan Turing ήταν πρωτοπόρος και της ηλεκτρονικής μουσικής! Ακούστε την “ιστορική” ηχογράφηση που αποκαταστάθηκε

    Ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να αποκαταστήσουν την πρώτη ηχογράφηση μουσικής που έχει δημιουργηθεί από ηλεκτρονικό υπολογιστή.

    canterbury-researchers

    Πρόκειται για μία ηλεκτρονική μουσική σύνθεση που χρονολογείται από το 1951 και το Βρετανό επιστήμονα Alan Turing! Αυτή η δημιουργία, που άνοιξε το δρόμο για τη σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική, ξεκινά πάντως με μία μάλλον… συντηρητική μελωδία, το βρετανικό εθνικό ύμνο.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Canterbury σημειώνουν ότι ο Turing, γνωστός από το ότι έσπασε τον κώδικα της μηχανής Enigma των Ναζί κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε επίσης πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής, με το έργο του στα τέλη της δεκαετίας του ’40, επιχειρώντας να μετατρέψει έναν υπολογιστή σε… μουσικό όργανο, να έχει σε μεγάλο βαθμό αγνοηθεί.

    turing-manchester
    O Alan Turing (δεξιά) στην κονσόλα του υπολογιστή Mark II (Φωτό της Σχολςή Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ)

    Η ηχογράφηση που έρχεται στην επιφάνεια πραγματοποιήθηκε πριν από 65 χρόνια σε μία εξωτερική μονάδα του BBC στο Computing Machine Laboratory στο Μάντσεστερ. Ο υπολογιστής χρησιμοποιήθηκε για να αναπαραχθούν τρεις μελωδίες, ο εθνικός ύμνος του Ηνωμένου Βασιλείου (“God Save the King”), το παιδικό τραγούδι “Baa, Baa Black Sheep” και το κλασικό swing κομμάτι “In the Mood” του Glenn Miller.

    original-diskΣτο δίσκο (acerate disk) 12 ιντσών στον οποίο βρισκόταν, ο ήχος είχε παραμορφωθεί, έτσι οι ερευνητές προχώρησαν στην αποκατάσταση της μουσικής και μας δίνουν στη δημοσιότητα το αποτέλεσμα που προέκυψε από τη δουλειά τους. “Ήταν μία όμορφη στιγμή, όταν ακούσαμε για πρώτη φορά τον πραγματικό ήχο από τον υπολογιστή του Turing” σημειώνουν σε σχετικό blog post της British Library.

    Μπορείτε να ακούσετε και εσείς την “πρώτη ηχογράφηση ηλεκτρονικής μουσικής” στο ακόλουθο link του Soundcloud.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles