18.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    O Alexander Graham Bell, εφευρέτης του τηλεφώνου, γίνεται… ψηφιακός

    Φωνές που ηχογραφήθηκαν πριν από περισσότερα από 125 χρόνια, από τον εφευρέτη του τηλεφώνου, Alexander Graham Bell, είναι πια διαθέσιμες σε ψηφιακά ηχητικά αρχεία, έπειτα από πολυετείς προσπάθειες επιστημόνων που συνεργάζονται με το μουσείο Smithsonian.

    Οι ηχογραφήσεις σε διάφορα μέσα, από κέρινους μέχρι γυάλινους δίσκους, είχαν σταλεί στο Smithsonian από τον ίδιο τον Bell, μέσα σε μεταλλικά σφραγισμένα κουτιά. Ο Bell, έστελνε αυτές τις ηχογραφήσεις, μαζί με σημειώσεις στο τότε ίδρυμα Smithsonian, ως αποδεικτικό των πειραμάτων του, σε περίπτωση που κάποιος, στο μέλλον, τα αμφισβητούσε. Οι ηχογραφήσεις με τους διάφορους τρόπους που έστελνε σε σφραγισμένα κουτιά ο επιστήμονας το χρονικό διάστημα από το 1884 έως το 1894, δεν άνοιξαν παρά το 1937, παρουσία των μελών της οικογένειας του Bell. Και πάλι όμως, κανείς δεν μπορούσε να τις ακούσει, εφόσον δεν υπήρχε κάποιο μέσο αναπαραγωγής.

    Οι επιστήμονες του εργαστηρίου Berkeley που συνεργάστηκαν με μουσείο Smithsonian, πήραν αυτούς τους “δίσκους”, τους τοποθέτησαν σε μία περιστρεφόμενη επιφάνεια και καθώς περιστρέφονταν, τους φωτογράφιζαν ψηφιακά. Υπολογίζεται πως για κάθε περιστροφή του κάθε δίσκου, πήραν περίπου 18.000 απεικονίσεις. Έπειτα, πήραν αυτά τα ψηφιακά αρχεία και έκαναν την αναπαραγωγή του ήχου με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού.
    Αν κάποιοι από εσάς θυμάστε τους δίσκους βινυλίου, θα θυμάστε πως ακούμε όταν η βελόνα του πικάπ “τρέχει” από την έξω πλευρά του δίσκου προς τα μέσα. Οι ηχογραφήσεις του Bell είχαν γίνει αντίστροφα.

    Σε ένα κέρινο δίσκο, μετά την αναπαραγωγή, ακούγεται μία ανδρική φωνή που ίσως είναι αυτή του Alexander Graham Bell να απαγγέλλει στίχους του Σαίξπηρ “να ζει κανείς ή να μη ζει”. Σε κάποιο άλλο, γυάλινο δίσκο ακούγεται μία ανδρική φωνή να λέει επαναλαμβανόμενα τη λέξη βαρόμετρο

    Ο Alexander Graham Bell, που τότε εργαζόταν για το εργαστήριο Volta, προσπαθούσε, όπως και πολλοί άλλοι επιστήμονες της εποχής, να τελειοποιήσει την εφεύρεση του Thomas Edison, τον φωνογράφο. Δεν ήταν αυτός που κατόρθωσε να κατασκευάσει την έκδοση του γραμμοφώνου που θα μπορούσε να διατεθεί στο εμπόριο, αλλά ο συνάδελφός του Emile Berliner.
    O Alexander Graham Bell, έχει καθορίσει την καθημερινότητα των ανθρώπων από τα τέλη του 19ου αιώνα, με την εφεύρεση του τηλεφώνου. Η πρώτη πιστοποίηση της ευρεσιτεχνίας του για το τηλέφωνο, του δόθηκε το 1876. Ο ίδιος βέβαια, μέχρι το τέλος της ζωής του, θεωρούσε το τηλέφωνο ως μία ενόχληση στο επιστημονικό του έργο, οπότε και αρνήθηκε πεισματικά να έχει τηλέφωνο στο εργαστήριό του. Γεννήθηκε στο Εδιμβούργο, της Σκωτίας και ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του National Geographic Society.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles