23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    O άνθρωπος που άλλαξε την ψηφιακή εποχή

    Αν η τεχνολογία αυτή καθεαυτή θα πρέπει να θρηνήσει για έναν μόνο άνθρωπο αυτή την εβδομάδα, αυτός είναι ο Dennis M. Ritchie που συνέβαλε στην διαμόρφωση της ψηφιακής εποχής, όπως την γνωρίζουμε τώρα, με την δημιουργία εργαλείων λογισμικού που δίνουν δυνατότητα λειτουργίας σε εργαλεία όπως οι μηχανές αναζήτησης ή τα smartphones. O θάνατός του ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη και πέθανε σε ηλικία 70 ετών.

    Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, μαζί με τον επί πολλά χρόνια συνεργάτη του Ken Thompson, ανέπτυξαν την γλώσσα προγραμματισμού C αλλά και ήταν ο συνιδρυτής του λειτουργικού συστήματος Unix.

     

    H γλώσσα προγραμματισμού C, ένα είδος στενογραφίας για λέξεις, αριθμούς και σημεία στίξης, χρησιμοποιείται ευρέως και σήμερα, και η εξέλιξή της είναι η C++ ή η Java που αναπτύχθηκαν πάνω στην στενή ιδέα περί γλωσσών προγραμματισμού που ανέπτυξε ο Ritchie. To λειτουργικό σύστημα Unix έχει αφήσει επίσης το σημάδι του στον κόσμο της τεχνολογίας. Φανταστείτε μόνο ότι το open-source Linux, (μία παραλλαγή του Unix) είναι η βάση πάνω στην οποία έχουν στηριχθεί data centers όπως η Google, η Amazon και η τεχνολογία του λειτουργεί ως βάση για λειτουργικά συστήματα όπως το iOS.

    Ένας συνάδελφος του κου Ritchie στα Bell Labs το θέτει πολύ απλά: “Τα εργαλεία που σχεδίασε ο Dennis – και οι άμεσοι απόγονοί τους- τρέχουν τα πάντα σήμερα” και είναι αλήθεια.

    Στην δεκαετία του 60 και του 70, οι υπολογιστές ήταν ακόμα μία υπόθεση για τους πανεπιστημιακούς και τους επιστήμονες. Στα Bell Labs, όμως, γινόταν μία επανάσταση. Με την γλώσσα προγραμματισμού και το Unix, ο Ritchie ουσιαστικά δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε οι υπολογιστές να είναι προσβάσιμοι στο ευρύ κοινό. Άρα, όπως λένε και οι περισσότεροι παρατηρητές, δεν δημιουργούσε λογισμικό, αλλά ουσιαστικά δημιούργησε την αδελφότητα όλων αυτών των δισεκατομμυρίων ανθρώπων που χρησιμοποιούν υπολογιστές και συσκευές σήμερα.

    Η γλώσσα προγραμματισμού C δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους προγραμματιστές να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες ενός μηχανήματος. “Η C δεν είναι μία μεγάλη γλώσσα. Είναι περιορισμένη, καθαρή,  απλή και κομψή” έλεγε ο Kernighan. “Σε βοηθάει να έρθεις κοντά στο μηχάνημα χωρίς να χαθείς μέσα σε αυτό”. Παρόμοιες γλώσσες προγραμματισμού είχαν αναπτυχθεί ώστε να βοηθήσουν ανθρώπους που δεν είχαν ιδιαίτερες ικανότητες προγραμματισμού να φτιάξουν προγράμματα που θα λειτουργούσαν σε συγκεκριμένο περιεχόμενο. H Fortran παραδείγματος χάρην απευθυνόταν σε επιστήμονες και μηχανικούς, ενώ η Cobol, σε επιχειρηματίες.

    Η C όμως, όπως και το Unix, σχεδιάστηκε κυρίως για να επιτρέψει στον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό επαγγελματιών προγραμματιστών, να δουλέψουν πιο παραγωγικά. Αυτό της χάρισε και πολύ μεγάλη δημοτικότητα ανάμεσα σε αυτή την συντεχνία. Το σύγγραμμα των Kernighan και Ritchie, με τίτλο “Η γλώσσα προγραμματισμού C” που εκδόθηκε το 1978, πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 25 γλώσσες.

    Ο Dennis Mac Alistair Ritchie γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1941 στην πόλη Bronxville, της Νέας Υόρκης. O πατέρας του ήταν μηχανικός στα Bell Labs. Μεγάλωσε και πήγε σχολείο στο New Jersey και μετά έγινε φοιτητής στο πανεπιστήμιο Harvard, όπου και σπούδασε εφαρμοσμένα μαθηματικά.

    Άρχισε να εργάζεται στο κέντρο υπολογιστών του περίφημου MIT όπου και ανέπτυξε το ενδιαφέρον του για τους υπολογιστές, πολύ περισσότερο από τα μαθηματικά. To 1968 προσελήφθη από ένα εργαστήριο για δοκιμές όπλων, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησε πως η κατασκευή βομβών για την κυβέρνηση δεν ήταν ότι καλύτερο θα μπορούσε να κάνει κανείς εκείνη την εποχή.

    Ο Ritchie συμμετείχε στα Bell Labs από το 1967 και σύντομα ξεκίνησε η πολύ παραγωγική συνεργασία του με τον Thompson, τόσο στο Unix, όσο και στην γλώσσα προγραμματισμού C. Οι δύο συνεργάτες προέρχονταν από δύο διαφορετικά backgrounds αλλά, όπως λένε και οι δύο, ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον.

    Αν και δεινός ταξιδιώτης και φανατικός βιβλιοφάγος, οι φίλοι και η οικογένειά του αναφέρουν πως το μεγάλο πάθος του Ritchie ήταν η δουλειά του. Παρέμεινε να εργάζεται πάνω σε διάφορα projects στα Bell Labs μέχρι το 2007, όταν και αποσύρθηκε.

    Οι συνάδελφοί του λένε γι αυτόν πως ο λόγος του και η στάση ζωής του, ήταν τόσο ακριβή, κομψά και σαφή, όπως και η γλώσσα προγραμματισμού C.

    Πηγή: The New York Times

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles