24.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Ο “άνθρωπος υπολογιστής” σήμερα στο Doodle της Google

    Σήμερα, το Doodle της κεντρικής σελίδας της Google είναι αφιερωμένο στην 84η επέτειο από τη γέννηση της Shakuntala Devi, μίας πραγματικής “μαθηματικής ιδιοφυΐας”, που έγινε γνωστή και ως… “Άνθρωπος Υπολογιστής”.

    google-doodle

    Γεννημένη στο Bangalore της Ινδίας στις 4 Νοεμβρίου του 1929, η Devi είχε την ικανότητα να απομνημονεύει αριθμούς και να εκτελεί πολύπλοκους υπολογισμούς από μικρή ηλικία. Από τα τρία της χρόνια, άρχισε να εμφανίζει τις ιδιαίτερες ικανότητές της, ενώ, στα πέντε της χρόνια, μπορούσε ήδη να πραγματοποιεί σύνθετους μαθηματικούς υπολογισμούς.

    Έκανε περιοδείες σε ολόκληρο τον κόσμο, επιδεικνύοντας τις ικανότητές της τις δεκαετίες του ’50 και του ’70 και κέρδισε πολλούς “μαθηματικούς” διαγωνισμούς. Το 1977 κατάφερε να εξάγει την 23η ρίζα ενός αριθμού 201 ψηφίων, ενώ την ίδια χρονιά στο Dallas τα έβαλε με έναν υπολογιστή σχετικά με το ποιος θα βρει την κυβική ρίζα του 188.138.517 και κέρδισε.

    Το 1980 επέδειξε τον πολλαπλασιασμό δύο αριθμών 13 ψηφίων, που επιλέχθηκαν τυχαία από το Τμήμα Πληροφορικής του Imperial College στο Λονδίνο, απαντώντας στην ερώτηση σε 28 μόλις δευτερόλεπτα.

    Shakuntala Devi

    Η Devi έγραψε πολλά βιβλία σχετικά με γρίφους, αριθμούς και θέματα που αφορούν το ανθρώπινο μνημονικό, πραγματοποίησε, ωστόσο, και την πρώτη μελέτη της ομοφυλοφιλίας που κυκλοφόρησε στην Ινδία, λόγω των εμπειριών που αποκόμισε από το γάμο της με έναν ομοφυλόφιλο άνδρα.

    Πέθανε τον Απρίλιο του 2013 λόγω αναπνευστικών και καρδιακών προβλημάτων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles