18.2 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Ο Barack Obama μειώνει την ποινή της Chelsea Manning και έτσι αποφυλακίζεται το Μάιο

    Ως μία “ΝΙΚΗ“, χαρακτηρίζει ο ιστότοπος WikiLeaks ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, μειώνει την ποινή κάθειρξης 35 ετών της Chelsea Manning, με αποτέλεσμα να μπορεί πλέον να αποφυλακιστεί.

    victory

    Το σχετικό tweet αναφέρει τη μείωση της ποινής από τα 35 στα 7 έτη και ως ημερομηνία αποφυλάκισης την 17η Μαΐου.

    Ο αμερικανός -22χρονος τότε- στρατιώτης Bradley Manning είχε συλληφθεί το 2010 στη Βαγδάτη, με κατηγορίες κατασκοπείας, αλλά και κλοπής κυβερνητικών εγγράφων. Συνολικά, ο Manning έχει αποκαλύψει 700.000 περίπου διαβαθμισμένα κυβερνητικά έγγραφα, τα οποία διέρρευσαν μέσω του Wikileaks, από τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο, περιγράφοντας κυριολεκτικά εγκλήματα πολέμου που είχαν διαπράξει οι αμερικανές δυνάμεις. Μετά από κράτηση σε απομόνωση, αλλά και σημαντικές καθυστερήσεις στη δίκη του, αθωώθηκε τελικά για την κατηγορία βοήθειας στον εχθρό, καταδικάστηκε όμως για 5 κατηγορίες που αφορούν κατασκοπεία και 5 για κλοπή.

    Μέσα στη φυλακή, ο Manning ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει σε αλλαγή φύλου και να γίνει γυναίκα, ζητώντας να ξεκινήσει ορμονοθεραπείες. Αν και αρχικά του αρνήθηκαν τη θεραπεία, ένα χρόνο αργότερα και, μετά από απεργίες πείνας αλλά και δύο απόπειρες αυτοκτονίας, έχοντας κερδίσει με το μέρος του ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου αλλά και ακτιβιστών, κατάφερε να ξεκινήσει η διαδικασία. Ονομάζεται πλέον Chelsea Manning.

    Ο Barack Obama έδωσε χάρη ή μείωσε τις ποινές σε 209 άτομα στη λήξη της θητείας του, έχοντας συνολικά μειώσει τις ποινές 1.385 ανθρώπων και απονείμει χάρη σε άλλους 212.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles